Hotels i restaurants necessiten 450 empleats més per a l’estiu

La UH demana que es puguin prorrogar contractes de temporers d’hivern perquè no hi ha personal al país

48552.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de la patronal, Oscar Julian, assegura que no s’ha fet un càlcul exacte “però l’any passat per aquestes dates estàvem al voltant d’uns 600 treballadors que al sector li agradaria recaptar. D’aquests serien necessaris contractar-ne 450” i precisa que si no s’aconsegueix aquesta mà d’obra “la necessitat hi és i la mancança hi és”. En declaracions al Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, Julian emfatitza que “els problemes els tenim a data d’avui i hi ha molts establiments que volen obrir a l’estiu i s’estan plantejant problemes seriosos per tenir personal” i apunta que “és evident que hi ha mancances en el mercat laboral interior i moltes específiques per a l’hoteleria” com revelen les pàgines d’anuncis dels diaris. El portaveu de la UH incideix que “cada procés de selecció de personal és un cost addicional vers l’empresa” i planteja que una solució per alleugerir costos seria poder tornar a comptar amb empleats que “ja han passat una temporada o més, que sabem que tenen interès per quedar-se”. Una via per fer-ho seria que els contractats fins a l’abril en la quota d’hivern “es pogués justificar degudament la professionalitat i l’interès per part de l’empresa i tinguessin l’opció de quedar-se com a mínim la temporada d’estiu” i es queixa que quan els empleats tenen permís temporal “és molt difícil que se’ls pugui fer un canvi a prorrogable”, que és la via que han intentat molts negocis ja els primers dies d’abril.

No es trobaran al paísJulian remarca que el sector ja compta que la mà d’obra que necessita “no la podrem trobar al país, si no ja els tindríem i estaríem demanant” i assenyala que estan esperant el proper reglament de quotes d’immigració per veure exactament quines possibilitats tindran els empresaris. Alhora, indica que els canvis per flexibilitzar la contractació d’estrangers que va fer Govern “han contribuït a solucionar part de la problemàtica però continua vigent” i reconeix “esforços del ministeri” però destaca que “encara estem lluny d’assolir com a mínim el 80 o 90% de les necessitats genèriques del país” en el cas d’estiu. Des de la patronal hotelera s’admet que part de la solució passa per canviar la Llei d’immigració “però des del sector no s’ha plantejat o com a mínim no hem tingut l’oportunitat d’arribar a un consens per plantejar-la”. El que té clar el portaveu de la UH és que les mancances de personal no es resoldran amb els aturats que hi ha a Andorra. “Estan formats, estan qualificats per fer aquestes tasques que s’estan demanant?”, pregunta per respondre’s que molts d’ells “tenen formacions i coneixements però que no estan vinculats ni a la restauració ni a l’hoteleria”. I posa l’exemple d’algú que pot ser un administratiu molt ben format però segurament si se’l posa a una cuina perquè faci una truita o una sopa “ni faci la truita ni arribi la sopa, no és tan fàcil”.

"No tothom pot servir plats"Oscar Julian critica que aquesta hagi estat la solució moltes vegades ja que “durant molts anys s’ha prostituït el sector de la restauració, com que hi havia un volum important de treballadors tothom servia per servir plats” i puntualitza que “tothom servia si volem un servei com el que tenim avui dia, si en volem un de qualitat no tothom pot servir plats, si no no hi hauria una formació especialitzada”. Per al portaveu de la UH per més que als programes de televisió sembli molt fàcil i atractiu ser cuiner “una cosa és cuinar a casa per a dos i una altra servir 85 persones que cada minut demanen una cosa diferent” i insisteix que “pocs cambrers es posarien a fer murs de totxana perquè a la meitat els hi caurien”. Julian afirma que part dels aturats són reciclables i demana qui ha de fer-ho per recordar que en d’altres països els governs destinen recursos i fan formacions “i en part proporcional el sector també contribueix”. I critica que es pretengui que “els plats trencats de la davallada de certs sectors els hagin de pagar uns altres” i reitera que una part del mercat “és atur estructural”. Per als que poden tenir una oportunitat laboral “Govern ha de prendre mesures serioses i fer formacions que siguin coherents, no amb una de 30 hores que et diguin que és un cuiner o un cambrer. Han de ser més extenses, molt més concises i més enfocades a les necessitats del sector”, reclama.

SENSE PROMOCIÓ DE PRIMAVERA

La UH espera una primavera de poca presència de turistes. Oscar Julian afirma que “serà molt dura perquè no hi ha campanya de promoció i dinamització com es feia en anys precedents” i ja és habitualment de poc moviment turístic. Alhora, manifesta que “entenen que s’hagi sacrificat” la campanya d’Andorra Shopping Festival perquè el pressupost de Turisme no dóna per a més, “no podem estirar més el braç que la màniga” i s’han destinat fons a “reforçar la d’hivern i a potenciar esdeveniments internacionals de renom que posen Andorra al mapa”, com el Tour o el Cirque.

tracking