140 treballadors passaran a Vall Banc i una vintena es quedaran a BPA

Albert Hinojosa i César Goyache han explicat els detalls de la resolució de BPA i de la venda de Vall Banc

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els responsables de l'AREB han explicat els detalls de la resolució de BPA i de la venda de Vall Banc al fons J.C. Flowers davant la Comissió Legislativa de Finances i la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera. Albert Hinojosa i César Goyache han assegurat que "tot i que no és el final del procés, sí que estem en una fita important", i que "vindran demandes, però estem molt tranquils perquè la Llei és molt clara i robusta".

En primer lloc, pel que fa als treballadors, han assegurat que el compromís del comprador és total a l'hora d'acceptar la proposta de l'AREB, que passa per traspassar a Vall Banc i a les filials (l'asseguradora i la gestora de fons) un total de 140 treballadors, que aquest mateix dimecres ja han començat a signar els nous contractes. Albert Hinojosa ha assegurat que el 80% dels empleats "mantindran les condicions" i que fins i tot alguns les milloraran, ja que hauran d'assumir noves responsabilitats. Si el comprador acomiadés algun dels empleats traspassats durant els propers dos anys, aquests rebrien una indemnització d'acord amb les condicions que havien tingut a BPA.

En canvi, en el marc d'un procés negociat, hi haurà una vintena de treballadors que romandran a BPA. Les tasques que hauran d'assumir estan relacionades amb la lluita contra el blanqueig de capitals, analitzant els clients que no s'hagin pogut traspassar i facilitant informació sobre els casos sospitosos a les autoritats. Aquest grup de treballadors no tindran el dret de passar a Vall Banc, tot i que s'augura que el temps que es mantingui l'activitat a BPA -que seguirà sota la tutela de l'AREB- sigui llarg.

Precisament, aquests clients no aptes, des del moment en què Vall Banc comenci a operar, ja no podran retirar els 2.500 euros setmanals, sinó que els seus dipòsits quedaran bloquejats fins que no demostrin que compleixen amb les normes antiblanqueig. Els comptes sospitosos es traslladaran a la Fiscalia, però si no presenta càrrecs, podran ser també transferits, de la mateixa manera que ho seran els que obtinguin una sentència exculpatòria per part de la Justícia. A preguntes de l'oposició, el conseller delegat de l'AREB, César Goyache, ha assegurat que PwC va fer una anàlisi per determinar quins clients eren aptes i quins no, però que era l'AREB qui tenia la competència de decidir si eren o no transferibles.

En canvi, els clients que passin a Vall Banc -el procés es farà entre el 7 i el 10 de maig- seran sotmesos a un mecanisme per limitar la sortida massiva de capital, però alhora "que els farà percebre que la situació ha millorat". Així, tots els dipòsits es dividiran en sis parts, que aniran vencent mes a mes, cosa que permetrà que puguin disposar de la totalitat dels seus diners en un termini de sis mesos. En tot cas, l'AREB també ha assegurat que no preveu una fuga massiva de capitals, i ho ha justificat pel fet que "el treball intens dels gestors ha creat un vincle important amb els clients i que seran capaços de transmetre aquest nou començar" i per la transcendència del nom de J.C. Flowers. Des del PS, Pere López ha criticat que no s'hagi previst un rendiment d'aquests dipòsits, i des de l'AREB s'ha justificat el tipus d'interès a zero pel fet que l'euríbor sigui negatiu, i que no hi hagi cap altra entitat bancària que amb aquests terminis ofereixi un rendiment.

Les accions preferents que no es recuperaran ascendeixen a 64 milions d'euros

Un dels temes que ha estat tractat a demanda de l'oposició, és el fet que no es podran recuperar els diners invertits en accions preferents, ja que l'import servirà per absorbir les pèrdues de BPA . Des de l'AREB han concretat que les preferents ascendeixen gairebé a 64 milions d'euros i que hi ha entre 250 i 260 clients afectats, dels quals més del 50% són no residents, de manera que Hinojosa ha indicat que "no és un perfil d'estalviador sinó un perfil de banca privada". Els responsables de l'AREB també han assegurat que sempre que parlaven de garantir els estalvis dels clients es referien a dipòsits, mai a preferents, i que en tot cas no es podia confirmar que no es garantien les preferents abans que es prengués la decisió final, acordada la setmana passada.

Per absorbir les pèrdues de 103 milions d'euros de BPA també s'ha amortitzat a zero el capital social, de 70 milions d'euros, i s'ha utilitzat el deute subordinat -els passius dels accionistes de més d'un 10%, de les empreses de les quals són accionistes, dels membres del consell d'administració i de l'alta direcció. Amb tot, s'han fixat dues exempcions dins d'aquest grup: els menors d'edat i les empreses andorranes amb activitat econòmica, assegurant així que la resta d'empreses dels germans Cierco no es veuran afectades.

Pel que fa al traspàs d'actius de BPA cap a Vall Banc, l'AREB ha assegurat que només es traspassaran aquells actius necessaris per al desenvolupament del negoci i que, per tant, romandran en mans de BPA béns com les obres d'art o els vehicles. El que sí que es traspassen són la majoria d'oficines que eren fins ara de BPA, el negoci de l'asseguradora i el negoci de la gestora de fons.

D'altra banda, els responsables de l'AREB també han parlat de com es farà el pagament de la venda de Vall Banc al fons J.C. Flowers. A banda de confirmar el preu màxim, que ascendeix a 29 milions d'euros, també s'ha fet una estimació del preu mínim, que s'ha xifrat en 24 milions. De fet, el 25% del valor es pagarà durant el primer any (en tres pagaments), i la resta en funció dels beneficis i del valor que pugui generar el nou banc.

Tant des de Socialdemocràcia i Progrés com des de Liberals d'Andorra s'ha retret a l'AREB que César Goyache hagi donat per fet que BPA era un instrument per fer operacions sospitoses per fer blanqueig de capitals. Consideren que amb aquesta afirmació no es respecta la presumpció d'innocència perquè la Justícia encara no ha resolt cap causa i que l'AREB s'extralimita en les seves competències. Goyache i Hinojosa han estat contundents, assegurant que actualment hi ha onze causes obertes relacionades amb blanqueig de capitals, i que dels casos judicialitzats abans de la nota del FinCEN, cap va arribar a la Justícia per l'avís de BPA. Goyache també ha recordat que, en el cas 'Emperador', es feia servir un sistema de compensacions sense que els clients es desplacessin a Andorra "molt similar al sistema islàmic per moure fons del terrorisme".

tracking