PS i SDP veuen en l’impost de societats que l’economia no remunta

Les forces polítiques comparteixen que la davallada de set milions d’euros en la recaptació mostra que no hi ha repunt econòmic

48347.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tot i que per segon any consecutiu s’hagi tancat l’exercici amb superàvit de la gestió, consideren que els números finals no són un reflex de la realitat del país. “Per molt que diguin que els números són el resultat d’una bona gestió, en realitat ha estat conseqüència de l’atzar”, assenyala el conseller general d’SDP, Víctor Naudi. Remarca que la caiguda de la taxa d’interès del sistema financer que ha comportat una caiguda de les despeses per afrontar els interessos generats per l’endeutament i els 15 milions extra que s’han ingressat amb motiu del nou impost de la renda de les persones físiques (IRPF) han estat determinants per compensar la balança. Afegeix que “si s’estiguessin pagant els proveïdors quan toca i no s’agafessin els reserves d’Andorra Telecom i FEDA segurament el resultat seria molt diferent”. Sens dubte, per a ell, la caiguda de la recaptació a través de l’impost sobre les societats “és preocupant i hauria de ser considerat com un toc d’alerta”. I és que, segons ell, “és un any que queda molt lluny de ser brillant”. En aquest sentit, el conseller general del PS, Pere López, té clar que la caiguda d’aquest darrer impost “demostra que no existeix la recuperació econòmica”. “Poden fer els discursos que vulguin, però en realitat és que les empreses estan obtenint menys beneficis”, afegeix, tot recordant que l’imminent increment de les cotitzacions del 2%, que entra en vigor aquest mes d’abril, “encara els perjudicarà més”. López té clar que la caiguda dels tipus d’interès ha estat determinant. En aquest sentit recorda que amb el primer marc pressupostari de l’estat per als propers 4 anys, aprovat el mes passat, s’ha previst que es mantindrà a nivells baixos “i no té perquè ser així. Em sembla molt poc prudent”. També creu que ha afavorit el creixement del 12,8% de l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR), una taxa que amb l’entrada en vigor dels convenis de no doble imposició hauria d’anar a la baixa de cara als propers exercicis. L’altre “toc d’alerta” que es desprèn de l’anàlisi de la liquidació per part de les forces polítiques del grup parlamentari mixt és l’augment de la despesa sanitària. La transferència corrent des de l’executiu a la CASS va augmentar en 15 milions d’euros l’any passat per tal de compensar la desviació del 2% de la branca general a la de jubilació. “El que realment cal és una reforma sanitària, no cal deixar passar més temps”, insta Naudi.

L'ASSOCIACIÓ DE COMPTABLES RECORDA QUE L'IRPF EXCLU LA DECLARACIÓ DELS AUTÒNOMS

La liquidació del pressupost de l’Estat del 2015 incorporava un nou concepte: la recaptació de l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF), que va entrar en vigor l’1 de gener. La nova taxa ha permès sumar a les arques públiques 15 milions d’euros. No obstant això, el portaveu de l’Associació de Comptables, Miquel Calsina, assenyala que és aviat per fer un balanç del nou impost. I és que la nova taxa no inclou la recaptació final de tots els obligats tributaris. Posa com a exemple el cas dels autònoms. I és que malgrat que sí que s’han fet els pagaments a compte, no s’han presentat encara les declaracions del passat exercici 2015, termini que finalitza el proper 30 de setembre. Un altre dels punts més evident pel qual el portaveu del col·lectiu de comptables considera que es tracta d’una xifra orientativa és la referent als assalariats. I és que la recaptació presentada per l’executiu aquesta setmana incorpora les retencions orientatives que s’han fet als treballadors per compte aliè que superen els 24.000 anuals, però no la liquidació final, és a dir, l’import definitiu una vegada l’empleat hagi donat el seu vistiplau.

L'USDA CRITICA QUE ELS CANVIÏN LES CONDICIONS I PUGI LA DESPESA

La despesa en personal va augmentar, l’any passat, en 3,7 milions d’euros, ascendint fins als 100,1. L’executiu va atribuir l’auge al nou sistema de jubilació dels empleats de la funció pública, que va entrar en vigor el passat juny. En aquest sentit, el secretari general de l’Unió Sindical d’Andorra (USDA), Gabriel Ubach, critica que s’hagin “empitjorat les condicions dels funcionaris i que a sobre hagi augmentat la despesa en personal”. En aquest sentit, recorda “totes les demandes que hi ha a la Batllia per aquesta causa”. Des de l’USDA també han lamentat l’augment de la transferència corrent a la CASS, de 15 milions d’euros, per la desviació del 2% de la branca general a la de jubilació “en lloc de buscar una solució”. Afegeix que “si cal un canvi de sistema es fa, però amb temps i acompanyat de mesures per contenir la despesa”, insisteix.

tracking