Agricultura reivindica la necessitat d'augmentar el ramat oví
Santa Coloma acull la celebració de la Fira de mascles de la raça bruna d'Andorra
Així ho ha donat a conèixer aquest dijous al matí el director d'Agricultura, Landry Riba, durant la celebració de la Fira de mascles de la raça bruna d'Andorra, en què hi han participat nou animals i s'hi han subhastat una altres quatre exemplars. Riba ha explicat que actualment sols hi ha cinc ramats ovins al país, i només un està durant tot l'any, ja que aquesta raça es caracteritza per la transhumància. Per això, ha reivindicat la necessitat d'augmentar els caps de bestiar oví que ara són uns 3.500 replantejant-se la situació actual, “tant el reglament de qualitat controlada per la carn de corder, com els coeficients de càlcul quan atribuïm els ajuts”, amb la intenció que amb el producte final s'aconsegueixi engrescar els ramaders.i no es tenen dades tan exactes.
La raça ovina ha anat a la baixa en els darrers anys i el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient s'ha marcat l'objectiu de treballar per buscar un revulsiu que incrementi l'interès dels ramaders per dedicar part de les seves explotacions als ovins i contribuir així a la conservació del medi natural. Tradicionalment aquesta raça ha transhumat a totes les zones de muntanya, però segons les dades, al segle XVIII es van ajuntar al país fins a 40.000 caps de bestiar oví en un estiu, i ara n'hi ha entre 3.000 i 3.500. Així doncs, el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, s'ha mostrat convençut que no s'arribarà als 40.000 però “cal que hi hagi interès per complementar les explotacions bovines o equines amb part d'oví, o bé que algú decideixi crear un ramat nou”, ja que actualment n'hi ha cinc al país, i sols un està tot l'any. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de replantejar-se la situació actual quant al reglament de qualitat controlada per a la carn de corder, o dels coeficients de càlcul quan s'atribueixen els ajuts, amb la intenció que amb el producte final s'aconsegueixi engrescar els ramaders.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també ha considerat que és en el sector oví on cal centrar els esforços perquè va a la baixa. En canvi, ha fet un balanç molt positiu de la carn de qualitat, un projecte “molt consolidat amb una forta implicació del sector ramader”, i ha recordat que també s'està treballant en la carn de qualitat de pollí.
Aquestes declaracions les han fet en el marc de la Fira de mascles de la raça bruna d'Andorra que s'ha celebrat aquest dijous a l'assecador de la Borda Mateu, amb la participació de nou animals. Calvó i Riba han coincidit a destacar el nivell qualitatiu dels animals, principalment els de la secció de toros adults, molts dels quals ja han tingut una primera fase com a reproductors a les explotacions. Pel que fa als premis, la Secció 1 (vedells) ha quedat deserta, a la Secció 2 (anolls), el primer premi ha estat per a Jordi Fité, el segon per a Fermí Betriu, i el tercer premi per a Enric Font. I a la Secció 3 (braus adults), el primer premi se l'ha emportat Martí Areny, el segon Òscar Coma, i el tercer la Ramaderia del Valira.
A més, durant l'acte s'han subhastat quatre exemplars, amb un nou sistema de subhasta, ja que fins ara es feia a mà alçada i aquest any s'ha decidit fer-ho amb sobre tancat per incrementar el número d'ofertes.
La gatera albergarà una cinquantena d'espècies
Tal com es va anunciar a la roda de premsa del Consell de Ministres d'aquest dimecres, ja s'han licitat les obres de la gatera nacional que s'ubicarà a la Borda Vidal, un espai annex a la gossera d'uns 68 metres quadrats. El director d'Agricultura, Landry Riba, confia que hi haurà cabuda per als gats que des de l'associació Laika ja estan controlant, entre 40 i 50.
Està previst dividir aquest espai en tres sales amb tres patis a l'exterior, i cada sala tindrà cabuda per a una vintena de gats, a més d'una altra sala de quarantenes. Tot i això, Riba ha reconegut la necessitat de seguir treballant en altres aspectes com ara les campanyes d'identificació i conscienciació, entre d'altres.