El fons de pensions guanya 16 milions d’euros el 2015

Les reserves per a les jubilacions van augmentar en 52 milions l’any passat, dels quals 11,5 van ser de rendiment d’interessos i 40,5 d’excedents de pensions

48248.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta xifra va baixar, però, fins als 11,5 milions a causa que la Seguretat Social ha fet una nova valoració dels immobles que estan inclosos dins del fons i n’ha reduït el valor comptable en cinc milions d’euros. L’exercici de l’any passat va ser com una muntanya russa en l’àmbit econòmic a causa de la inestabilitat de les borses. El rendiment de 16 milions és, però, equivalent a un 1,57%, un percentatge ínfim quan s’estan gestionant més de mil milions d’euros. El fons de pensions de la CASS va augmentar en 52 milions l’any passat, però la major part d’aquesta quantitat (40,5 milions) correspon als excedents de jubilació. Aquesta partida és equivalent a la diferència entre el que es cotitza (12% de cada salari) per a les jubilacions i el cost de les pensions que s’estan pagant. Com que es van ingressar 40,5 milions més del que es va pagar s’ha d’unir aquesta quantitat als 11,5 milions de rendiment del fons. En total, dels 1.042 milions d’euros que hi havia a desembre del 2014 es va passar a 1.094 en tancar el 2015 (+52 milions). Cada trimestre el fons de reserva fa balanç, on es combinen dues xifres. D’una banda, es posa el rendiment que ha donat el fons durant els últims tres mesos i, de l’altra, els excedents de cotitzacions a la CASS respecte a les pensions pagades. Aquesta suma dóna el balanç trimestral. Quan es mira el de l’any passat es pot constatar que hi va haver dos períodes molt marcats. El primer i l’últim trimestre el fons va rendir en positiu, però en el segon i el tercer es van acumular pèrdues. Segons fonts properes a la parapública, aquesta circumstància té lloc perquè el comportament dels mercats va ser molt negatiu i va provocar que els productes en què es tenen invertits els diners tinguessin un rendiment negatiu. El balanç del primer trimestre de l’any passat va ser bo, amb un augment de les reserves de 42 milions d’euros. Aquesta xifra surt del rendiment propi del fons (27 milions) amb l’excedent de pensions (15 milions). En el segon trimestre també es va incrementar en 4 milions, però a causa de l’excedent de cotitzacions (9,2 milions), perquè el rendiment del fons va ser negatiu en 5,3 milions d’euros. En el tercer trimestre es va viure la situació més complicada. El balanç va ser de 17 milions menys en el fons, però en realitat el rendiment havia estat encara molt pitjor (-25,5 milions) encara que va quedar atenuat pels 8 milions dels excedents de cotitzacions. Finalment, l’últim trimestre es van guanyar 23 milions d’euros sumant els 15,4 de rendiment i els 8,2 d’excedents.

Canvi de modelLa CASS és conscient que el fons de reserves de les pensions té un problema greu. L’obligació és que gairebé només pot comprar productes de màximes garanties, però actualment aquestes inversions triple A estan desapareixent del mercat. El motiu és que els tipus d’interès són tan baixos que els productes de gairebé total fiabilitat en comptes de pagar rendiment estan cobrant. Amb aquesta dinàmica el fons no està rendint quan aquest és l’objectiu d’aquest sistema, que ha d’anar fent rendir el conjunt de les cotitzacions per poder pagar les pensions futures.

EL PS ASSEGURA QUE ALS COMPTES S'"AMAGUEN" LES PÈRDUES

G. del Castillo - Andorra la Vella

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López va acusar ahir la CASS d’intentar “encobrir” les pèrdues registrades al fons de reserva de jubilació amb la inclusió a les xifres del tancament de comptes a 31 de desembre del 2015 dels excedents de la branca de jubilació rebuts durant aquest exercici. Des del PS se sospita que la CASS vol “dissimular o amagar” aquestes pèrdues amb la inclusió dels excedents al tancament de comptes quan, per exemple, els excedents de la branca de jubilació del 2014 es van incloure al tancament de comptes del primer trimestre de l’any passat. “Es volen dissimular o amagar inversions que han sortit malament i han provocat importants pèrdues a la guardiola que ha de garantir el pagament futur de les pensions”, va assenyalar López en una roda de premsa al Consell General en què va recordar la caiguda de 17,5 milions produïda en les reserves de la CASS en el tercer trimestre del 2015. El conseller general va assenyalar que si no s’haguessin inclòs els 40,5 milions provinents dels excedents de la branca de jubilació al desembre, el fons seria inferior al que hi havia al setembre. “És innegable que s’han produït unes pèrdues molt significatives”, va reiterar. López també va lamentar no haver rebut resposta de la CASS a les preguntes i demandes d’informació en què els consellers del PS demanaven sobre les causes de la davallada soferta en els fons gestionats. Considera que la no resposta és un exemple més de “la manca de transparència i l’opacitat que DA vol instal·lar en molts àmbits de la gestió pública”. López va anunciar que en breu tramitaran una sèrie de preguntes i demandes d’informació per aconseguir una relació exhaustiva de les inversions de la CASS amb la idea que no pugui eludir la resposta.

tracking