Dos fons estrangers presenten oferta per comprar Vall Banc

JC Flowers i un altre fons estranger han presentat proposta en la subhasta de l’entitat a la que BPA passarà els actius no sospitosos

48345.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Són les dues propostes que té l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) damunt la taula i entre les quals haurà de decidir. No ha transcendit tampoc quines són les condicions de les ofertes. L’AREB té la intenció de decidir qui és el guanyador durant aquest mes, tot i que el procés continua envoltat del secretisme que ha caracteritzat tota la subhasta. Els quatre bancs andorrans (Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc i Banc Sabadell d’Andorra) finalment van optar per no continuar en la subhasta. Els motius, segons les mateixes fonts, es troben en el fet que l’anàlisi de les dades de Banca Privada d’Andor­ra, consultades en el període de data room, els va generar molts dubtes. Hi ha tres problemes fonamentals. El primer es troba en la importantíssima quantitat de capital que es troba sense regularitzar. Aquesta situació és un problema greu a causa que a partir de l’1 de gener del 2017 comença a aplicar-se l’intercanvi automàtic de dades fiscals. La banca intenta que quan arribi aquesta data la gran majoria de capitals d’estrangers no residents que estiguin regularitzats perquè en cas contrari s’haurà de trametre la informació al país d’origen l’any 2018. Les entitats han fet un gran esforç perquè els clients regularitzin i ara es trobarien amb una quantitat ingent afegida per als quals caldria trobar una solució.

Crèdits dubtososEl segon punt delicat prové de l’anàlisi de la cartera de crèdits concedits i en vigor per BPA. Els experts que l’han estudiat han detectat que podria ser una font de problemes importants de morositat. Hi ha una bona quantitat de préstecs de dubtós cobrament. I fins i tot s’han adonat que alguns clients que havien intentat algunes operacions de crèdit amb altres bancs del país i no se n’havien sortit i finalment van aconseguir el préstec a BPA. Un tercer factor és la incògnita respecte com evolucionarà l’afer Banca Privada en l’àmbit judicial. Els clients, fins i tot els que passin a Vall Banc, podrien entrar en una dinàmica de plets que es pot allargar durant anys i les entitats andorranes no saben com això podria afectar exactament el comprador final de Vall Banc. I hi ha un quart element col·lateral: Panamà. La filial de BPA en el país centreamericà, que actualment es troba intervinguda per l’Estat, també entra dins del lot. Si fins fa pocs dies es podia considerar que tenir la possibilitat d’expansió a Panamà (per a aquells que encara no hi són) era un actiu, l’actual escàndol Mossack Fonseca ha fet canviar l’opinió. Tot i que Crèdit Andorrà i MoraBanc van estudiar el dossier a fons al final van desistir.

Sense corresponsalsL’AREB encara no hauria aconseguit tampoc l’obertura de corresponsals. Aquest acord amb bancs estrangers perquè reobrin l’operativa és fonamental per a la repatriació dels diners. Ara ja ni tan sols està clar si es reobrirà mai perquè existeix la possibilitat que el guanyador de la subhasta utilitzi els seus propis corresponsals per a la repatriació. Aquesta situació és un handicap important i cal veure com afectaria el preu final de venda.

ELS FONS D'UN MULTIMILIONARI

El multimilionari J. Christopher Flowers, executiu de Goldman, va fundar el 1998 una companyia que porta el seu nom i que està centrada en serveis financers. La firma està especialitzada en adquisicions i té inversions per valor de 14.000 milions de dòlars, en 32 empreses de 14 països. Alguns analistes consideren el fons JCF com a voltor. A Espanya va intentar quedar-se algunes caixes d’estalvi en situació problemàtica. Va presentar una proposta per quedar-se la Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), però el banc d’Espanya no va veure amb bons ulls la proposta.

tracking