Un client de Mobiland paga un euro per megabyte a fora

Els telèfons Mobiland paguen unes quotes de ‘roaming’ altíssimes quan operen fora de les fronteres, fins i tot tenint en compte que Andorra Telecom els subvenciona

48210.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En realitat Andorra Telecom està subvencionant part del cost que té per a un telèfon andorrà operar a l’estranger. Els preus de tarifa per una trucada des d’una línia Mobiland a Espanya se situen en més d’un euro per l’establiment de trucada (fins a 1,60) i a més d’un euro també el minut. El megabyte de dades consumit també supera l’euro, tot i que en aquest cas les companyies espa­nyoles no han facilitat quin és el preu per als telèfons andorrans en itinerància. I Andorra Telecom està subvencionant el roaming de les línies Mobiland perquè les factures serien astronòmiques. Perquè amb un ús normal en una setmana fora del país el cost ja és molt alt, tot i que Andorra Telecom està pagant una part. A l’operadora el compensa aquest intercanvi de preus cars perquè hi ha molt més trànsit entre els turistes (vuit milions l’any) que vénen al país que no pas entre els milers de telèfons andorrans que es connectin fora de les fronteres. La subvenció comporta que a efectes pràctics s’estigui pagant en itinerància una quota d’uns seixanta cèntims per minut parlat des de l’estranger i un euro per cada megabyte gastat per Internet. Per entendre l’elevadíssim cost d’aquest servei, tot i la subvenció, es pot contrastar amb els costos per a un telèfon espanyol quan opera dins del seu mateix país. Amb un contracte de gamma mitjana entren entre 1,5 i 2,5 gigabytes de dades gratis amb una quota inferior a 30 euros al mes. I amb un contracte que inclou fibra, trucades des d’un fix il·limitades, trucades des d’un mòbil il·limitades i entre 3 i 4 gigabytes de descàrrega pel mòbil es paguen prop de 55 euros al mes. Un telèfon espanyol de contracte mitjà té entre 1.500 i 2.500 megabytes gratuïts dins del forfet. I si és de gamma alta entre 3.000 i 4.000 megues. Comptant que per cada megabyte gastat per un andorrà a fora es paga un euro, l’equivalent per a un mòbil andorrà que necessités utilitzar aquesta quantitat de dades en itinerància pagaria entre 1.500 i 4.000 euros de factura.

Rebaixa significativaAndorra Telecom està negociant per aconseguir una rebaixa molt substancial. L’objectiu és aconseguir que, com a màxim, l’estiu de l’any vinent s’hagi reduït el nivell de costos de forma significativa. Aquest canvi podria coincidir amb l’entrada en vigor de l’ordre de la fi del roaming en territori comunitari prevista per al juny del 2017. La rebaixa encara no està quantificada però podria ser d’entre el 50 i el 80 per cent del cost actual. L’operadora nacional voldria no haver d’esperar fins a l’estiu i que les reduccions puguin tenir lloc abans que finalitzi aquest any.

UNS INGRESSOS D'UNS DEU MILIONS EN 'ROAMING' AL FUTUR

L’entrada en vigor el juny del 2017 de la decisió europea d’acabar el roaming a l’espai comunitari no afectarà de forma immediata An-dor­ra. Segons fonts properes al cas, fins al 2019 Andorra Telecom tindrà escassa afectació en no trobar-se el Principat dins de la Unió Europea. És el decalatge que s’entén entre l’entrada en vigor el juny del 2017 i el model que es vagi implementant de mica en mica d’itinerància en els diferents estats de la UE. L’operadora nacional, però, és conscient que de mica en mica el cost del roaming per als turistes ha d’anar baixant simplement perquè en els acords que es van firmant amb operadores dels països veïns aquesta és la línia de negociació. Tot i que l’escenari final no es coneix es treballa amb diferents escenaris. Actualment els beneficis nets que deixa la itinerància dels turistes és d’uns 25 milions anuals. L’escenari més pessimista situaria en 3 milions d’euros aquests ingressos, el més optimista en prop de 20, i el realista els col·loca en uns deu milions. El roaming tal com es coneix avui en dia té els dies comptats. Les operadores estrangeres ja estan oferint el preu de la trucada en itinerància dins del forfet que el client té de trucades gratuïtes. Bàsicament el roaming gratuït s’està oferint dins els països de la Unió Europea, els Estats Units, els països de l’Espai Econòmic Europeu (Noruega, Liechtenstein i Islàndia), a més d’Albània i Turquia. Andorra no s’inclou encara dins d’aquest paquet tot i que hi ha packs que inclouen trucades a fixos del país.

tracking