L’aigua d’Arinsal implicada en una intoxicació a Catalunya

Prop de 330 persones estan afectades a Catalunya per un brot de gastroenteritis vinculat a garrafes que es van omplir a la planta

48510.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es tracta de garrafes de 20 litres subministrades per l’empresa Eden Spring Espanya amb aigua de la deu de la font d’Arinsal. Des de la Generalitat es preveia que el nombre de persones afectades pel brot s’anés incrementant amb el pas de les hores conforme es recollissin les notificacions de casos reportats pels serveis sanitaris catalans. Malgrat que els primers casos d’intoxicació es van donar el passat dilluns, no va ser fins ahir que les autoritats sanitàries catalanes no es van posar en contacte amb el Govern. Ho van fer al matí i ràpidament tècnics del ministeri de Salut es van desplaçar fins a la planta d’Aigua del Pirineu, explotadora de la font d’Arinsal, per començar a investigar si l’origen està en el brollador massanenc. La primera mesura presa per l’executiu, van informar fonts del Govern, va ser aturar la línia de producció afectada –la de les gar­rafes de 20 litres– i detectar i immobilitzar la resta de lots que s’havien de distribuir a Eden Spring. La línia de producció estarà clausurada fins que s’aclareixi l’origen del brot. Les mateixes fonts van assegurar que no es pot discutir la qualitat de l’aigua d’un brollador del qual es fan anàlisis periòdics. El darrer, fet aquesta setmana, deixava palès que “la font està dins dels paràmetres normatius”.

L’empresa retira les ampollesL’empresa distribuïdora de l’aigua va emetre ahir un comunicat en què anunciava la retirada “preventiva” de sis lots (6.158 ampolles de 20 litres) de la producció provinent de la font d’Arinsal que s’havien repartit a 925 clients de l’àrea de Barcelona i Tarragona els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d’abril. Igualment, indicava que havia interromput el subministrament des del brollador andorrà també de manera preventiva. En el comunicat, el director general de l’empresa, Antonio Alarcón, recordava que com a distribuïdors prenen totes les precaucions necessàries per assegurar que el producte compleix les normes espanyoles i europees més exigents i que segueixen estàndards de qualitat propis. “Tot i que tota la producció havia superat tots els controls sanitaris que marca la normativa, davant del possible risc hem procedit a prendre mesures preventives com la retirada dels lots i la higienització de les fonts”, va indicar. Les investigacions del Govern i la Generalitat hauran d’aclarir si l’origen del brot és la font d’Arinsal o els envasos reutilitzables, subministrats per Eden Spring. El Diari va intentar, sense èxit, posar-se en contacte amb el gerent de l’empresa que explota la font d’Arinsal, Andreu Vilarrubla.

INDIGNACIÓ A LES XARXES SOCIALS

Desenes de persones afectades pel brot de gastroenteritis van mostrar ahir la seva indignació mitjançant les xarxes socials. El compte de Twitter de l’empresa Eden Spring Espanya es va omplir de missatges denunciant que s’havien posat malaltes per culpa de l’aigua que havien begut en els seus llocs de treball. Les persones afectades van patir una simptomatologia consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i en algun cas febre alta (38,9 graus). Només una persona va haver de ser ingressada en un centre sanitari i la seva evolució era ahir a la tarda favorable.

tracking