El dèficit sanitari s’incrementa en 20 milions
El tancament dels comptes de l’Estat del 2015 situa en 62 milions d’euros els números vermells de salut quan l’any passat van ser 42 milions
Aquesta xifra bat tots els rècords existents fins ara. Any a any s’han anat incrementant de forma notable els dèficits, però el salt experimentat al 2015 no té comparació. L’increment ha estat de vint milions d’euros respecte al 2014 (quan es van situar en 42). El dèficit s’ha de calcular per tres magnituds. La primera, i més important, fa referència a la transferència que govern ha de fer per pagar els números vermells de la branca de salut de la CASS. L’any passat aquesta xifra es va situar en 48 milions d’euros. La segona quantitat fa referència al capital que l’executiu tramet al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per pagar el dèficit anual. Cal recordar que en aquest apartat entren fonamentalment l’hospital i l’atenció primària. En aquest cas han estat aproximadament uns 11,5 milions d’euros. El tercer i últim paràmetre fa referència als diners que l’executiu envia també al SAAS que teòricament han d’ajudar a la inversió anual. En realitat, o com a mínim tradicionalment, aquests diners s’utilitzen indistintament per cobrir deute o qualsevol altra necessitat. En aquest cas són uns 2,5 milions aproximadament. La suma final se situa en 62 milions amb un increment percentual d’un 475 respecte al 2014.
No es repetiràL’assoliment d’aquesta xifra és precisament el principal motiu pel qual Govern va decidir aplicar un increment del 2% en les cotitzacions a partir de l’1 d’abril. Amb aquest ingrés extra la CASS pot aconseguir entre 15 i 18 milions d’euros més per a la branca sanitària segons evolucioni el nombre d’assalariats. Aproximadament haver situat les cotitzacions al 22% dóna prop d’uns dos milions més al mes. Cal recordar, però, que com que en el primer trimestre no es va aplicar la recaptació serà menor aquest any, però l’any vinent aquests dos punts més podrien comportar fins a 24 milions més per a la CASS. La nova realitat de les cotitzacions (que paguen a mitges treballadors i empresaris) farà que el rècord de 62 milions de dèficit possiblement no es repeteixi en, com a mínim, un lustre. Encara que la despesa sanitària augmenti, la Seguretat Social té ara un marge important per mantenir el dèficit en la forquilla d’entre 30 i 35 milions d’euros, el que situaria, afegint el SAAS, la xifra global per sota dels 50 milions, segons les previsions.
Dèficit de GovernEl dèficit sanitari ha passat a tenir un paper crucial en els comptes de l’Estat. En el tancament del 2015 hi ha 13,2 milions d’euros en números vermells, tot i que hi ha certa trampa perquè l’executiu ha utilitzat directament 12 milions afegits dels beneficis d’Andorra Telecom per evitar que el dèficit global del tancament de l’exercici se situés en 25 milions d’euros. Però l’executiu podria adduir que ha estat el primer a trobar-se dèficits sanitaris d’una magnitud impensable fa uns anys. Amb uns números vermells en salut més continguts el Govern podia haver acabat tranquil·lament l’exercici amb superàvit. Perquè al 2014 va tancar amb cinc milions en negatiu i enguany amb tretze, però tenint en compte que ha tingut 20 milions d’afegits en el sector de salut. L’evolució del dèficit anual és en tot cas evident quan s’analitzen els números de l’última dècada (obviant el superàvit de 15 milions del 2013 perquè es van agafar directament 40 milions del fons de reserves d’Andorra Telecom*). Entre el 2006 i el 2012 cada executiu va tancar en negatiu en magnituds que van oscil·lar entre els 50 i els 116 milions. El deute global se situa en uns 900 milions.