Estrasburg admet una demanda contra l’Estat

Un advocat panameny denuncia Andorra perquè se li ha negat el dret al recurs al Superior

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha admès a tràmit una denúncia contra Andorra impulsada per un ciutadà panameny condemnat a cinc anys de presó, tres de ferms, per un delicte de blanqueig de diners. Ernesto Chong Coronado considera que la Justícia ha vulnerat l’article 6 del conveni per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en no haver-se respectat el seu dret a un procés equitatiu. Concretament, el dret a presentar recurs al Tribunal Superior contra la sentència dictada per Corts l’abril de l’any 2014. L’home, conjuntament amb el seu pare, Ernesto Chong de León, va ser jutjat en rebel·lia processal el gener del 2014 acusat de blanqueig de diners procedents del narcotràfic. Un cop dictada la sentència, els advocats de la parella van presentar un recurs al Superior demanant-ne l’absolució. La sala, però, no va admetre els recursos al·legant que segons el Codi de procediment penal i en haver estat condemnats en rebel·lia no tenien dret a fer-ho. I els van recordar que el pas que havien de fer era el recurs d’audiència a Corts, on els dos processats havien d’estar presents a la sala. Això comportava per als dos els risc d’entrar a presó. El següent pas va ser presentar un incident de nul·litat d’actuacions al·legant que s’havia vulnerat l’article 10.2 de la Constitució, que garanteix el dret al recurs en els processos penals. El fet que el Codi de procediment penal indiqui en l’article 196.1 que no es poden recórrer les sentències que hagin estat dictades en rebel·lia i que l’única alternativa era fer el recurs d’audiència va portar el Superior a no admetre l’incident de nul·litat. De manera immediata, els lletrats van presentar un recurs d’empara al TC que va ser admès a tràmit, per ser desestimat posteriorment. Aquí no es va acabar el camí per intentar recórrer contra la sentència sense haver de fer acte de presència al país. En aquest cas va ser Ernesto Chong Coronado qui de la mà de l’advocat Alfons Clavera va decidir denunciar Andorra al Tribunal Europeu dels Drets Humans per haver vulnerat l’article 6 de la convenció. En l’escrit s’al·lega que no es pot obligar el panameny a presentar-se davant del tribunal pel risc d’entrar a presó i s’invoca la sentència Papon contra França en què Estrasburg va condemnar el veí del nord per haver vulnerat aquest article. Concretament per haver obligat un home a entrar a presó per poder tenir accés a un recurs al Tribunal de Cassació. La sentència va obligar França a canviar la legislació. En la demanda, admesa a tràmit fa un mes, es demana que Andorra retorni els 451.000 euros que Chong té bloquejats a l’INAF i que pagui una indemnització per danys morals de 500.000. Segons l’advocat, si Estrasburg els acaba donant la raó s’haurà de canviar el Codi de procediment penal perquè els condemnats en rebel·lia puguin tenir accés al recurs. El Govern té fins al 4 de juny per presentar al·legacions.

Recurs al superiorL’advocat de Chong va recórrer ahir al Superior perquè Corts ha dictat una ordre nacional de detenció contra el seu client. El lletrat va demanar una suspensió cautelar de l’aute fins que el Tribunal dels Drets Humans dicti sentència. Podria haver-ho demanat a Estrasburg, però Clavera va recordar que difícilment aquest tribunal suspèn aquestes ordres si no són més taxatives.

REPORTATGE

AMIC D'UN 'NARCO' COLOMBIÀ'

Corts va condemnar Chong Coronado i el seu pare per blanqueig de diners que provenien de pagaments realitzats pel narcotraficant colombià David Murcia Guzmán, condemnat a trenta anys de presó al seu país i a nou als Estats Units. Els dos eren els representants a Panamà de l’empresa DMG, propietat de Murcia, i haurien creat 200 empreses que s’encarregaven de blanquejar els diners il·lícits que va enviar el narco colombià entre el 2008 i el 2009. Desconegut a Europa, Murcia Guzmán és tristament famós a Colòmbia després que la societat d’inversions que va crear i que va arribar a moure 97 milions d’euros fos intervinguda per les autoritats del país el novembre del 2008 en establir que es tractava d’una estafa piramidal. A l’empresa, que comptava amb 61 sucursals, fins a 200.000 famílies hi tenien els estalvis dipositats. Diners que van perdre. Quan va ser detingut, se li van trobar dotze cotxes de luxe, tres iots i dos avions privats. Malgrat que el judici que es va obrir contra els dos homes a Panamà va ser sobresegut, el Tribunal de Corts va considerar que els més de 600.000 euros que els dos homes tenien en un compte del Principat procedien del blanqueig dels diners que Murcia Guzmán havia aconseguit traficant amb cocaïna. La defensa dels dos acusats va argumentar durant el judici al Tribunal de Corts que no es podia provar que els diners intervinguts vinguessin del narcotràfic i que els Chong no coneixien les activitats delictives de Murcia Guzmán. La fiscalia ho va intentar desmuntar tot recordant que Chong Coronado i l’empresari colombià eren amics des de joves i que una vegada van canviar les identitats per evitar la detenció per part de la policia del narcotra­ficant.

tracking