Gabriel Ubach nega que els funcionaris tinguin privilegis

El secretari general de l’USdA defensa que els treballadors públics tenen unes condicions de treball diferents

48726.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Els funcionaris no són uns privilegiats perquè fan 40 hores setmanals igual que els altres”, manifesta amb rotunditat el secretari general de l’USdA quan se li demana si no considera que els empleats públics tenen condicions avantatjoses per treballar i en les pensions en comparació a la resta d’assalariats. Gabriel Ubach remarca, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que “d’horaris intensius en poden fer totes les empreses i què vol dir, que treballar de vuit del matí a vuit de la nit porta més beneficis?” i incideix que “per mi no és un privilegi no treballar en cap de setmana, són les condicions que tenen. Un privilegi és que jo hagi de fer 40 hores i en faci 20 cobrant les 40”. Ubach insisteix a rebutjar radicalment que les circumstàncies dels empleats de l’administració siguin millors que les dels privats. I exposa el seu cas com a exemple. “Sóc funcionari i treballo de nit, de dia, festius, cap de setmana i com jo tants d’altres. Els funcionaris no tenen privilegis, si després dins les empreses hi ha abusos horaris això és a part, però la llei és igual per a tothom”. Davant la pregunta que la legislació no és igual per a tothom perquè la Llei de la funció pública recull aspectes diferents a la resta de la normativa laboral, Ubach reitera que “crec que no és un privilegi poder gaudir de tot això [intensius, triennis, GAdA o pensions superiors] perquè és el funcionari qui pot pactar el seu horari, qui el decideix? No, és Govern com a empresa qui li diu” i emfatitza que “és molt fàcil passar per la duana i dir ‘guaita el tio aquest, no fot res aquí assegut a la garita’, sí però és un diumenge que tu te’n vas a la platja i ell està allà i s’hi estarà tot el cap de setmana”, rebla el representant sindical.

Estabilitat o més ingressosEl secretari general de l’USdA s’oposa també que s’apliqui el qualificatiu privilegiat a les pensions que tindran els empleats del sector públic. “No són un privilegi”, remarca per tornar a posar-se com a exemple, recordant que quan va decidir convertir-se en funcionari “fa 30 anys a l’empresa privada estava cobrant el doble que em donava la funció pública que l’únic que em donava era la garantia d’una plaça estable i que als 55 anys em podria jubilar amb tal jubilació”. Una exposició que li serveix per criticar el canvi de les condicions que han patit amb la reforma de les pensions i queixar-se que “els temps han canviat però jo vaig signar que a les set del matí estaria a la duana del Pas o de Sant Julià, fa 30 anys que faig això i ara em diuen tu ets un privilegiat. Ara? I tots els anys enrere què ha passat?”, reflexiona. Ubach ressalta que “cadascú va tenir un contracte de treball i va triar el que s’estimava més, o guanyar molts diners o estabilitat” i reitera que ara no es poden canviar les condicions “si s’han de canviar, molt bé, però d’aquí en endavant no enrere”. Segons el sindicalista la modificació de les jubilacions públiques ha estat “com encarregar un xalet per 800.000 euros i a l’hora de pagar dir pagaré 400.000 perquè els temps han canviat” per precisar que “això és un atracament a mà armada i és el que ha fet el Govern a tots els funcionaris amb les jubilacions”.

Topall a les jubilacionsEl secretari general de l’USdA demana que s’actuï per garantir les pensions de la CASS i proposa “un topall a les jubilacions perquè la gent no pot cobrar més de 2.500 o 3.000 euros de pensió” i assegura que hi ha qui arriba fins als 4.000 euros i altres als 300. Entre aquests casos admet que hi ha molts funcionaris i assegura que “sento que no els agradarà però hem de començar a tocar de peus a terra i els funcionaris si han de tenir un topall sóc generós si dic que es fixi en 3.000 euros, que crec que està molt bé” per reclamar que s’ha de modificar el sistema perquè hi hagi “pensions dignes” que equivaldrien segons ell “al salari mínim interprofessional perquè si entenem que és el que cal per viure els jubilats no han de ser una excepció”.

UN 40% DE 'MATXAQUES'

Gabriel Ubach rebutja com considera molta gent que hi ha molts funcionaris. “Comparat amb els estàndards europeus falten funcionaris, una altra cosa és que estiguin mal repartits”, indica. I puntualitza que a l’administració “el grup C que són els matxaques representa un 40% del total” i és aquí on està el problema, destaca incidint “perquè digui’m si una empresa podria funcionar amb un 40% de comandaments, aquí està el problema però ningú no vol tocar-lo”. Per concloure preguntant-se si “la culpa és dels funcionaris que a canvi del vot van acceptar unes condicions o del que li va donar”.

tracking