Almenys 34 morts a l’aeroport i metro
Els atemptats reivindicats per Estat Islàmic fan reviure el terror al continent
Almenys 34 persones van morir i més de 200 van resultar ferides ahir al matí en dos atemptats terroristes a Brussel·les. Els atacs es van perpetrar a l’aeroport de Zaventem de la capital belga i a l’estació de metro de Maelbeek, en el barri on es troben els edificis de les institucions de la Unió Europea. Estat Islàmic va reivindicar a la tarda els atacs. Els fets es van iniciar pocs minuts després de les vuit del matí a l’aeroport de Zaventem, al nord-est de Brussel·les. Tres homes haurien participat en un “atac suïcida”, segons va explicar el fiscal de primera instància belga. Dos dels tres autors “probablement” haurien mort, segons la policia. L’altre està en recerca, ja que s’hauria escapat després de les dues deflagracions. Abans de les explosions, alguns testimonis asseguren que es van sentir trets i crits en àrab. En total, a l’aeroport hi van morir almenys 14 persones i unes altres 94 van resultar ferides. Entre els ferits n’hi hauria 17 en estat molt greu, 23 de greus i 66 de lleus, tal com va explicar l’alcalde de la capital belga, Yvan Mayeur. Una estona després, cap a les 9.15 hores, el terror es va traslladar al metro. En concret a l’estació de Maelbeek, situada al barri on s’ubiquen bona part dels edificis de la Unió Europea. En un comboi que tot just acabava de sortir de la parada va esclatar un altre artefacte, tot causant vint víctimes mortals i un centenar de ferits. A més, la televisió belga va informar que els cossos de seguretat van trobar un fusell kalàixnikov i un cinturó d’explosius sense esclatar a l’aeroport de Brussel·les. A banda, a primera hora de la tarda es va trobar un altre artefacte a l’aeroport, que va ser detonat pels agents. Paral·lelament, en un escorcoll al barri de Shaerbeek de la capital, la policia va trobar productes químics, un explosiu i una bandera d’Estat Islàmic.
Reivindicació Precisament aquesta organització terrorista va assumir ahir a la tarda l’autoria dels atemptats, que es va fer pública a través d’una nota de l’agència de notícies Amaq, vinculada al grup. “Els combatents d’Estat Islàmic han dut a terme una sèrie d’explosions ahir amb cinturons explosius i dispositius. Els objectius eren un aeroport i una cèntrica estació de metro de la capital de Bèlgica, un país que participa en la coalició internacional contra Estat Islàmic”, s’indica en el comunicat. El text continua: “Els combatents van obrir foc a l’interior de l’aeroport de Zaventem abans que diversos d’ells detonessin els seus cinturons d’explosius. Un altre màrtir va detonar el seu cinturó explosiu a l’estació de metro de Maelbeek.” El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, va comparèixer a última hora de la tarda i no va confirmar l’autoria de Daesh oficialment. Tampoc no va vincular els atacs a Brussel·les amb els que van succeir a París el 13 de novembre passat i que van causar 130 víctimes mortals. Cal recordar que divendres de la setmana passada la policia belga va detenir a Brussel·les Salah Adbeslam, que era un dels autors dels atemptats a França i que va estar quatre mesos en recerca i captura. Com a conseqüència dels atacs el caos circulatori a la ciutat va ser de primer ordre. El metro va estar totalment tancat unes hores, igual que el tramvia. De la seva banda, es van suspendre 500 vols i es van desviar 50 més a altres terminals europees, segons va informar Eurocontrol. L’aeroport internacional belga continuarà tancat tot el dia d’avui i s’estudia que es pugui reobrir durant la jornada de demà. Arran dels fets Bèlgica va declarar l’estat de màxima alerta antiterrorista.
ELS FETS
Dues fortes explosions sacsegen l’aeroport internacional de Zaventem poc després de les vuit del matí. La terminal de sortides apareix enrunada. Es talla el trànsit aeri, es paralitzen els avions d’arribada i de sortida i es desvien els vols.
S’eleva el nivell d’alerta al màxim davant del risc d’atemptat terrorista.
Explosió al metro de Brussel·les pels volts d’un quart de deu del matí. Té lloc a l’estació de Maalbeek, al barri on hi ha les seus de les institucions europees. Es tanca tot el transport públic de la ciutat.
Troben una bomba sense detonar a l’aeroport de Zaventem de Brussel·les.
Pels volts de les 11 arriba la primera confirmació de bombers sobre la xifra de morts, 21, mentre que el fiscal informa que l’explosió de l’aeroport ha estat un atac suïcida. Es mobilitzen 225 soldats de l’exèrcit belga.
Compareix el primer ministre belga, Charles Michel. “Estem davant d’una tragèdia immensa”, declara.
A quarts d’una la fiscalia belga confirma que les explosions són atemptats terroristes.
Troben un altre artefacte explosiu sense detonar al barri de Schaerbeek.
Estat Islàmic assumeix l’autoria dels atemptats a dos quarts de cinc de la tarda.
La policia demana col·laboració ciutadana per localitzar un dels homes captats per una càmera de seguretat de l’aeroport.
Bèlgica anuncia tres dies de dol oficial. La xifra de víctimes és d’almenys 34 morts i 200 ferits.