BPA comprarà 70 milions en accions preferents de Vall Banc
La nova entitat traurà un total de 1.400 accions subordinades amb un valor nominal unitari de 50.000 euros
L’operació s’empara en la Llei del 2 d’abril del 2015 de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, la normativa que va donar com a resultat la creació de l’AREB. Els termes i condicions que s’han fixat com a obligacions d’aquests bons convertibles contingents estableixen que s’emetran un total de 1.400 “obligacions subordinades necessàriament convertibles en accions ordinàries de nova emissió de l'emissor” i que el valor nominal unitari serà de 50.000 euros. En les condicions es determina que la remuneració d’aquestes preferents serà del 4 per cent anual. L’operació permetrà a Vall Banc disposar de liquiditat amb l’ingrés de 70 milions mentre que el comprador, BPA, obtindrà 2,8 milions de rendiment cada any que poden servir per fer front al finançament de les despeses corrents que pugui tenir el banc intervingut arran de la nota de la FinCEN del 10 de març del 2015. Pel que fa al capital emprat per a l’adquisició de les accions preferents sortirà dels comptes dubtosos de BPA que no seran traspassats a la nova entitat.
Cinc anys sense recompra
Entre els criteris de l’operació es fixa que “la decisió de recomprar o amortitzar, totalment o parcialment, els títols subscrits per BPA serà adoptada per l’emissor [Vall Banc] a la seva discreció” i s’especifica que no es produirà aquesta recompra o amortització de les obligacions “abans del cinquè aniversari de la data de desemborsament de les obligacions”. Respecte a la conversió automàtica dels títols de preferents en accions ordinàries s’indica que dependrà de diversos elements com ara la ràtio de capital de Vall Banc o de modificacions en la normativa de la Unió Europea, en l’andorrana o de l’INAF sobre aquest tipus d’obligacions.
"ERA UN INSTRUMENT PER A OPERACIONS DE BLANQUEIG"
El conseller delegat de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), César Goyache, va assegurar en una entrevista concedida al diari digital espanyol 5 días que “Banca Privada d’Andorra era un instrument per fer operacions sospitoses de blanqueig de capitals”. Segons les declaracions de Goyache, des de l’AREB “no hem detectat que el banc, en el seu catàleg de productes oferís públicament estructures de blanqueig de capitals però era una plataforma en la qual fàcilment es podien arribar a estructurar operacions d’aquest tipus”. Amb tot, indica que l’entitat disposava d’un esquema en què “la grandíssima majoria de clients” hi acudien per buscar serveis bancaris normals i ara, ells, han esdevingut “víctimes col·laterals”. En l’article, però, es destacava que tots aquest clients podran recuperar aviat els seus diners. I és que un cop Vall Banc s’hagi venut al fons J.C. Flowers, es preveu que com a molt tard l’11 de maig s’hagi culminat el traspàs d’actius i els clients puguin accedir als seus diners. Davant la por que hi pugui haver fuga dels clients de Vall Banc, Goyache remarca que s’han previst “mecanismes per impedir que hi hagi una fuga massiva i haguéssim d’intervenir de nou”. D’altra banda, el conseller delegat de l’AREB també repassa les connexions de BPA amb els papers de Panamà. En aquest sentit assegura que “de moment no s’ha portat cap cas de la connexió de Panamà als jutjats, però s’estan analitzant”, va revelar. I de fet, exposa que “està previst” que si es detecta alguna operació dubtosa en aquest sentit, els clients involucrats que hagin estat traspassats a Vall Banc tornin a BPA on tornarien a quedar bloquejats. No obstant això, veuen improbable que es doni un cas així ja que l’operativa dels clients s’ha analitzat cas a cas en l’auditoria elaborada per PwC.