La Generalitat insinua que la planta d’Arinsal és l’origen del brot
El Govern ha aturat cautelarment tota la producció de la planta i ha immobilitzat l’aigua envasada després de detectar-se la intoxicació
Ho va fer durant una roda de premsa en què va actualitzar les dades del nombre de persones afectades per la intoxicació. Concretament són 2.020 treballadors de despatxos i indústries de les demarcacions de Barcelona, majoritàriament, i de Tarragona, que van beure l’aigua subministrada per Eden Spring. El Govern, per la seva banda, va decidir ahir aturar “cautelarment” tota la producció de la planta d’Arinsal i immobilitzar, també de manera cautelar, tota l’aigua envasada des del dia que es van detectar els lots afectats, el 7 d’abril. L’executiu està col·laborant amb el departament de Salut de la Generalitat per dur a terme les analítiques pertinents per conèixer l’origen del brot. Segons van explicar fonts del Govern, les mostres estretes a la planta s’enviaran a un laboratori de Girona per ser analitzades. Es tracta del mateix al qual la Generalitat ha dut les mostres d’aigua recollides a Catalunya. Els resultats no se sabran abans de dilluns.
Analítiques més exhaustivesLes mateixes fonts van reiterar que el brollador i la planta havien passat els controls normatius que es fan diàriament, però que les analítiques que es faran a Catalunya seran “més exhaustives” i que “es buscaran altres paràmetres amb un espectre més ampli”. Des de l’Agència de Salut Pública catalana es va indicar ahir que l’agent causal de la gastroenteritis és un norovirus i que no s’ha detectat cap anomalia en el magatzem de l’Hospitalet de Llobregat des d’on es distribuïa l’aigua envasada a Andorra. D’aquesta manera, la Generalitat estaria descartant una de les hipòtesis que es barallaven des d’Aigua del Pirineu, l’empresa que explota la font d’Arinsal, per explicar les causes del brot de gastroenteritis. Que l’origen fos al magatzem on Eden Spring guardava les garrafes abans de ser distribuïdes a Catalunya.
Conseqüències comercialsEl gerent d’Aigua del Pirineu, Andreu Vilarrubla, va explicar ahir al Diari que està en constant contacte amb el Govern i que han notificat a la resta de clients de l’empresa el problema amb les ampolles distribuïdes a Eden Spring. El gerent va admetre que independentment de com es resolgui tot l’afer, és a dir, tant si l’origen del brot és a la planta d’Arinsal o a Catalunya, “tindrà conseqüències comercials per a la marca”. Malgrat que encara és d’hora per prendre una decisió, Vilarrubla va insinuar que Aigua del Pirineu farà alguna campanya comercial per informar els clients i els distribuïdors sobre el que ha passat aquests dies. “Quan l’administració ens digui què ha passat actuarem, de moment estem lligats de peus i mans”, va dir Vilarrubla, que malgrat “no tenir res clar” va dir que “culpa nostra no crec que ho sigui”. Va insistir que la planta ha superat correctament tots els controls.
PREGUNTA PARLAMENTÀRIA DEL PS
El Partit Socialdemòcrata va tramitar ahir, a través de la consellera general Rosa Gili, una pregunta parlamentària “per mirar d’ampliar la informació sobre els controls i la vigilància que el Govern fa a les instal·lacions de l’empresa distribuïdora d’aigua Font d’Arinsal”. Concretament, va demanar “quins són els controls sanitaris efectuats des del ministeri responsable de la salut amb relació a les infraestructures, consumibles, envasos font i sobre el producte final” de l’empresa. També va reclamar saber “quan va tenir lloc l’última inspecció” i “quins van ser els resultats”. En darrera instància, Gili va demanar “quines són les exigències de controls que el ministeri va exigir en el moment de l’atorgament de l’autorització a Font d’Arinsal”. D’altra banda, la parlamentària va posar en relleu que, a banda del problema sanitari, en aquest cas també concorre “un risc evident per a la imatge d’Andorra” i, per això, “cal ser molt exigents” amb la seva qualitat.