Cobertures mèdiques irregulars per 235.000 euros a la capital

El Tribunal de Comptes revela que hi ha 15 empleats que reben el sou íntegre malgrat que estiguin de baixa sigui pel motiu que sigui

48663.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Així ho posa de manifest l’informe de fiscalització dels comptes de la corporació que ha fet el Tribunal de Comptes. Així doncs, l’organisme posa de manifest que la corporació complementa el 100% del salari dels treballadors que es troben de baixa per incapacitat laboral per accident o malaltia laboral, sense que el treballador financi part d’aquesta cobertura, de la mateixa manera que finança íntegrament, sense aportació per part dels treballadors coberts, l’assegurança mèdica complementària. Uns fets que segons el tribunal “són contraris al que disposa l’article 79.2 de l’ordinació de la funció pública del comú”. D’altra banda, en l’informe també es posa en relleu el fet que hi ha un grup de 15 treballadors, que van entrar a la corporació abans de l’1 d’abril del 1990, que reben el 100% del salari en cas de baixa, independentment de quin sigui el motiu que la motivi, sense finançament per part de l’empleat, una altra pràctica que també contravé l’ordinació de la funció pública del comú. En total, exposa el tribunal, per satisfer tots aquest conceptes l’administració de la capital va destinar la quantitat de 235.504 euros durant el 2014.

Complements salarialsAquestes, però, no són les úniques pràctiques que qüestiona el tribunal. En aquest sentit, apunta que durant el 2014 es van atorgar complements salarials a funcionaris després de reubicar-los en altres llocs on, segons la graella salarial, haurien de cobrar menys. Així, l’organisme de control indica que els complements tenien com a objectiu “mantenir-los el nivell retributiu” i, a més, deixa clar que no es disposa de regulació normativa que sigui aplicable a aquests casos, motiu pel qual es tracta d’una pràctica “contrària al regulat a l’article 60 de l’ordinació comunal de la funció pública i al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública”. D’altra banda, una altra de les observacions que apareixen en l’informe és el fet que l’administració local “no té la pràctica de formalitzar per escrit els contractes laborals dels eventuals i del personal de relació especial”. És per aquest motiu que el Tribunal de Comptes recomana que es faci la formalització dels contractes “amb l’objectiu d’evidenciar el conjunt de drets i obligacions de les parts”. Malgrat tot, el tribunal indica que a excepció dels aspectes assenyalats, el comú ha complert “de forma raonable” la legislació bàsica relativa a l’administració i control de fons públics. De fet, cal tenir present que malgrat que la corporació comunal té ocasió de presentar al·legacions a l’informe del Tribunal de Comptes, segons consta en la mateixa documentació, no va fer-ne arribar cap, de manera que no es va fer cap cor­recció ni hi va haver cap observació complementària a la primera revisió.

LA XIFRA

77.282 euros. És la subvenció que el comú ha rebut per part del Govern en virtut del conveni signat per a la contractació de personal temporal en atur. El Tribunal de Comptes explica que el comú no ha reflectit ni pressupostàriament ni en el resultat economicopatrimonal la despesa originada, contravenint el principi d’universalitat.

TURECAV UTILITZA PERSONAL DEL COMÚ PEL QUAL NO MERITA CAP DESPESA

Segons consta en l’informe d’auditoria que la corporació va fer arribar al Tribunal de Comptes, també es detecten algunes mancances a la societat Turecav. Els auditors remarquen que efectua la seva activitat utilitzant infraestructures i personal de la corporació, que és el soci únic de la societat, però que per a l’ús d’aquests recursos no es merita cap despesa ni es paga cap import. En aquest sentit, els auditors consideren que si aquestes despeses apareguessin en el compte de pèrdues i guanys de Turecav aquest “canviaria substancialment”. Així mateix, també es posa de manifest que l’administració local s’està fent càrrec del pagament de les despeses d’assegurança de responsabilitat civil per un import de 77.944 euros. Els auditors també expliquen que no es detalla correctament la naturalesa real de les despeses i que l’IGI es declara semestralment malgrat que es té l’obligació de fer-ho trimestralment. D’altra banda i pel que fa a Jovial, la societat participada a través de la qual es gestionen els pisos destinats a joves, el tribunal assenyala que presenta un patrimoni net negatiu de 274.330 euros a conseqüència de les pèrdues acumulades. Amb tot, també s’indica que el gener del 2015 el comú va fer una aportació de capital per tal de restablir la situació patrimonial.

tracking