Foc descontrolat

Un incendi ha cremat la part superior de l’edifici Tiffany’s, i ha afectat greument els àtics dúplex però sense causar danys personals

48113.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El foc es va originar cap a les 20.30 hores a la xemeneia d’un dels pisos superiors de l’immoble. Ràpidament es va anar propagant d’un pis superior dels dúplex als altres, sense que els bombers poguessin controlar les flames. No va ser fins a dos quarts de cinc de la matinada que el foc va quedar extingit del tot.

Aquest matí els bombers continuen treballant a l'edifici per evitar que es causin més danys materials. Els veïns, acompanyats dels cossos de seguretat, han pogut accedir als apartaments per a recuperar les seves pertinences durant el dia d'avui. Els evacuats són atesos a les oficines de Vallnord, on s'avalua cada cas i s'hi dóna resposta. Segons el cònsol major de la Massana, David Baró, una part dels veïns de l'edifici són temporers que havien de deixar els apartaments d'aquí a pocs dies. També hi ha veïns que hi residien de manera permanent. Baró explica que l'edifici no es podrà habitar durant dies.

Segons fonts del govern, un total de setze apartaments han quedat afectats pel sinistre. Alguns dels habitatges han quedat totalment calcinats i la teulada també ha quedat greument afectada. La totalitat de la part superior de l'edifici s'haurà de reconstruir.

Dos bombers ingressats

Tres bombers van haver de ser atesos per intoxicació per fum, dos dels quals han passat la nit ingressats a l'hospital i es preveu que seran donats d'alta durant les properes hores.

L’estructura vella de l’edifici i el fet que el sotateulada fos una única peça de fusta va ajudar a la ràpida propagació del foc, tal com van apuntar fonts del dispositiu. Segons va explicar el ministre de l’Interior, Xavier Espot, es van acabar mobilitzant tots els efectius dels bombers i de la policia de guàrdia del país, a més dels agents de circulació de la Massana i membres de Protecció Civil.

Pas alternatiu

La circulació de trànsit per la Massana ha estat afectada a causa de l'incendi. A la CG-3 entre la Massana i Ordino hi ha pas alternatiu de cotxes, que causa algunes retencions. Pel trajecte entre Escaldes-Engordany i Ordino Mobilitat recomana anar-hi via Anyós. Pel que fa a l'accés cap a la carretera de Pal, els cotxes circulen en dues direccions entre l'edifici del telecabina i l'hotel Rutllant, ja que la via que habitualment dóna accés a l'avinguda del Ravell ha quedat tallada.

Reallotjats

L’edifici Tiffany’s es troba a l’avinguda El Través al bell mig de la localitat. Conté 75 apartaments i en el moment de l’inici del foc hi havia 155 persones, tal com va informar Protecció Civil. El seu director, Francesc Areny, va apuntar que “la majoria s’han reallotjat en cases de familiars i nosaltres només hem hagut d’ubicar en hotels 36 persones”. Des del comú de la Massana es va habilitar un dels despatxos de l’edifici de Vallnord, segons va informar el cònsol major, David Baró, per tal que els afectats comuniquessin si necessitaven passar la nit en un hotel o podien anar a casa d’algun familiar o amic. A més, també s’ha habilitat un telèfon, el 737 002, perquè els veïns durant el dia d’avui puguin tenir informació de la situació de mà dels membres de Protecció Civil.

Fins al lloc dels fets s’hi van acostar el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de l’Interior, Xavier Espot, així com bona part dels consellers del comú massanenc, tant de la majoria com de la minoria, i consellers generals de la parròquia.

Expectació

Des del primer moment el succés va despertar la curiositat dels ciutadans. Més d’un centenar de persones s’aplegaven a la vorera del davant, a la Carretera General. Entre ells, veïns que havien sortit a correcuita. “Ha començat dos pisos més a l’esquerra del del meu fill, però ara ja ha arribat al seu”, comentava consternada una dona. Altres, avisaven per telèfon els propietaris que en aquell moment no eren a casa. Quan arribaven, contemplaven l’escena amb impotència i demanaven informació a uns bombers que lluitaven com podien contra el foc.

Les dues dotacions inicials van ser reforçades amb el pas dels minuts amb efectius arribats d’altres parròquies que estaven de guàrdia. Però les flames es propagaven amb violència. Amb la presència de més camions es va poder atacar el foc també des de la part de darrere de l’immoble, amb l’ajuda de les grues. Alguns dels efectius van poder entrar a l’edifici i treballar des de dins, per guanyar en efectivitat. Malgrat els esforços, Areny assegurava que “es cremarà tota la teulada, segur”. Durant el dia d’avui, un cop s’hagi extingit el foc, bombers, arquitectes i enginyers hauran d’avaluar l’estat de l’estructura de l’edifici.

Gat rescatat

L’anècdota, i a la vegada un dels moments de tensió, va ser quan una veïna que no era a l’immoble a l’inici del foc va arribar al seu domicili cap a les 10 de la nit i es va trobar amb tot el dispositiu. Va aparcar el cotxe al mig del carrer i va entrar corrents a l’edifici cridant “la nena, la nena”. La sorpresa va ser tal entre els efectius que van tardar uns segons a reaccionar i empaitar-la. Ja a dins van acompanyar-la fins al seu pis i al cap d’uns minuts van baixar tots, ja més tranquils, amb una cistella on la senyora hi duia un gat, que es trobava en perfectes condicions.

Llegiu aquí l'última hora de l'incendi

tracking