Els liberals aposten per professionalitzar l’òrgan rector de la Justícia

Ld’A demana que al capdavant del món judicial hi hagi persones amb experiència en dret

48555.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquest terme tan ampli, segons diferents fonts consultades, ha provocat que bona part dels nomenaments en aquest organisme estiguin vinculats a persones de l’entorn polític del grup majoritari, sense formació i/o experiència en el món judicial. A l’empara de la fórmula de coneixedors la legislació obre la porta que qualsevol persona pugui ser elegida per a aquest càrrec. La Llei de la justícia es troba actualment debatent-se en la comissió parlamentària. El grup parlamentari liberal ha inclòs una esmena per modificar els requisits de designació per als responsables dels organismes judicials. Concretament, el posicionament que defensen els liberals és exigir que per estar al Consell Superior sigui obligatori tenir experiència en professions del món del dret com batlle, advocat, secretari judicial... Es pretén, així, evitar la sensació, segons les mateixes fonts, que el Consell Superior és incapaç de fer controls i inspeccions perquè finalment sempre acaba acceptant les explicacions dels batlles o magistrats. La prova més evident, segons les mateixes fonts, és que mai tira endavant un sol expedient sancionador quan estadísticament és impossible que no s’hagin comès errors judicials. Altres fonts del món del dret incideixen que la petició dels liberals pot estar vinculada a la sensació de descrèdit del sistema judicial propiciada pel cas Troguet. En aquesta línia indiquen que la decepció generalitzada tant per l’actuació del batlle com del fiscal s’ha vist molt agreujada en constatar que el Consell Superior no va fer res. Abundant en l’argument s’explica que l’única on s’ha vist l’actuació del Consell Superior és la preparació per al trasllat al nou edifici de la seu de la Justícia. Es remarca que la tasca per a la qual s’investeix de poder el Consell superior és precisament la del control, avaluació i, si s’escau, possible expedient als batlles quan es produeix una situació suposadament incorrecta. La iniciativa dels liberals dependrà, però, del posicionament dels demòcrates. El grup parlamentari que dóna suport a Govern té a la seva mà que la proposta fructifiqui, modificar-la o directament tombar-la. De moment, però, no hi ha un posicionament decidit, segons fonts de DA, i en els propers dies els consellers demòcrates hauran de decidir el posicionament.

MÉS

Situació

Definició genèrica de qui governa la justícia

La Constitució i la legislació posterior fixen un únic requisit genèric per establir qui pot ser elegit per a càrrecs del Consell Superior de la Justícia. La fórmula utilitzada és persones coneixedores del món judicial, el que a efectes pràctics permet ser-ho a qualsevol.

Proposta

Els liberals volen endurir els requisits dels elegits

El grup parlamentari liberal demana en una esmena a la Llei de la justícia que les persones elegides per al Consell Superior disposin d’experiència prèvia en feines relacionades amb el món del dret. Caldria, per tant, haver estat prèviament batlle, advocat o secretari judicial, entre altres.

tracking