La Generalitat atribueix el brot de gastroenteritis a una contaminació fecal humana

Es tracta del primer cas mundial en què es troba un virus en aigua envasada

48740.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En roda de premsa a Barecelona, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha exposat dels resultats de les anàlisis realitzades en els laboratoris de la Universitat de Barcelona (UB) i de ASPC a Girona, que han trobat "valors elevats" de dos norovirus en mostres tant d'aigua analitzada com dels afectats (a través d'anàlisis de les femtes).

Joan Guix ha donat per tancat el brot, que s'ha saldat amb 4.136 treballadors afectats de 381 empreses de Barcelona i Tarragona -amb 6 ingressos hospitalaris donats ja d'alta-, després de no detectar cap cas nou des del 18 d'abril.

El catedràtic de microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, ha precisat que el norovirus es transmet per via fecal oral: "Són excretats per un individu que té gastroenteritis amb o sense símptomes, i d'alguna manera aquests van a parar a aigües o aliments "."D'alguna manera s'han barrejat aigües fecals amb aigües potables", ha sostingut Bosch, i Guix ha afegit que es desconeix el mecanisme pel qual el norovirus ha arribat de la persona a l'aigua.

Bosch ha aclarit que es tracta d'un origen "100% humà" perquè el reservori del virus és l'ésser humà, de manera que ha descartat la procedència animal, després de ser preguntat pels periodistes.

El secretari de Salut Pública ha qualificat d'"altament poc probable" que la contaminació s'hagi produït en la deu, mentre que ha suggerit com més possible que tingués lloc en el procés d'embotellament que es realitza a Andorra.Segons ha assegurat Bosch, es tracta del primer cas mundial en què es troba un virus en aigua envasada, segurament "també per un problema de sensibilitats tècniques", ja que s'ha utilitzat una metodologia nova.

"Els norovirus tenen una molt elevada supervivència. Són molt petits, molt resistents i són necessaris molt pocs per causar infecció", ha dit l'investigador.

Guix ha descartat qualsevol tipus de sanció perquè a Catalunya no s'han produït alteracions de la normativa, ja que s'han realitzat inspeccions a l'empresa distribuïdora de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) que han donat negatiu.

"Podríem dir que es confirma la hipòtesi plantejada de la distribució de 6.000 cisternes intervingudes, procedeixen d'una empresa de fora de Catalunya i arriben a Catalunya perfectament tancades", ha expressat Guix, que ha dit que aquesta setmana Andorra anunciarà el resultat de les seves investigacions .

tracking