Un virus a la planta d’Arinsal va provocar el brot de gastroenteritis
Les analítiques diran si estava a la línia de producció o a les garrafes que es reomplen al brollador
Ara s’haurà de determinar si el virus procedia de la línia de producció o de les garrafes de 18,9 litres que es van netejar i reomplir a la planta massanenca. El que està pràcticament descartat és que la contaminació s’hagi produït en el brollador d’Arinsal, en el trajecte entre Andorra i l’Hospitalet del Llobregat o en el magatzem en aquesta ciutat catalana, on es guardaven les garrafes abans de transportar-les a les diverses empreses a les quals l’espanyola Eden Spring distribuïa el producte. Ho va explicar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Va indicar que dilluns es començaran a realitzar les analítiques de les mostres recollides a Catalunya i Andorra en un laboratori de Girona, i que no serà fins uns deu dies després que es coneixeran els resultats que mostraran el causant del brot de gastroenteritis. “Les analítiques són complexes perquè no són les previstes en la normativa comunitària, ja que els controls habituals només serveixen per detectar bacteris però no virus”. Cinca va assegurar que “la producció d’aigua que està a la venda a Andorra no està afectada”, ja que “ha superat totes les analítiques i els processos establerts, i no s’ha produït cap cas de gastroenteritis significatiu al país”. Va afegir que el format de garrafes de 18,9 litres que ha provocat la intoxicació a Catalunya “no es comercialitza al Principat”.
Aturada una línia de produccióEl ministre va reiterar que la línia de producció de les garrafes està aturada de manera preventiva i va anunciar que s’ha intervingut la comercialització de tota la producció envasada, la de totes les línies de la font d’Arinsal, a partir del 29 de març. Va matisar que l’única línia clausurada és la causant de la intoxicació i que l’altra, la dels formats més petits, està autoritzada a seguir envasant, però que “no podrà comercialitzar l’aigua fins que es coneguin els resultats i es resolgui l’afer”. Cinca va explicar que l’aigua del brollador i la producció han passat i superat controls diaris i que el Govern n’ha fet controls cada tres mesos des que es va començar a embotellar el 19 de desembre del 2013. La nova línia no havia passat encara cap control del Govern perquè Aigua del Pirineu, l’explotadora de la planta, va comunicar a l’executiu el 23 de març que la posava en marxa i no va començar a funcionar fins a primer d’abril. El darrer control fet pel Govern a la planta va ser el 29 de març. Cinca va lamentar que el brollador d’Arinsal s’hagi vist enmig d’aquest afer i es va mostrar “preocupat” per les repercussions empresarials del projecte. També es va referir al vessant “sentimental” de l’aigua. “Un projecte que va donar notorietat a Andorra i que va acabar en fallida. Que es recuperés havia estat una bona notícia”, va dir. Si la planta és la responsable del brot, Govern li obrirà un expedient que podria acabar en una sanció econòmica.
LA GENERALITAT CULTA LA PLANTA PERÒ DESCARTA QUE EL VIRUS ESTIGUI AL BROLLADOR
“Els indicis ens encaminen clarament cap a la zona d’envasament al Principat d’Andorra”, va assegurar ahir el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Joan Guix, en una entrevista al programa de televisió Els Matins, de TV3. “Està descartat que la distribuïdora [Eden Spring] tingui cap tipus de problema”, va indicar Guix, que hi va afegir que “el problema clarament ha d’estar a nivell del punt d’envasat. Ja sigui al brollador, que està pràcticament descartat, o a les instal·lacions d’Arinsal”. El secretari de Salut Pública, que va explicar que el nombre de negocis afectats és d’un centenar, va indicar que és impossible que una contaminació com aquesta s’hagi produït en múltiples aparells, amb referència que no pot estar a les fonts instal·lades a les empreses. “Tots compleixen la normativa sanitària i no hem trobat cap tipus d’incompliment”, va assegurar. Guix va explicar que encara es trigarà dies a conèixer els resultats de les analítiques que es faran a Girona i que la investigació l’estan realitzant les autoritats del Principat, perquè “és a Andorra on està ubicada la planta d’embotellament i el brollador”. Respecte a possibles indemnitzacions, va dir que en tractar-se d’una empresa andorrana seria el Govern qui ho hauria de fer si hi hagués cap infracció.