L’AREB dóna per resolt l’accés de Vall Banc a repatriar capital

L’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries explica als consellers generals que les corresponsalies amb bancs forans per portar els diners de BPA ja “no és un problema”

48459.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons van explicar fonts properes al tema, l’AREB va trametre el missatge respecte que les preocupacions per reobrir les corresponsalies i retornar els diners que els clients de BPA tenien invertits a fora s’ha acabat. No van especificar, però, la solució. Segons les mateixes fonts hi ha dues possibilitats de com s’ha arreglat el problema. Una passa perquè l’AREB ja tingui pactades les obertures de corresponsalies per repatriar els diners perquè es facin efectives abans que el comprador es faci càrrec de Vall Banc. Amb aquesta via els productes financers dels clients ja estarien a Vall Banc abans que s’entregui el banc al guanyador. La segona opció passa perquè sigui el vencedor de la subhasta qui utilitzi els seus propis corresponsals per repatriar els fons a l’exterior. Respecte perquè s’ha tardat tant a solucionar aquest problema l’AREB va manifestar que el procés era difícil per la por de les entitats a tenir represàlies si tenien vinculació amb un banc com BPA que havia estat qualificat pel Tresor dels Estats Units com a risc de primer ordre en blanqueig de capitals. També van explicar als consellers, segons les mateixes fonts, que es tenia aparaulada l’obertura de corresponsalia amb La Caixa però que la filtració periodística va comportar que el banc català fes marxa enrere. En la compareixença els representants de l’AREB van defensar ahir el perfil dels dos fons d’inversió que han presentat oferta per comprar Vall Banc: el britànic Socrates Capital Limited i estatunidenc JC Flowers. Van destacar la solvència dels dos aspirants i van voler deixar clar que no són “fons voltors” sinó que tenen una estratègia per situar-se a Andorra. Des de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries es va voler deixar clar que només hi ha un possibilitat “remota” que cap dels dos fons sigui el guanyador de la subhasta. Es va voler passar el missatge que les dues candidatures són prou consistents i que no hi ha cap intenció de deixar el concurs desert, excepte si hi hagués un desastre de grans magnituds (sense cap indici per pensar que pot ser-hi) en la part final del procés. El tarannà de la compareixença va ser tranquil i constructiu, segons les fonts, a diferència de trobades prèvies més tenses amb els consellers de l’oposició.

MARTÍ HAURIA VOLGUT TENIR OFERTES DE BANCS DEL PAÍS

G. A. - Andorra la Vella

El cap de Govern, Toni Martí, va reconèixer que “li hi hauria agradat” que els bancs del país haguessin presentat una oferta a la subhasta per Vall Banc. “De totes maneres estic satisfet, hi ha dues ofertes i no menys. Ara és el torn que l’AREB les analitzi. Com a mínim podem estar esperançats”, va afegir. Martí va recordar que fa uns mesos tothom deia que la millor solució seria que hi hagués comprador i que fos estranger, per tal de donar més possibilitats a la continuïtat dels treballadors. Pel que fa a les dues ofertes, JC Flowers i Socrates Capital Limited, no va voler entrar a valorar-les. “Ara cal deixar fer a l’AREB, que és qui prendrà la decisió en consens amb l’INAF”, va recordar el cap de Govern, tot recalcant que “no cal que li digui que és vital que no hi hagi cap quitança. És la meva esperança”. I va voler deixar clar que “entenc l’angoixa de molta gent, d’això l’esforç que hem fet en els dar­rers mesos”. Pel que fa a per quan està previst que l’organisme andorrà prengui una decisió, Martí va reconèixer que confia que “després d’un any duríssim”, pugui coneixe’s el desenllaç de BPA abans del Debat sobre l’orientació política global del Govern, del proper 4 i 5 de maig. Paral·lelament, el secretari d’organització de Demòcrates per Andorra, Esteve Vidal, també va fer balanç ahir del fet que, finalment, hagin estat dos fons d’inversió estrangers els que hagin presentat oferta. “Em sembla un èxit”, va assenyalar, tot remarcant “la pressió d’alguns elements exògens que hi ha hagut perquè això no fos possible”. Davant del fet que siguin dues alternatives, va dir que demostra “la solidesa de la plaça financera i és una garantia de preservació i continuïtat de l’entitat, a més que dóna tranquil·litat als treballadors”.

tracking