El pla Renova vol potenciar reformes d'edificis més ambicioses
La partida que es destina a aquestes ajudes directes és d'un milió d'euros i 15 milions més per a avals
Així, per exemple les mesures encaminades a l'eficiència energètica i que suposin un assoliment de la qualificació A o B poden arribar a un percentatge d'entre el 25% i el 30% de la subvenció. Altres canvis que també s'han incorporat preveuen la retirada de l'amiant o la instal·lació de dipòsits d'hidrocarburs de doble capa o refibrats.
Fins ara el volum de sol·licituds en el marc d'aquest programa han anat a l'alça, tal com han explicat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel. Així, l'any passat es van arribar a les 196 sol·licituds (165 de les quals referents a la millor de l'feiciència), la qual cosa va suposar un increment del 25,6% respecte del 2014 i d'un 84,9% respecte de la mitjana. Les obres subvencionades ascendien a un import de més de 6 milions d'euros i per cada euro invertit es calcula un impacte de 6,79 euros en el teixit econòmic. Aquest any es torna a destinar un milió d'euros per a ajudes directes i 15 milions per a avals.
Aquestes ajudes es poden demanar per diferents conceptes. Així, pel que fa a la millora de l'accessibilitat, es preveu un percentatge d'ajuda que oscil·la entre el 8% i el 16%. Quant a l'apartat de la seguretat industrial, es pot arribar a un percentatge situat entre el 8% i el 15% i, la novetat en aquest cas, és el que fa referència als aparells elevadors, ja que es prioritzaran els que tinguin menys consum o aquells que acumulin energia. Quant als dipòsits d'hidrocarburs, i tal com s'ha assenyalat, es prioritzaran aquells de doble capa o amb refibratge. També s'inclou en aquest apartat una altra novetat per a la subvenció dels punts de càrrega dels vehicles elèctrics. Pel que fa a l'apartat de la millora de la sostenibilitat, les ajudes poden arribar al 10% o 15% i la novetat que s'incorpora és la que fa referència a la retirada de l'amiant. Sobre aquest aspecte Rossell ha posat en relleu que es "desconeix" el volum d'edificis que hi ha al país que contenen aquest producte però ha afegit que les quantitats de residus d'aquest material exportades han anat "poc a poc creixent" la qual cosa reflecteix la presència de l'amiant als edificis del Principat.
Quant a l'eficiència energètica, les subvencions poden arribar entre el 8% i el 30% i, tal com s'ha esmentat, es premiarà l'assoliment de les qualificacions A i B de l'eficiència energètica. A més, i pel que fa a les energies renovables, oscil·la entre el 6% i el 15% i la novetat es dóna en l'energia solar i l'eòlica, pel que fa al primer per a panells híbrids i en el segon, panells termodinàmics.
Es mantenen les ajudes per a l'embelliment de façanes, patis i cobertes al 5% i en altres protegibles (fins al 25%) s'inclou en la subvenció els honoraris els tècnics.
A l'últim, i pel que fa a les sol·licituds, Miquel i Rossell han recordat que l'any passat es van introduir canvis per agilitzar els tràmits.
Plaques fotovoltaiquesDurant la roda de premsa per presentar aquesta nova convocatòria, també s'ha anunciat l'obertura per a la inscripció al registre de plaques fotovoltaiques. Tal com han comentat, abans de l'obertura es van examinar les fortaleses i debilitats, i entre les primeres, han remarcat la bona acollida de les edicions anteriors, que ha suposat una producció estimada que podria arribar a abastir 150 llars a través de més d'una vintena d'instal·lacions. Entre les debilitats, les dificultats per arribar a les comunitats de veïns. Tant Miquel com Rossell han posat en relleu el rol exemplar de l'Administració i, en aquest sentit, ha anunciat que l'Estació Nacional d'Autobusos tindrà una producció a través de les 700 plaques fotovoltaiques equivalent al consum de 64 llars.
Pel que fa a les condicions d'aquesta edició, seguint les característiques d'anys anteriors, són 750 KW que s'obren a convocatòria, diferenciats entre instal·lacions de 20KW, que tindran una retribució de 0,24 euros per KW i hora i les superiors a 20 KW, en què serà de 0,20 euros/KW/hora.