La guàrdia civil desmantella una xarxa de tràfic de dones amb vinculacions a Andorra

L'operació ha comptat amb la col·laboració de la policia andorrana

48574.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 29 dones de nacionalitat xinesa que estan sent explotades sexualment a Espanya han estat alliberades en una operació de la guàrdia civil desenvolupada conjuntament amb les policies de Xina, França i Andorra, i coordinada per EUROPOL, segons ha informat avui la policia espanyola.

En l'anomenada ''Operació Gavelo' s'ha desmantellat una organització dedicada al tràfic d'éssers humans les províncies de Madrid, Sòria, Lleida, Girona, València, Saragossa i Toledo.Hi ha un total de 29 detinguts i s'han practicat 22 registres (10 a Madrid, dos d'ells en locals d'oci, 4 a València, 2 a Sòria, 3 a Saragossa, un a Girona, un a Lleida i un altre més a Toledo). Entre els arrestats es troba una proxeneta d'origen xinès que tenia la Seu d'Urgell com a base d'operacions i obligava a una jove, també d'origen xinès, a prostituir-se a la Seu i a Andorra. Quan els clients andorrans requerien els seus serveis, contactaven la 'madame' la feia pujar al país.

La investigació va començar l'any passat després d'una inspecció en un local de contactes de la localitat soriana d'Adradas, en el qual els agents van identificar dues dones de nacionalitat xinesa que presumiblement es trobaven en el mateix exercint la prostitució contra la seva voluntat.La investigació va permetre identificar una persona, regent d'un basar a Ólvega (Soria), com el que havia enviat a aquestes dues dones a treballar com a prostitutes en aquest local.

Les dones eren captades a diferents zones de la Xina, per posteriorment, mitjançant engany i amb falses promeses laborals, de traslladar a Espanya, si bé algunes d'elles prèviament feien escala durant una temporada en altres països, on igualment exercien la prostitució.Una vegada a Espanya, les víctimes eren distribuïdes en habitatges amb pèssimes condicions que l'organització posseïa en diferents províncies espanyoles. Les 'madames' i els homes de la xarxa les controlaven amb càmeres de vigilància i les traslladaven amb conductors de la pròpia xarxa. Per vèncer els seus resistència eren obligades a ingerir drogues i medicaments.

En aquesta operació, la guàrdia civil ha comptat amb el suport d'agents de la Policia de la Xina, desplaçats expressament a Espanya, que han tingut un paper fonamental en l'assistència a les víctimes. Moltes d'elles, explica, han confiat en els policies xinesos i els han relatat amb detall les condicions en què vivien.

La guàrdia civil ha destacat que la presència de cinc agents xinesos al costat dels espanyols en els registres, així com l'anàlisi de documentació, l'assistència a les víctimes i les consultes en bases de dades de delinqüència del país asiàtic és una fita en la col·laboració policial internacional.De fet, és la primera vegada a Espanya que aquest tipus de col·laboració operativa sobre el terreny es tradueix en la presència física de policies desplaçats expressament des de la Xina. Donat l'èxit d'aquesta operació conjunta entre Espanya i la Xina, s'incrementarà la col·laboració entre tots dos per combatre el crim organitzat internacional.

En l'operació, que no es dóna per finalitzada, s'han bloquejat actius i comptes bancaris emprades per l'organització per blanquejar els diners provinents d'aquestes activitats il·lícites.

tracking