La batlle arxiva el cas per la mort del nadó prematur a l’hospital

L’acusació dels pares ha presentat recurs contra l’aute perquè no s’ha acabat la instrucció ni s’ha motivat perquè no es fan les proves demanades

47991.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’aute de la instructora del 3 de març sosté que no hi ha conducta constitutiva de delicte per part dels tres imputats, qui aleshores era director general del SAAS, Lluís Burgués, l’excap de pediatria Manuel Medina i el cap d’urgències i trasllats del centre, Josep Gómez. La decisió va ser notificada als pares pel secretari judicial dimarts de la setmana passada i divendres el lletrat de la família presentava el recurs en contra del tancament del procés penal iniciat el juliol del 2014. Una oposició que comparteix la fiscalia, que també ha recorregut contra l’arxiu del procediment que la batlle ha decidit d’ofici, tot i que ha coincidit amb la petició que ha fet la defensa dels metges. Justament uns dies abans de decretar la fi del cas, el 29 de febrer, el lletrat de l’hospital va aportar un nou peritatge per demostrar l’absència de responsabilitat penal dels tres facultatius contra els quals es va querellar la família per un presumpte delicte major d’homicidi per imprudència professional greu. El recurs de l’advocat dels pares de la menor considera que la batlle no podia arxivar la causa perquè la llei fixa que per fer-ho s’ha de concloure la instrucció i fer les proves sol·licitades o motivar per què estima que no s’han de fer. En aquest sentit, el lletrat al·lega que el tancament del cas s’ha fet en la fase de diligències prèvies, que no és habitual, i reclama al Tribunal de Corts que revoqui l’arxiu i ordeni la continuació del procediment.

Falta la pericial independentL’acusació recorda que la batlle no ha raonat per què no s’han practicat les proves pendents. En particular la pericial independent que han demanat els progenitors, i que consideren essencial, perquè un expert certifiqui si va ser correcta l’atenció que va rebre la petita des que va ser traslladada des de l’hospital Clínic de Barcelona on va néixer a les 25 setmanes de gestació, si el centre nacional estava preparat per assumir el cas i les decisions que es van prendre quan s’intentava traslladar-la a l’estranger on li poguessin fer l’operació que necessitava el dia de la defunció. Entre els arguments del lletrat dels progenitors figura, a més, que quan la batlle afirma que no hi ha mala praxi dels professionals implicats fa referència només al peritatge de la defensa i en cap cas té en compte el de la família. I?insisteix que la reclamació és que “es facin bé les coses” i es conclogui la feina de la justícia, que passa per investigar el cas i determinar el que ha succeït i si l’actuació dels professionals ha estat correcta. Per afegir que si és així entendran que s’arxivi la causa, però ara “claríssimament no s’ha acabat”. El tancament dictat per la batlle sense acabar la instrucció ha deixat “decebuts” els pares, perquè consideren que “ha tingut poca sensibilitat” en un cas que recorden que és molt delicat i no és com qualsevol altre perquè “es tracta de la vida d’un nadó”. A més, es mostren desemparats perquè la decisió de la instructora ha arribat poc després que el lletrat presentés una queixa al Consell Superior de la Justícia, perquè “durant 10 mesos hi havia una inactivitat absoluta” en no haver practicat cap de les diligències previstes per la primera responsable del cas. Poc després va prendre testimoni a les infermeres que van atendre el nadó i va decidir que això era tot el que havia de fer i va tancar el cas. L’advocat dels pares es queixa de l’actuació del Consell Superior perquè els ha tramès la resposta de la batlle – al·lega que havia assumit molts altres dossiers de la batlle que portava el cas de la petita abans–, però no els ha comunicat si s’ha obert una investigació per saber per què ha estat 10 mesos sense fer res, si se li ha demanat que agilités el cas, si s’ha resolt que s’obrirà un expedient o si conclouen que la batlle ha actuat correctament.

tracking