El Govern nega la filtració d’aigües fecals a Arinsal

Els resultats preliminars de les analítiques mostren uns nivells molt baixos del virus, fet que, segons l’executiu, assenyala a la manipulació de les garrafes

48766.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’endemà que la Generalitat de Catalunya apuntés a la planta com a causa del brot de gastroenteritis, l’executiu assegurava que l’aigua residual de la parròquia i la que viatja des de la font a la planta no s’arriben a bar­rejar. Es manté obert, doncs, a quin punt exacte del procés –l’obtenció, l’embotellament o la neteja dels bidons– es va produir el contagi. A través d’un comunicat, el ministeri de Salut informava dels resultats preliminars de les mostres preses al Principat. Apuntaven que s’han trobat un màxim de 20 partícules del norovirus per cada cinc litres d’aigua, molt lluny dels registres fets públics per Catalunya: n’havia indicat entre 1.000 i 10.000 per litre a les mostres preses en l’aigua envasada. Segons Salut, són aquests nivells baixos el que fan descartar una contaminació per filtració. A més, recordaven que si hi hagués algun tipus de filtració hauria quedat palesa en les analítiques microbiològiques que s’efectuen de manera continuada a la planta. Salut apuntava, doncs, que el virus s’ha vehiculat a través de la manipulació de les garrafes a la producció. Descartaven, però, fer cap valoració sobre com s’hauria produït la contaminació a la planta fins “a tenir tots els elements suficients i la informació derivada del resultat de les analítiques oficials de les mostres d’aigua”, que s’estan analitzant al laboratori de l’Agència de la Salut Pública de Catalunya, situada a Girona.

Responsabilitats polítiques El PS ha entrat una pregunta perquè l’executiu respongui, en la sessió del Consell General de demà, sobre les actuacions realitzades des del moment que es va tenir coneixement de la situació. Per la seva banda, SDP ha denunciat el silenci del Govern i no descarta demanar responsabilitats polítiques. El secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, va lamentar ahir “el problema de reputació” que genera. “Si no en teníem prou amb BPA, aquest afer ens acaba de rematar”, va afirmar.

Un centenar de demandesCent persones afectades pel brot de gastroenteritis ja s’han afegit a la demanda que prepara un col·lectiu de Barcelona contra la distribuïdora de l’aigua envasada a la font d’Arinsal, Eden Spring. Segons la plataforma, és previst que mig centenar més s’hi sumin en els pròxims dies. El portaveu del col·lectiu, Àlex Lasmarias, va assenyalar que la intenció inicial és evitar la justícia i arribar a un acord amb la distribuïdora de l’aigua. De moment, han optat per donar un marge de dues setmanes més per si d’altres afectats s’hi volen sumar. La intenció “inicial” és demanar 150 euros d’indemnització per cada dia d’impediment.

UN EXPERT DIU QUE NO POT HAVER ESTAT UNA SOLA PERSONA

L’expert en biologia molecular de virus entèrics que està formant part de la investigació del brot de gastroenteritis a Catalunya, el catedràtic de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, va apuntar que l’elevat nombre de partícules de norovirus trobades a les garrafes denoten que “difícilment va ser la manipulació de les ampolles per part d’una persona amb gastroenteritis. Tot apunta que gairebé segur que han de ser aigües residuals”. La Generalitat va situar entre 1.000 i 10.000 les partícules del virus trobades a les mostres per cada litre, lluny dels 20 que ha assenyalat l’executiu andorrà. Contradictòriament al que diu Andorra i malgrat mostrar-se prudent en espera dels resultats definitius, Bosch remarcava que la hipòtesi més factible és que la contaminació provingui d’una barreja de les canalitzacions d’aigua potable i fecal. “Com que només ha afectat un determinat producte, no pot ser a la font, ha de ser en el procés d’embotellament”, va afegir.

ALGUNS COMERÇOS DLE PAÍS RETIREN DEL MERCAT LES AMPOLLES D'ARINSAL

M. Prat -Andorra la Vella

El brot de gastroenteritis provocat per l’aigua d’Arinsal i que ha afectat més de 4.000 persones a Catalunya ha tingut, també, efectes en les vendes de la marca al país. Alguns establiments, com és el cas de Pyrénées i E. Leclerc Hiper Andorra han decidit retirar el producte de la venda. Segons van indicar en tots dos casos, malgrat que no es tracta de la línia de producte afectat, la decisió s’ha pres per “precaució”. Des de Pyrénées es va admetre que la situació havia generat “incertesa” si bé entre els compradors no havia tingut gaire efecte. De la seva banda, des de l’Hiper es va explicar que ara estan en espera de les analítiques que s’han de fer per decidir què fan a partir d’ara. D’altres, en canvi, mantenen les ampolles a les seves prestatgeries i afirmen que no han tingut afectació. Des de Sant Eloi es va indicar que cap client “s’ha queixat” i que entenen que com que no existeix una alerta sanitària no ha tingut tanta repercussió. Una situació similar exposa el director de l’Andorra 2000, Antonio Miralles. “Nosaltres continuem amb el producte a la venda i amb tota normalitat”, va indicar, admetent, això sí, que “alguns clients han decidit canviar de marca d’aigua”. Miralles va remarcar que “no venem els bidons que han generat problemes, només tenim ampolles de litre i mig i de quart de litre, que no estan afectades”. En aquest sentit, va indicar que el proveïdor els va garantir que els faria arribar un certificat conforme aquests productes no tenen cap problema. També el distribuïdor del producte al país, Caves Andor­ranes, va indicar que arran de la problemàtica els darrers dies s’han incrementat els retorns i que alguns clients han decidit prescindir de l’Aigua d’Arinsal.

tracking