Els autònoms pagaran 473 euros més l’any a la CASS
La patronal denuncia que els treballadors per compte propi es veuran greument perjudicats amb l’augment del 2%
Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el president, Xavier Altimir, recorda que la suma anual “és més que el que s’està pagant cada mes, que vol dir que seria com si es passés a pagar 13 mensualitats”. En el cas dels autònoms que paguen el cent per cent de la base de cotització, és a dir, la majoria, la modificació implica haver d’abonar 39,48 euros més al mes. Així, des d’aquest mes hauran d’abonar cada mes 434,16 euros. Per als que ho fan al 75%, seran 29,62 més; 19,74 per als del 50% i 9,86 per als del 25%. “Una vegada més l’autònom és qui surt més perjudicat. Contràriament, és el que menys baixes agafa i menys costa a la CASS. Però és qui més està pagant”, critica Víctor Filloy, gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda). Les darreres xifres de la CASS, de final de gener, situaven el nombre de treballadors per compte propi en 5.495.
L'efecte en el pressupostEn el cas dels assalariats, l’augment de les cotitzacions és a parts iguals entre empresa i treballador. Com a representants d’una part de la patronal, des de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) el secretari tècnic, Joan Tomàs, insisteix en els perjudicis de la reforma de les cotitzacions. “Per a l’empresari amb pèrdues suposarà un efecte més nociu, que en el pitjor dels casos es podria traduir en acomiadaments. En el cas de la resta, perjudicarà el seu resultat que es pot traduir en una reducció de la capacitat d’inversió”, hi afegeix. Com s’assumirà la despesa és a hores d’ara una incògnita. Davant la possibilitat que les empreses apugin el sou als empleats per evitar una retallada en els salaris, Tomàs remarca que dependrà del cas. “El que és clar és que en tots els casos repercutirà en els seus pressupostos”, afirma. En aquest sentit, el màxim responsable de la CEA hi afegeix que “si tens un pressupost fet, se’ns dubte això t’ho desmunta. Hi haurà qui optarà per eliminar incentius, reduir la inversió... depèn molt de la política i la situació de cada empresa”. El que és clar és que, en major o menor grau, afectarà el consum. Des de l’Acoda, Filloy remarca que la darrera pujada de les cotitzacions és “començar la casa per la teulada”. “Em sembla bé que s’apugin les cotitzacions però paral·lelament a la reforma sanitària. No pot ser que se segueixi com fins ara”, diu. De la seva part, el secretari tècnic de l’EFA també creu que l’augment de les cotitzacions “és una mesura parcial, a curt termini, que en cap cas afecta el control de la despesa, que és el problema”. Paral·lelament, Filloy també critica que es mantingui la política d’inversió del fons de reserva “amb la volatilitat que hi ha al sistema. És massa risc”. En aquest sentit, suggereix apostar “per projectes del país que afavoreixin l’economia interna”. Posa com a exemple la inversió que va fer la CASS amb l’adquisició de edifici de Prada Casadet, “que sempre està llogat i del qual s’està obtenint rendibilitat”. A parer seu, d’aquesta manera “generaries més llocs de treball i no seria necessari apujar les cotitzacions”.
20 EUROS MENYS A LA BUTXACA
En el cas del treballador per compte aliè, un augment de l’1% de les cotitzacions en un salari mitjà –1.973,43– suposa una reducció de quasi 20 euros al mes, és a dir, 236 euros anuals menys per a les butxaques. Tenint en compte quina és la massa salarial al país, anualment implica més d’11,5 milions d’euros per a les arques de la CASS, només per aquesta via. Sumat al nou 1% que posarà l’empresa, la parapública passarà a ingressar 23 milions d’euros més l’any. Cal recordar que el dèficit sanitari se situa prop dels setanta milions d’euros.