La Batllia imputa per un alçament de béns a quatre treballadors de BPA

La batlle els pren declaració en sospitar que van ser còmplices d’una societat espanyola en suspensió de pagaments que va moure uns 50 milions a través del banc

48251.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta empresa estava en suspensió de pagaments i hauria utilitzat Banca Privada per saltar-se el bloqueig i poder continuar operant sense que les autoritats espanyoles estiguessin al cas. El volum de moviments se situaria, segons fonts properes al cas, prop dels cinquanta milions d’euros. La Batllia considera els empleats com a col·laboradors necessaris per evitar el bloqueig dinerari derivat de la suspensió de pagaments i ha obert una peça desglossada dins de les investigacions del cas BPA. Els imputats van declarar acompanyats de l’advocat. Redder també està implicada en les operacions de compensacions que es feien mitjançant Banca Privada d’Andorra amb l’empresari Rafael Pallardó, presumpte testaferro de Gao Ping. Els representants de Redder Management Corporation van participar en el sistema de compensacions realitzant un total de dinou reintegraments en efectiu per un valor de 3,88 milions d’euros. Les compensacions es van fer amb Pallardó entre el juny del 2009 i el setembre del 2011. El testaferro de Gao Ping entregava a Espanya diners en efectiu als representants de Redder i posteriorment es feia una transferència des del compte de Redder a BPA fins al de Pallardó. Posteriorment aquests diners s’enviaven des de BPA a la Xina a comptes de familiars o amics de Gao Ping. Segons la documentació, cada cop que es volia fer una compensació s’enviava un fax al banc amb una autorització a càrrec del compte de Redder Management Corporation. A les dinou operacions hi ha xifres molt diferents amb una màxima de 400.000 euros el setembre del 2011 i una mínima de 100.000 el novembre del 2009. Les altres disset operacions es mouen entre aquestes dues magnituds.

L'ENTITAT, IMPLICADA EN ELS 'PAPERS DE PANAMÀ'

Redacció - Andorra la Vella

Banca Privada d’Andorra és una de les nombroses entitats amb les quals va treballar Mossack Fonseca, el despatx d’advocats panameny especialitzat en la creació de societats mercantils per blanquejar diners i del qual s’han filtrat 11,5 milions de documents. El despatx d’advocats va crear una societat, Kingsfield Consulting, que tenia un compte a BPA, segons informacions publicades a diversos mitjans sud-americans. La filtració massiva dels coneguts com els papers de Panamà va desencadenar ahir una convulsió mundial que va obligar nombrosos governs a anunciar investigacions fiscals, però els principals implicats, entre ells els presidents Vladímir Putin i Maurici Macri, van negar qualsevol implicació en l’escàndol o van minimitzar el seu abast. Des de Brussel·les, la Comissió Europea va recalcar que és “molt activa en tots els fronts” de la lluita contra l’evasió i el frau fiscal, i va recordar que els bancs europeus han de facilitar “un ampli rang d’informació sobre operacions fiscals”. Per la seva banda, el govern alemany va expressar la convicció que aquest escàndol reforça la necessitat d’avançar en la lluita contra l’evasió fiscal, mentre que el Deutsche Bank, primer banc del país, va explicar que va ajudar alguns dels seus clients en la mediació amb empreses en paradisos fiscals, però sempre de forma legal. França reclamarà que se li lliurin els papers que suposadament contenen informacions d’un miler de francesos que han recorregut a estructures opaques.

tracking