Hotels i pistes d’esquí fan el ple durant les vacances de Pasqua

El sector turístic del país fa un balanç molt positiu de la Setmana Santa, gràcies en part a les bones condicions de la neu

48088.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els hotels majoritàriament van omplir la seva capacitat, i a Vallnord van acumular fins a 40.000 esquiadors des de dijous fins ahir. Entre els comerciants l’alegria no era tan manifesta, encara que reconeixien que els nombrosos turistes els havien beneficiat. Hotelers de tot el país valoraven la Setmana Santa com a molt satisfactòria. A falta de xifres oficials per part de la patronal, les sensacions d’ahir a la tarda eren més que positives en diversos establiments. “Divendres, dissabte i diumenge ho hem tingut tot ple”, explicava Montse Fígols, adjunta a direcció de l’Hotel Coma d’Ordino. A Escaldes-Engordany, l’Hotel Delfos va registrar plena ocupació durant tots els dies festius, millorant fins i tot el percentatge d’ocupació de l’any passat. Entre els motius que expliquen les bones dades hi ha coincidència en el fet que la neu caiguda fa unes setmanes va ajudar, si bé no va ser un factor determinant. Pel que fa a les nacionalitats, hi ha coincidència en què els espanyols van ser majoria, seguits dels francesos i dels portuguesos, que van arribar a una xifra superior a l’habitual. Aquesta setmana, de fet, n’hi haurà més, ja que a Portugal les festes escolars s’allarguen. Concretament, a Vallnord n’esperen 1.500, que s’allotjaran en establiments de les parròquies altes i centrals, i a Grandvalira 1.600 més.

Estacions d’esquíPrecisament a Vallnord la Setmana Santa es va tancar amb xifres “molt positives”. 40.000 esquiadors van passar pels dos sectors entre dijous i dilluns. Una xifra que suposa un increment del 33% respecte a la temporada passada. Els dies de més afluència van ser divendres i dissabte, amb més de 9.500 persones per dia. Els clients principals d’aquest darrer període de vacances van ser les famílies procedents de l’Estat espanyol, que van fer una estada mitjana de dues nits. També hi va haver una presència elevada de famílies procedents de Portugal i França, així com un augment en el mercat anglès, gràcies als touroperadors britànics que van dur més passatgers respecte a l’any passat. A Grandvalira, per la seva banda, ahir encara estaven acabant de recollir dades, però el balanç era positiu. “La Setmana Santa ha estat molt satisfactòria, inclús més que la de l’any passat. Estem molt contents”, va indicar Alfonso Torreño, director de màrqueting del domini. En el seu cas, a més de la qualitat de la neu que hi havia a tot el país, els va beneficiar la celebració de la competició Total Fight d’snowboard. “Per la temporada atípica que hem tingut, el final ha estat molt positiu”, va remarcar Torreño. Totes dues estacions tancaran portes el proper 10 d’abril.

Els comerciants, contentsSatisfacció també entre els comerciants, encara que amb una efusivitat menor. “Ha vingut molta gent, però ens quedem amb una sensació agredolça”, reconeixia Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany. El motiu era que “han mirat més que no pas han comprat”. Venable ho justificava pel fet que “com que és final de mes la gent no té tants diners. Altres anys la Setmana Santa queia a principi d’abril i es notava”. Des del Pas de la Casa, el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié era més optimista i es mostrava “content”, amb unes xifres de vendes “similars a les de l’any passat”.

SENSE GRANS RETENCIONS A LES CARRETERES

El llarg pont de Setmana Santa es va tancar sense grans complicacions a la xarxa viària del país, segons va informar el servei de Mobilitat. “Retencions n’hi ha hagut, però el dispositiu que hem preparat ha funcionat molt millor del que ens pensàvem”, reconeixien des de Mobilitat. Durant la jornada d’ahir el moment més conflictiu va ser al migdia, quan es van acumular fins a cinc quilòmetres de sortida a la frontera del riu Runer i es van registrar cues a les immediacions del túnel de la Tàpia. Les cues més curtes del previst les van justificar per l’habilitació d’un segon carril de baixada a l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià de Lòria: “Sense el dispositiu les cues haurien estat de vuit o deu quilòmetres”, van assegurar. A la tarda, en canvi, molta tranquil·litat, fins i tot durant la baixada de pistes. Pel que fa a l’entrada al país per la frontera hispanoandorrana, al matí hi va haver uns dos quilòmetres de cua a l’N-145, durant aproximadament dues hores.

tracking