Ja són 2.020 els afectats per la gastroenteritis transmesa a través d'aigua envasada

El govern català insinua que l'origen de la intoxicació podria trobar-se al procés d'envasat, que es realitza a la font d'Arinsal

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pertanyen a 190 empreses de Barcelona ciutat, la seva àrea metropolitana i alguns punts de les comarques de Tarragona, segons la conselleria catalana de Salut.Les intoxicacions són la conseqüència d'haver begut aigua envasada en ampolles de dinou litres, instal·lades en 925 empreses.L’agent causal de la infecció de la gastroenteritis és un norovirus, aïllat en mostres de diversos pacients.

En roda de premsa, el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Jordi Guix, ha explicat aquesta tarda que encara no es coneix l'origen exacte del brot de gastroenteritis. No s'ha identificat en quin moment del procés de producció es troba el causant de l'afectació. Guix, però, ha apuntat que el problema podria trobar-se al procés d'envasat, que es duu a terme a la font d'Arinsal. Ha dit que la contaminació s'ha originat "al circuit de recollida, embotellament o higienització de les ampolles", processos que es duen a terme a la planta andorrana.

Guix ha apuntat la hipòtesi que una persona infectada hagi pogut contaminar el circuit, tot i que ha subratllat que encara s'està investigant.

Tècnics del departament de Salut andorrà duen a terme una investigació biològica per a conèixer el causant del brot de gastroenteritis. Les analítiques es duen a terme en laboratoris catalans i els resultats estaran disponibles d'aquí a deu dies, tal com ha informat Guix.

Els serveis de salut pública del departament de Salut català han dut a terme la corresponent investigació a una empresa de l’Hospitalet de Llobregat que emmagatzema i distribueix l’aigua envasada a Andorra. En aquesta empresa, no s’ha detectat capanomalia.

El brot va començar l'11 d'abril i en principi és de caràcter lleu.Les persones afectades han presentat simptomatologia consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta (38,9º). El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores. Durant el brot, només hi ha hagut una persona hospitalitzada lleu, que ja ha rebut l’alta mèdica.

L'embotelladora Eden Spring Espanya va iniciar una retirada preventiva de sis lots d'ampolles d'aigua provinent de la font d'Arinsal a l'àrea de Barcelona i Tarragona després de tenir constància del brot. En un comunicat divendres passat, l'empresa va detallar que aquests lots contenien 6.158 ampolles, que es van repartir a 925 clients a l'àrea de Barcelona i Tarragona durant els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril. Com a mesura preventiva, Eden va interrompre el subministrament des d'Andorra.

tracking