BPA tancarà el 9 de maig i Vall Banc obrirà com a entitat l’11

Banca Privada quedarà sense operativitat, només amb els comptes contaminats i s’ubicarà a l’edifici del Prat de la Creu

48768.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Durant els dos dies entremig es produirà el procés final de migració, que ja ha començat fa dies, per passar els comptes considerats aptes. A efectes pràctics es crearà un banc bo, Vall Banc, i un de dolent, BPA, on només quedaran els titulars de comptes que no hagin estat considerats aptes. Banca Privada passarà a ser una entitat no operativa. El banc dolent estarà ubicat, segons diverses fonts, en les oficines situades al Prat de la Creu d’Andorra la Vella. Vall Banc passarà a ocupar tota la resta, inclosa la central de l’avinguda Carlemany d’Escaldes. La voluntat és mantenir les mateixes oficines obertes que hi ha actualment, perquè en el futur seran els nous propietaris, del fons J.C. Flowers, els que acabaran de decidir quina és la implantació territorial de la nova entitat. Els administradors ja han començat el procés per al traspàs de treballadors d’un banc a l’altre. Segons van explicar fonts dels empleats, han començat les reunions individualitzades per explicar quines seran les noves funcions que realitzarà cada empleat a Vall Banc. En aquest sentit, hi ha una part dels treballadors que faran feines diferents i, per tant, també es plantegen situacions salarials diferents. Segons fonts properes al procés, el 20% dels empleats tindran una oferta salarial inferior al que estaven percebent a Banca Privada. I les mateixes fonts van assenyalar que també hi haurà treballadors, en aquest cas sense especificar el percentatge implicat, que tindran salaris superiors ja que es considera que hauran d’assumir funcions més importants de les que feien fins ara.

Un màxim del 25%Cal recordar que el conveni de recol·locació preveia que amb el traspàs cap a Vall Banc es podien produir reduccions de fins al 25% del salari. En cas que la disminució proposada sigui superior els empleats es podran acollir a la possibilitat de ser acomiadats amb el 75% d’indemnització cor­responent. Les fonts dels treballadors consultades van afirmar que hi ha alguns empleats als quals se’ls ha fet una oferta a la baixa i que han decidit no continuar a l’entitat. La xifra final, però, no es podrà conèixer fins que finalitzi tot el procés de recol·locació. Una part de les incògnites sobre el traspàs es coneixeran avui amb la compareixença dels responsables de l’Agència de Resolució (AREB) davant la comissió del Consell General.

EL CIERCO REITEREN LA "IL·LEGALITAT" DEL PROCÉS

Els accionistes majoritaris de BPA, els germans Ramon i Higini Cierco, insisteixen que prendran totes les mesures necessàries contra J.C. Flowers & Co i el Govern per tal de “bloquejar l’expropiació il·legal” de l’entitat. Després que el dia en què es va anunciar la venda avancessin la seva voluntat d’impugnar-la, a través d’un comunicat defineixen la subhasta com “un altre desmotivador capítol d’un procés injust, sense els procediments adequats i contra els principis de l’Estat de Dret”. Els Cierco qüestionen els problemes de liquiditat de J.C. Flowers així que la qualifiquen d’una “opció que no ha estat seriosa ni responsable per resoldre aquest desastre, que ha estat mal manejat des del principi fins al dia d’avui pel Govern d’Andorra”. Per tot plegat, afirmen que “lluitaran als tribunals dels Estats Units i d’Europa”.

ELS PREFERENTISTES DURAN LA RESOLUCIÓ A LA BATLLIA

G. A. - Andorra la Vella

La plataforma que engloba els clients afectats de BPA ha anunciat que emprendrà accions legals contra la resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA) per la pèrdua de valor de les preferents. La decisió final de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) preveu utilitzar aquest tipus d’accions per compensar les pèrdues del banc. Tan bon punt es va conèixer, dijous passat, que Vall Banc es vendria a J.C. Flowers i com s’articularia el procés, la plataforma va començar a rebre les queixes dels clients. L’acord preveu l’amortització total de les accions preferents emeses per BPA i subscrites pels clients, així com el deute subordinat i els fons propis. Malgrat això, les pèrdues de l’entitat financera, segons ha xifrat l’AREB, encara seran de 103 milions d’euros. L’acció legal anirà contra el Govern i l’AREB. La raó es deu al fet que el col·lectiu considera que, abans que l’executiu prengués la decisió d’intervenir BPA, les preferents de l’entitat sí que tenien un valor, així que els considera responsables d’aquesta devaluació. Insisteixen en el fet que el mateix Toni Martí, l’endemà de la nota de la FinCEN del 10 de març, remarcava que BPA era una entitat solvent i amb el balanç sanejant. La plataforma, però, encara no ha entrat a tràmit la demanda, en espera que s’hi sumin més clients afectats. D’acord amb la legislació tenen fins al proper dia 6 per fer-ho. La demanda per les preferents se suma a la que ja té el col·lectiu a la Batllia contra el mateix executiu, l’INAF, l’AREB i la UIFand. En representació dels interessos de 240 clients, van denunciar a la Batllia els danys i perjudicis que la intervenció de l’entitat financera els ha generat, valorats, segons ells, en prop de 370 milions d’euros.

tracking