El fons JCF compra Vall Banc per 29 milions

L’ha adjudicat a la firma d’inversions per un preu de fins a 29 milions d’euros

48661.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El fons d’inversió farà un primer pagament de 7,5 milions un cop es formalitzi la compravenda i anirà desemborsant la resta de forma esglaonada. Uns pagaments que estan vinculats a l’evolució del negoci, és a dir, en funció del clients que es mantinguin a l’entitat. Al mateix temps, l’AREB ha aprovat la resolució que permetrà la posada en marxa de Vall Banc amb el traspàs ordenat de clients lícits, actius i passius de BPA a la nova entitat. Els clients considerats “traspassables”, la gran majoria, assenyala l’AREB?en un comunicat, passaran a tenir les properes setmanes els seus comptes a Vall Banc i podran recuperar de forma progressiva la normalitat, després d’un any amb restriccions operatives. Si ara com a màxim es poden treure 10.000 euros al mes, la restricció es determinarà segons la quantitat i les condicions del dipòsit que es tingui i estarà com a màxim prop dels 25.000. Els clients que passin a Vall Banc recuperaran el 100% dels dipòsits. L’AREB, un cop formalitzada la venda, començarà el traspàs d’aquests comptes a Vall Banc, que començarà a operar en tres setmanes, ja que té accés a la plataforma d’interconnexió entre bancs i entitats (Swift) i disposa de llicència Visa, de custodis i de corresponsals. La pràctica totalitat dels treballadors de BPA, per sobre del centenar, passaran a formar part de la nova entitat. Els comptes dels clients “no traspassables”, els que encara no han superat el procés de revisió, es mantindran a BPA. De forma transitòria els que més endavant acreditin que són aptes per formar part de Vall Banc i bloquejats a BPA els encara sospitosos.

Deute de 103 milions d’eurosLes pèrdues de BPA, un cop amortitzat el capital de l’entitat, els instruments híbrids (preferents) i el deute subordinat, s’ha xifrat en 103 milions. Aquesta quantitat es cobrirà amb els dipòsits dels administradors i directius de BPA. Com que no es cobrirà aquesta xifra de 103 milions, es farà ús dels dipòsits dels clients no lícits que quedin a BPA. La resolució preveu un augment del capital social de Vall Banc de 27 milions d’euros mitjançant l’emissió de noves accions que seran subscrites per l’AREB amb els fons disponibles del FAREB. El capital social s’elevarà fins als 30 milions, la quantitat mínima establerta per llei en matèria d’entitats financeres. “L’oferta protegeix els interessos dels clients lícits i assegura la viabilitat de Vall Banc”, va indicar el president de l’AREB, Albert Hinojosa, que hi va afegir que “dóna compliment punt per punt al pla de resolució de BPA”.

Satisfacció del cap de GovernEl cap de Govern, Toni Martí, es va mostrar “altament satisfet” per l’adjudicació i va destacar el fet que “els legítims estalviadors de BPA podran recuperar els diners sense que s’hagin de sufragar les pèrdues en els contribuents”. “És una de les poques crisis en les quals els ciutadans no hauran de pagar els plats trencats”, va detallar. Martí va posar en valor que la decisió de l’AREB permet “construir una credibilitat internacional entorn al sistema financer”. En una línia similar es va manifestar el president suplent del grup parlamentari de DA, Miquel Aleix. Va celebrar que “un any i escaig després de la crisi s’hagi arribat a fer la resolució”. Pel president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que “la majoria dels treballadors no perdin la feina i que es retornin els diners és una bona notícia”. Va admetre que encara desconeix el fons de la resolució i va indicar que seria “imprudent” fer mes valoracions. Des del grup mixt, el conseller del PS Pere López va indicar que “és un dia important perquè s’ha avançat cap a l’objectiu clau de tot el procés: que els clients puguin recuperar els diners que tenien bloquejats”. El conseller d’SDP Víctor Naudi va expressar dubtes respecte al contingut del comunicat. En concret, pel que fa al capital aportat per JCF i sobre qui es farà càrrec de les pèrdues. J. Christopher Flowers, director general del fons, es va mostrar “satisfet” per haver estat seleccionat per les autoritats andorranes. “Confiem que el nostre profund coneixement del sector financer, així com la nostra aposta sostinguda pel talent i les solucions innovadores, potenciaran el desenvolupament de Vall Banc per transformar l’entitat en un líder de la indústria pel servei que brindarà als clients de banca privada”, va indicar.

ELS CIERCO IMPUGNARAN L'ADJUDICACIÓ

Els germans Ramon i Higini Cierco van anunciar ahir en un comunicat que impugnaran l’adjudicació de Vall Banc. “La demanda es formalitzarà tan aviat com s’oficialitzi la decisió”, van detallar. Aquest futur recurs “dóna continuïtat a les accions legals fins ara imposades en el marc de l’acord adoptat per les autoritats andorranes de resoldre BPA”, van explicitar. A la vegada, tampoc van descartar emprendre accions legals contra el fons nord-americà, al qual asseguren que van enviar una comunicació, igual que a l’altre candidat, “advertint-los que se’ls podria perseguir legalment”. A més, van qualificar la legislació actual de “llei espoliadora”.

tracking