L’oposició coincideix a professionalitzar el Consell Superior de la Justícia
Considera que l’ens no és prou independent i demana que sigui més transparent
La proposta de Liberals d’Andorra de “professionalitzar” el Consell Superior de la Justícia va ser ben rebuda pels altres dos partits de l’oposició, el Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés. Actualment, la Llei de la justícia es troba en fase de debat en la comissió parlamentària i les tres formacions coincideixen en el fet que el personal d’aquest organisme tingui experiència en el món del dret com a batlle, advocat o secretari judicial, entre altres perfils. Tot i això, el PS i SDP es mostren prudents sobre les negociacions, que a la pràctica depenen de la majoria de Demòcrates d’Andorra, que ha declinat fer declaracions. El primer secretari del PS, David Rios, va indicar que el Consell Superior de la Justícia “no és prou independent” i que, per tant, cal fer millores en la reglamentació. “Tot el que suposi que el Consell Superior sigui més transparent hi estarem a favor”, va emfasitzar. Víctor Naudi, conseller general d’SDP i membre de la comissió legislativa, va incidir en la necessitat d’un canvi legislatiu, afirmant amb prudència que “encara estem en en procés d’anàlisi de les esmenes”.
ConeixedorsEn l’actualitat l’únic requisit per accedir al Consell Superior és que els candidats siguin “coneixedors” de la justícia, tal com es desprèn de la Constitució i de la legislació que en deriva. Això fa que a efectes pràctics, qualsevol persona pugui tenir càrrec a l’ens. Segons van explicar fonts judicials al Diari, hi ha la sensació que el Consell Superior de la Justícia és incapaç de fer controls i inspeccions perquè finalment sempre acaba acceptant les explicacions dels batlles o magistrats, precisament per aquesta falta de formació. Tal com van insistir, mai tira endavant un sol expedient sancionador. El concepte de “coneixedors” és considerat massa poc concret per l’oposició, que aposta per una denominació més específica i per uns requisits més durs, incidint en l’experiència dels aspirants. “Hauria de conèixer bé la justícia, encara que hem de veure com es formalitza”, va explicitar Rios, una opinió molt similar a la de Naudi, que hi va afegir que el Consell Superior “hauria d’allunyar-se de la politització”. Naudi, així, va comentar que “els membres del Consell Superior haurien d’estar més formats”. Rios també va incidir en el fet que “la clau és que la justícia tingui recursos i sigui independent”, en al·lusió a la gestió que es va fer del cas Troguet, que van considerar desafortunada. Dilluns vinent hi haurà una nova reunió de la comissió legislativa, en la qual es debatran les esmenes presentades pels diferents grups. A la pràctica, però, la majoria demòcrata és la que decidirà si la proposta fructifica, es modifica o no tira endavant.
Ld'A DEMANA EMPRAMENT AL SÍNDIC PELS PAPERS ENTRE EL GOVERN I ELS EUA
La consellera general de Ld’A Judith Pallarés va demanar emparament al síndic general per la “negativa” del Govern a facilitar-li una còpia de “les notes verbals i/o papers intercanviats amb els Estats Units durant el període 2014-2015”. La sol·licitud la va fer el 24 de novembre passat, i tal com explica, el 15 de març l’executiu li va respondre que “no es pot donar seguiment a la demanda atès que les notes verbals i documents adjunts són considerats correspondència confidencial entre estats”, argument que Pallarés rebutja. Des de Ld’A també es va demanar emparament amb referència dues peticions presentades per saber el cost que té per a FEDA l’energia adquirida a tercers, així com el preu de la generada a la central hidroelèctrica i al centre de tractament de residus.