L’aigua d’Arinsal tenia restes fecals humanes

Catalunya assegura que l’aigua es va contaminar a l’“origen” i confia que les anàlisis d’Andorra esclareixin en quina fase del procés d’embotellament

48744.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ara caldrà esperar que Andorra determini com van arribar els contaminants a l’aigua. El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va comparèixer ahir davant dels mitjans de comunicació per donar per tancat el brot i difondre els resultats de la investigació per esclarir els fets. Segons Guix, en tot el cap de setmana no es va produir cap nou episodi així que, tenint en compte que el virus s’incuba entre 12 i 48 hores i que totes les ampolles del lot infectat ja han estat retirades, no s’haurien de detectar nous casos. Les 4.136 persones són de 381 empreses de Barcelona i Tarragona. Segons Guix, la majoria van presentar un quadre clínic lleu i només sis van arribar a requerir hospitalització per la deshidratació. Ahir, però, ja havien estat donades d’alta. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va apuntar la planta d’Arinsal com a origen. Les mostres de les garrafes analitzades contenen “altes dosis” d’un norovirus que únicament es diposita a l’ésser humà, així que l’origen ha de ser contaminació fecal humana. Concretament es van trobar més de 10.000 partícules per litre de dos norovirus diferents. En aquest sentit, el catedràtic de biologia molecular de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, present a la roda de premsa, va destacar que és “la primera vegada al món que es troba el norovirus en aigua envasada”.

El torn d’Andorra Ara caldrà esperar per saber com va arribar el virus a l’aigua tasca que, segons van remarcar des del país veí, correspon al Principat. Des del Govern, però, es van voler mostrar prudents en espera dels resultats de les mostres preses a la planta. Enviades la setmana passada al Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona, que és el mateix que el que ha fet les anàlisis de les catalanes, les mostres es van començar a analitzar ahir. Des de l’executiu confien, doncs, que al llarg d’aquesta setmana es puguin conèixer els resultats. El que sí que van assenyalar des de Catalunya és que la contaminació es va produir a l’origen. Guix va plantejar com a alternatives “el procés d’obtenció de l’aigua, l’embotellament o la higienització dels bidons”. En aquest sentit, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ja va assenyalar que els indicis apuntaven aquesta darrera possibilitat, tot i instar a la prudència en espera de l’estudi de l’aigua. Per contra, Guix pràcticament sí que va descartar que l’origen de la contaminació estigués a la font d’Arinsal. “No hi ha constància d’altres brots amb altres productes”, va justificar, tot posant en dubte que “prop de la font hi hagi aigües fecals”.

Silenci d’Eden i font d’Arinsal Tot i els resultats de les anàlisis fets a Catalunya, ni la distribuïdora de l’aigua, Eden Spring, ni la massanenca font d’Arinsal van voler fer ahir declaracions sobre les primeres investigacions. Des de la Generalitat van voler remarcar que en cap cas imposaran cap tipus de sanció. L’aigua va sortir contaminada d’Andorra així que no s’ha incomplert cap normativa en territori català sinó que va ser en l’envasament.

LA DEMANDA COL·LECTIVA SEGUEIX

La plataforma d’afectats que s’ha constituït arran del brot, Col·lectiu Ronda, segueix endavant amb la demanda col·lectiva que preparen per reclamar una indemnització a la distribuïdora, Eden Spring. A través de la seva pàgina a Facebook, ahir instaven els afectats a afegir-s’hi. Remarcaven que no és necessari haver-se agafat la baixa tot i que sí que recomanen un informe mèdic que avali haver patit la gastroenteritis. Exigiran 150 euros per dia de malaltia.

tracking