Cinca afirma que deixarà el Govern si perjudica Andorra

El ministre assegura que no ha posat el seu càrrec a disposició “perquè sempre hi és” i insisteix que la societat a Panamà no va arribar a tenir activitat.

48299.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’endemà d’explicar que va ser apoderat d’una societat a Panamà, Cinca va assegurar que no s’ha plantejat posar el seu càrrec a disposició del cap de Govern, Toni Martí, “perquè sempre hi és”. Això sí, va afirmar amb contundència que “no caldrà que se li demani” si la seva vinculació amb la societat panamenya, que insisteix que “no va tenir activitat”, comportés “ombres de dubtes” al país. Després que El Confidencial hagi publicat un document que relaciona el ministre amb la societat panamenya Mariette Holdings INC el 2002, dos anys després de quan Cinca havia dit que s’havia desvinculat, el portaveu del Govern va esclarir que va exercir de tenidor de la societat perquè aquesta es dissolgués. Segons va explicar, tot i que ja feia dos anys que s’havia desvinculat de l’empresa andorrana per a la qual hauria exercit d’apoderat de la panamenya, va preferir “agafar la responsabilitat”. L’empresa andorrana es volia desprendre de l’empresa i “se’m va fer saber que la volien tornar a posar al mercat i jo preferia que es dissolgués. Va ser per prudència, ja que no saps qui l’adquirirà. Per això em vaig ocupar jo de fer-ho”. Segons va dir, hauria disposat de les accions de l’empresa durant algunes hores fins a la signatura del document que garantia la dissolució. Pel que fa a per què no ho va explicar quan va confessar la seva nova vinculació el 2002 amb la societat, va assegurar que no ho va considerar “un element clau”. El que sí que va voler remarcar el ministre és que no coneix “ni he visitat ni he posat mai els peus a Mossack Fonseca [el despatx d’advocats panameny d’on ha sortit la documentació]. Va assegurar que van ser “els advocats locals” qui van fer les gestions amb els panamenys. El PS i SDP van mostrar ahir la seva preocupació per la polèmica vinculació del ministre. “Diu que havia estat apoderat i l’endemà resulta que el 2002 encara figura a la societat. Va mentir i costa de creure. Aquestes informacions només generen més dubtes”, va lamentar el conseller general d’SDP Víctor Naudi. Per la seva part, des del PS també es van mostrar “preocupats” que les informacions aparegudes no coincideixen amb les declaracions inicials de Cinca. El PS va entrar ahir a Sindicatura una pregunta amb resposta oral sobre la vinculació del ministre amb els papers de Panamà. Sobre les paraules de Cinca que plegaria si perjudica el Principat, el conseller general del PS, Pere López va dir que “és preocupant la imatge que es pugui donar i dependrà de les informacions que vagin apareixent”. Naudi hi va afegir que seria una possibilitat “si segueix apareixent informació contradictòria i té afectació directa al país”.

MITJANS DE TOT EL M ÓN ES FAN RESSÒ DE LA CONFESSIÓ DEL MINISTRE

“El ministre de Finances del petit país d’Andorra, encaixat entre França i Espanya, ha dit als periodistes que es va fer càrrec d’una empresa offshore.” Així ho publicava ahir The New York Times. La confessió de Jordi Cinca va ser recollida en mitjans de tot el món. L’anunci de Cinca anava acompanyat, al rotatiu nord-americà, d’una breu descripció d’Andorra com una “una destinació per a la banca, l'esquí i botigues lliures d’impostos”. A Los Angeles, el digital hoylosangeles.com també es feia ressò de la implicació del titular de Finances, entre noms com el del primer ministre britànic David Cameron o el primer ministre pakistanès Nawaz Sharif. L’afer Cinca-papers de Panamà arribava fins a Hawaii. Hawaiinewsnow.com indicava que era “apoderat d’una companyia panamenya entre el 1999-2000, abans que entrés al Govern”. On la notícia, però, va tenir un major ressò va ser al país veí del sud, en pràcticament tots els mitjans. Destaca el tractament que hi van donar els dos mitjans que disposen dels papers: El Confidencial i laSexta. Mentre que el digital, a banda d’incloure el document on se’l vincula amb la societat, el posava en portada entre les cares dels protagonistes, el canal de televisió espanyol assegura que li van telefonar per demanar-li explicacions sobre la societat panamenya abans que el ministre fes la confessió.

tracking