Les accions de les minicentrals es comercialitzaran a 500 euros

La participació del capital privat en la societat de les mútues es farà aquest any i es pretén que “hi hagi molta gent”

48230.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu “és fer participar molta gent” i per això s’han marcat limitacions per a l’adquisició d’accions, segons explica el portaveu dels impulsors dels projectes, l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), Joan Carles Grau. “En la subscripció pública es podran comprar molt poques accions, volem que estigui molt atomitzat i a partir de 500 euros, que serà el preu d’una acció, es podrà invertir”, detalla a COPE Andorra-AD Ràdio. I hi afegeix el sostre establert per afavorir la diversificació dels accionistes: “Com a màxim una persona física o jurídica podrà comprar 10 accions.” El disseny de l’obertura al capital privat preveu, a més, que hi hagi dos tipus de socis “perquè es diferenciarà classe A i B, igual que hi ha a Caldea, perquè una societat que està tan atomitzada ha de tenir un òrgan que pugui manar, tenir poder de decisió i uns tindran més representació i altres menys, perquè si no és ingovernable”, remarca Grau.

Obertura aquest anyEl calendari de treball de PERSA compta que l’entrada d’accionistes privats sigui possible aquest exercici. El portaveu de la societat assenyala que es podrà fer “quan comenci a rendir alguna central, perquè si no, no té sentit, que espero que serà aquest any”, i destaca que s’ha encomanat una auditoria, un estudi de viabilitat dels projectes “perquè quan fem la subscripció pública hi hagi algú que ens doni suport i digui si són projectes factibles o viables”. La pretensió és sumar capital suficient per poder tirar endavant les cinc minicentrals elèctriques autoritzades –en total en tenen set de preinscrites– i també si és possible alguna central de biomassa. De moment els fons per tirar endavant provenen de les aportacions dels dos socis de l’AESE, Mútua Elèctrica de Sant Julià i la massanenca Nord Andor­rà, que hi participen a parts iguals. Grau avança que “segurament” s’hi incorporarà la Unió Elèctrica d’Encamp, “i el 50% de la societat serà d’obertura pública i qualsevol persona d’Andorra o de l’estranger podrà invertir-hi”. El desenvolupament de les minicentrals dissenyat per les mútues determina que la primera que es posarà en marxa és la d’Arcalís, després la de Sorteny, les següents que es faran seran la de la duana del riu Runer i la d’Aixovall, i per últim es treballarà en la de la Massana. El portaveu de l’AESE afirma que s’ha canviat l’ordre inicialment proposat per aprofitar recursos. “Teníem abans la d’Auvinyà però el Govern ha decidit iniciar els treballs de la rotonda que s’ha de fer a la duana i va molt lligada a l’obra de la central i hem demanat a Govern que la fem també”, indica. El que ha significat que s’ha posposat la instal·lació que s’ha de fer a Auvinyà, que ara, juntament amb la d’Aixovall, passen per davant de les dues previstes a la Massana “que s’han quedat en espera d’acord amb el propietari del terreny per les afectacions que hi havia i uns petits problemes tècnics i esperarem a la propera obertura per presentar el projecte de construcció, que el tenim fet i acabat”, comenta el representant de les elèctriques parroquials.

Central a Arcalís a l’octubreLa primera minicentral que es farà realitat serà la d’Arcalís. Ja s’ha entrat el projecte constructiu a Govern, que ara té dos mesos per donar l’autorització per poder iniciar les obres. Grau augura que els treballs puguin començar al maig “i a l’octubre ja ha d’estar funcionant”, i precisa que són instal·lacions “senzilles perquè la caseta que fa són menys de 100 metres quadrats i quedarà integrada, és com una borda i el tub va soterrat, és una mica més car però exterior ja no ho fa ningú”. La hidroelèctrica funcionarà amb la bassa que Arcalís utilitza per produir neu “i el primer és mantenir el cabal ecològic, segon fer neu i després l’aigua per a la central”, apunta el tècnic. Això significa que a l’hivern quan treballi la innivació no funcionarà però la producció total serà de 2 milions de quilowatts, l’equivalent al consum de l’estació, “que farà que el balanç energètic sigui neutre”, destaca Grau. Els projectes per construir la resta d’infraestructures elèctriques es poden presentar fins al juliol i totes estaran injectades a la xarxa. La de Sorteny generarà més energia de la que es consumeix a la zona, “perquè és molt estacional”; la de la duana aporta l’equivalent al consum de la depuradora i les naus del voltant, com la d’Aixovall, i la d’Auvinyà produirà més del que gasta el centre Sant Eloi, al costat del qual es farà. En total la producció oscil·la entre cinc i deu milions de quilowatts i una llar consumeix uns 4.800 quilowatts l’any.

tracking