Terror

Martí confirma que els 10 andorrans residents a Bèlgica no estan entre els ferits i que hi havia familiars a l’aeroport que van sortir il·lesos

47988.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Així de contundent es va mostrar el cap de Govern, Toni Martí. El cap de l’executiu va comparèixer ahir per mostrar la seva “solidaritat i suport al poble belga”. “Després de Madrid, Londres i París han atemptat contra el cor d’Europa, on es defensa la democràcia. Hem de ser conscients que això és una guerra contra el terrorisme”, hi va afegir. Martí va informar que no hi havia andorrans entre les víctimes dels atemptats i que s’havien posat en contacte amb els deu andorrans que resideixen a la capital belga. També, dins de l’aeroport en el moment dels fets, hi havia familiars d’aquests que van sortir il·lesos. “Estan tots sans i estalvis”, va confirmar Martí. Des del consolat de Bèlgica a Andor­ra, el cònsol honorari, Marc Ostoja-Kuczynski, va recordar que al país hi ha uns 300 belgues residents, i que prop del 30% són residents passius. Tampoc no tenia constància que estiguessin entre les víctimes. El Govern també va enviar una carta al primer ministre belga, Charles Michel, mostrant la seva solidaritat amb les institucions i el poble de Bèlgica i expressant el seu condol per les víctimes dels atemptats.

Condemna unànime El conseller general i secretari de comunicació de Demòcrates per Andorra (DA), Marc Ballestà, va mostrar el seu suport als familiars de les víctimes. “Només podem expressar la nostra repulsa contra aquests fets. L’Estat de dret i la unió entre els estats ha de ser l’eina per evitar que torni a succeir”, va expressar. La secretària d’organització del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, va qualificar els fets de “terribles”. “Són accions inacceptables en una societat moderna i civilitzada. No sé com s’ha de combatre, però no amb violència”, va dir. Per la seva part, el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va voler mostrar la solidaritat “avui, més que mai, amb el poble belga”. “Són persones indefenses que anaven a treballar o viatjaven”, va recordar, tot instant a acabar “amb aquest terrorisme salvatge”. Per la seva part, des del grup parlamentari liberal van refusar manifestar-se. L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va enviar un missatge de condol al rei Felip de Bèlgica, en què mostrava la seva solidaritat a les famílies de les víctimes i condemnava la violència terrorista, ja que “el terror no ha de trobar lloc en una societat civilitzada”. També el Copríncep francès, François Hollande, va assegurar que “amb els atemptats de Brussel·les, tot Europa ha estat colpejada, fet que exigeix que prengui les disposicions indispensables davant la gravetat de l’amenaça”.

“Estarem atents” Martí va explicar que l’executiu està en contacte amb les autoritats espanyoles i franceses per si fos necessari augmentar els controls a les fronteres. França va augmentar les mesures de seguretat amb el reforç del control de les fronteres i les infraestructures de transport aeri, marítim i ter­restre. En aquest sentit, Martí va recordar que “som un lloc de passatge i la nostra participació en la lluita contra el terrorisme ha de ser molt activa”. Instant la “prudència” i recordant que “no som un país amb cap conflicte obert”, el cap de l’executiu va remarcar que “aquests atacs es basen entorn del fanatisme, la intolerància i la irracionalitat, així que el Govern estarà atent i seguirem les directrius que marquin els països europeus”.

Minut de silenci El Consell General i el Govern han convocat per avui una concentració silenciosa per condemnar els atacs. Es farà a les dotze del migdia a la plaça Lídia Armengol Vila d’Andorra la Vella.

POCA AFECTACIÓ A LES AGÈNCIES DE VIATGES DEL PAÍS

Les agències de viatges no estan patint cancel·lacions destacades a conseqüència dels atemptats a Brussel·les. La majoria no tenen viatges en actiu a Bèlgica ni tampoc de programats per realitzar properament. L’agència de viatges Giramon, però, va rebre ahir l’anul·lació d’un viatge que una família de quatre persones havia de realitzar la setmana que ve a la capital belga. El cap de l’empresa, Joan Nadal, va explicar que “la gent al primer moment s’espanta però després es va tran­quil·litzant”, i va recordar que amb els atemptats de París “la gent va cancel·lar i va canviar de destinació però ara ja hi torna a anar”. “Al primer moment s’espanten però després es calmen. Són conscients que pot passar a qualsevol lloc”, va indicar. Des de Viatges Emocions van asse-nyalar que tenen viatges a Brussel·les programats per a l’abril i el maig i, segons van relatar, “de moment” ningú ha trucat per anul·lar la reserva.

tracking