La fiscalia vol més presó per al jove que va apunyalar un taxista

Corts el va condemnar a nou anys d’internament i el ministeri públic demana que la sentència sigui de deu anys i deu mesos

48326.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri públic va recórrer ahir contra la sentència al Tribunal Superior i va demanar que la pena s’incrementi fins als 10 anys i 10 de mesos de presó. El jove, Pedro Lopes de Castro, va ser absolt en primera instància del delicte de port d’arma en lloc públic en considerar el tribunal que no el va cometre malgrat haver-se passejat per l’avinguda Sant Antoni de la Massana amb un ganivet de taula de 12 centímetres amagat a la jaqueta, cinc més del permès pel decret d’armes. La fiscalia creu que el fet d’estar al carrer amb el ganivet s’ha de considerar port d’arma i va demanar que se’l condemnés per aquest delicte a una pena de quatre mesos de presó. També va recórrer contra la part de la sentència de Corts que condemna el jove, resident de nacionalitat portuguesa, pels delictes d’assassinat en grau de temptativa i de robatori consumat. La fiscalia no està d’acord amb la pena dictada per Corts. Pel primer delicte va ser condemnat a cinc anys i sis mesos de presó ferma i pel segon a tres anys i sis mesos més. Nou anys en total. El ministeri demana sis ferms per l’assassinat en grau de temptativa i quatre i mig més pel robatori del vehicle i la recaptació del taxista. Si se sumen els quatre mesos pel port d’arma, vol que Lopes de Castro, empresonat des de primers d’agost del 2014, acabi complint una pena de deu anys i deu mesos d’internament. La fiscalia, que també ha recor­regut contra els 25 anys d’expulsió del Principat dictats a la sentència en primera instància amb l’objectiu que el Superior la revoqui perquè l’expulsió sigui definitiva, va argumentar la necessitat de l’increment de la pena de presó en el fet que “no dóna satisfacció al principi de prevenció”.

Pena excessiva per a la defensaL’advocat defensor del jove també va recórrer contra la sentència de Corts i es va mostrar contrari a ampliar les penes tal com va demanar la fiscalia. Es va oposar a l’expulsió del Principat del seu client i ho va fer recordant que és al país des dels 10 anys (ara en té 22) i que l’únic familiar amb el qual actualment té relació es la seva mare, que també hi resideix. El lletrat també es va mostrar en contra de considerar port d’arma el fet d’haver caminat pel car­rer amb el ganivet i es va preguntar si qualsevol persona que en compri un estaria cometent aquest delicte en el trajecte entre la botiga i el seu domicili. Quant a la petició del ministeri públic d’ampliar les penes dels delictes pels quals ha estat condemnat el seu client també es va mostrar en contra. Admetent que el jove és culpable d’aquests delictes, va presentar recurs perquè el Superior rebaixi considerablement les penes de presó en considerar-les “excessives”.

Atac i fugida a PortugalLopes de Castro va intentar assassinar el taxista després de demanar els serveis d’un xofer des d’una cabina de l’avinguda Sant Antoni. Quan el cotxe va arribar, va demanar al conductor que el portés als cortals de Sispony. Acabada la carretera asfaltada i recor­reguts 40 metres del camí de ter­ra, el taxista es va aturar. Sense dir cap paraula, el jove va treure el ganivet i el va clavar al coll de la víctima produint-li una ferida de dalt a baix de 12 centímetres. Va estar a punt de travessar-li la tràquea. Hi va haver una segona ganivetada a l’espatlla. La víctima va poder fugir i el condemnat va marxar amb el taxi que va estampar poc després. Es va escapar a peu amb poc més de 100 euros de la recaptació. El noi va fugir a Portugal, però pocs dies després va tornar al país per entregar-se a la policia. Aquest fet va ser un dels arguments de la defensa –la col·laboració amb la Justícia– per reclamar la rebaixa de la pena. També l’atenuant d’haver reparat econòmicament la víctima. Va demanar una pena de presó no superior als cinc anys, part condicional.

ELS FETS

L’1 d’agost del 2014 a les 13.35 hores, el condemnat va demanar un taxi perquè el portés de la Massana als cortals de Sispony.

Un cop arribats a la destinació, el jove va treure un ganivet que portava amagat a la jaqueta i el va clavar al coll i l’espatlla de la víctima, que estava asseguda davant seu i indefensa.

El taxista va poder fugir i va ser atès per una parella resident en una borda pro­pera. Una ambulància el va portar a l’hospital.

L’agressor va fugir amb el taxi, que va estampar poc després, i amb els diners de la recaptació. Poc més de 100 euros en monedes.

La mateixa nit dels fets va sopar amb un amic i la seva família, amb la qual va marxar el matí següent de vacances a Portugal.

Va estar quatre dies a l’estranger fins que convençut pel seu pare va tornar a Andorra. La policia, que estava avisada pel seu advocat, el va detenir just creuar la frontera.

El 25 de novembre de l’any passat, el jove va ser jutjat pel Tribunal de Corts pels delictes d’assassinat en grau de temptativa i robatori consumat.

El 28 de gener passat va ser condemnat per Corts a nou anys de presó. Cinc i mig per l’intent d’assassinat del taxista i tres i mig més pel robatori.

tracking