Un estudi situa Grandvalira com l’estació sud-europea amb més esquiadors

L’informe la col·loca en el setzè lloc mundial pel que fa a volum de dies d’esquí venuts

48421.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Grandvalira ocupa el setzè lloc mundial en volum de dies d’esquí venuts, segons l’International report on Mountain Tourism 2016, elaborat pel consultor suís Laurent Vanat i publicat ahir. L’estudi analitza més de 2.000 estacions de 68 països i cap estació del sud d’Europa apareix per davant del domini andorrà. Vallnord, per la seva banda, no figura a la llista dels 50 primers del món. Grandvalira ha escalat tres posicions en l’última edició de l’informe, elaborat amb els resultats d’esquiadors de la temporada 2014-15. En els darrers anys, el domini ha estat en el vintè lloc (2014), dinovè (2015) i ara setzè. L’estudi també revela que es manté per sobre de reconeguts i tradicionals resorts com ara Sestriere, Soelden, Alpe d’Huez, Tignes, Zermatt o St. Moritz. Al rànquing, La Plagne continua un any més al capdavant de la classificació, superant àmpliament els 2 milions de dies d’esquí, seguit de resorts austríacs com Saalbach Hinterglemm o Ski Welt Wilder Kaiser-Brixental. És el vuitè any que el consultor Laurent Vanat recull la informació i estadístiques dels principals resorts d’esquí del món, i s’ha convertit en l’informe de referència per a la indústria de l’esquí i l’oci de muntanya. Referències a AndorraL’informe fa un anàlisi força exhaustiu de l’estat de les estacions dels 68 països estudiats de cinc continents. D’Andorra destaca que és un país amb 62 pics de més de 2.000 metres i que els dominis estan situats entre 1.550 i 2.640 metres. Sobre els esquiadors, detalla que la majoria són estrangers i que hi ha hotels “per a tots els gustos i pressupostos”. A banda, assegura que “Andorra és l’única destinació d’Europa que va experimentar una baixada de visitants esquiadors immediatament després de la crisi del 2008” i que “l’assistència es va estabilitzar a partir de la temporada 2010/11”. Sobre les infraestructures d’esquí l’informe apunta que “malgrat la seva modernitat, la bona capacitat per fabricar neu i la gran dimensió dels resorts capaços de competir amb els Alps, part del mercat d’esquiadors no consideren els dominis d’Andor­ra tan atractius com els alpins”, atribuint-ho a un tema de “disseny”. En aquest sentit apunta que “el país té un dèficit d’imatge per corregir”, detallant que “el pendent vertical és menor que en la majoria dels resorts alpins”.

VallnordPel que fa a l’altre domini esquiable andorrà, Vallnord, el text de Laurent Vanat explica que està format per tres àrees esquiables diferents –Pal, Arinsal i Arcalís– i que des del 2004 estan cobertes pel mateix forfet, fet que els hi dóna “una àmplia varietat d’esquí i snowboard”. “Arinsal i Pal estan unides per un telefèric, però es necessiten 40 minuts d’autobús per arribar a Arcalís”, conclou.

LES CLAUS

1 Classificació

Entre les de més èxit del món

Grandvalira ocupa el setzè lloc mundial en dies d’esquí venuts la temporada 2014-2015. Es posiciona per davant de clàssics alpins com Alpe d’Huez, St. Moritz o Sestriere. Per davant queden gegants com La Plagne o Saalbach Hinterglemm.

2 Anàlisi

Aspectes positius i negatius del país

L’estudi analitza fins a 68 estats. De les pistes andorranes destaca la “modernitat, bona capacitat per fabricar neu i la gran dimensió dels resorts capaços de competir amb els Alps”, però critica que “el país té un dèficit d’imatge per corregir”.

3 Vallnord

La llunyania d’arcalís, handicap

Vallnord no apareix entre els 50 resorts amb més forfets venuts, però se’n parla en el capítol dedicat a Andorra. S’explica que les tres estacions estan aglutinades per un forfet, però que Arcalís és a 40 minuts en bus.

tracking