Els comptes no aptes queden bloquejats

Els clients no podran retirar fons fins que no es resolguin els dubtes del seu expedient

48791.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els clients de BPA que l’AREB ha considerat no transferibles a Vall Banc no podran retirar els seus diners. Segons va explicar el conseller delegat de l’AREB, César Goyache, malgrat que fins ara podien anar retirant diners, amb el límit de 2.500 euros setmanals, els seus comptes quedaran bloquejats amb la posada en marxa de Vall Banc. “Si fins ara no han pogut demostrar que la seva activitat no era il·lícita, no té sentit deixar-los retirar els diners”, va justificar. En aquest sentit el conseller delegat de l’AREB va explicar que en cas que justifiquin les irregularitats “i PwC ens diu que són transferibles, se’ls aixecarà el bloqueig i podran accedir als seus diners”. En cas que no, el dossier passarà a mans de la UIFand, que serà qui determinarà si s’ha comès alguna activitat il·lícita i el cas haurà d’arribar a la Batllia. Amb la posada en marxa de Vall Banc, BPA es convertirà en una entitat “residual”. Segons va explicar el president de l’AREB, Albert Hinojosa, una vintena d’empleats de BPA hi seguiran treballant. “És un perfil molt concret, que s’haurà d’encarregar de facilitar tota la informació a les autoritats competents”, va aprofundir. Per la seva part, Goyache, a preguntes del conseller general liberal Jordi Gallardo, va reconèixer que no es preveu el seu traspàs a Vall Banc un cop completin la seva tasca a BPA. “Són dues entitats independents. Treballar a BPA no et dóna dret a passar a Vall Banc. El comprador compra el que compra”, va afegir. El temps que BPA seguirà funcionant abans de la seva dissolució definitiva és una incògnita. “Tot depèn dels processos judicials oberts i les necessitats. BPA ha de gestionar els actius bloquejats fins que no es doni solució a cadascun d’ells”, va explicar Hinojosa, tot afegint que fins que l’entitat financera definitivament desaparegui serà l’AREB qui en tindrà la tutela.

ONZE CASOS VINCULATS AMB BPA A LA BATLLIA

Des de la nota de la FinCEN del 10 de març del 2015, la Batllia ha admès a tràmit 11 casos de presumptes delictes vinculats amb BPA. Abans de l’esclat de l’afer, únicament hi havia el presumpte blanqueig de fons provinents de Petróleos de Venezuela (PDVSA). El conseller delegat de l’AREB, César Goyache va donar aquestes explicacions, a preguntes del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, per justificar les seves declaracions, en mitjans de comunicació espanyols, on assenyalava que BPA s’utilitzava com a instrument per al blanqueig. “No dic que ho inclogui en els seus serveis, però sí que s’ha utilitzat”. Pel que fa a les querelles que s’han presentat contra l’AREB, Goyache va assenyalar que “en vindran, és normal. Però nosaltres estem tranquils perquè el procés (de resolució) s’ha realitzat com s’havia de fer”.

UNS 260 AFECTATS PER LA PÈRDUA DE VALOR DE LES PREFERENTS

El president de l’AREB, Albert Hinojosa, va quantificar en unes 260 persones els afectats per la decisió d’emprar les preferents de BPA per reduir les pèrdues de l’entitat. Tot i que la Llei de mesures per a la reestructuració d’entitats bancàries preveia aquesta possibilitat, el mateix Hinojosa va reconèixer que fins a la setmana passada no s’havia pres la decisió “i no va ser presa en només cinc minuts”. Les preferents es quantifiquen en 63,9 milions d’euros. La plataforma de clients afectats per BPA anunciava, dimarts, que executarà accions legals contra l’AREB i el Govern en defensa dels interessos dels clients amb preferents ja que considera que abans de la intervenció de l’executiu al banc sí que tenien valor. En aquest sentit, el president de l’AREB va lamentar els danys col·laterals causats en els preferentistes amb l’ús d’aquest tipus d’acció per reduir les pèrdues. No obstant això, va voler remarcar que “més del 50% dels afectats no són residents”. A parer seu, això implica “que es tracta d’un perfil inversor i no estalviador”. Malgrat ser conscient que es poden donar excepcions, considera que “majoritàriament són inversors de banca privada”.

LIBERALS I SDP INSISTEIXEN QUE ENCARA HI HA 'INCERTESES'

Les explicacions dels responsables de l’AREB no van deixar indiferents els consellers generals que van assistir a la compareixença. Mentre que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i Liberals manifestaven que encara els han quedat dubtes per resoldre, Demòcrates per Andorra (DA) i Partit Socialdemòcrata (PS) en feien un balanç positiu. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, lamentava que tot i les paraules de l’AREB, “no hi ha cap garantia per als treballadors. La resolució sí que diu que s’han de mantenir els llocs, però una altra cosa són les necessitats reals dels compradors”. Durant la compareixença, Naudi va recriminar al conseller delegat de l’AREB, César Goyache, que en una entrevista en un mitjà de comunicació espanyol, assegurés que BPA s’utilitzava com a instrument per blanquejar diners. “Creen alarma, són agosarades i poden generar més conflictes”, va lamentar. Des dels liberals, el president del grup parlamentari, Josep Pintat, va assegurar que “encara hi ha dubtes”. Un d’ells és que “les pèrdues quantificades fa vuit mesos són les mateixes que ara. No hi haurien hagut d’haver pèrdues o beneficis?”, es va preguntar. També va lamentar que es mantingui “el corralito per als clients” o la “incertesa en el futur dels treballadors”. El conseller general del PS, Pere López, va aplaudir que “s’hagin respectat les línies vermelles marcades: que els clients recuperin els seus diners, el màxim de llocs de treball i cap cost per a l’erari públic”. No obstant això, sí que va lamentar les pèrdues per als preferentistes o que els clients no obtinguin cap rendiment dels seus diners mentre es mantinguin les mesures de control de liquiditat. Per la seva part, el president de DA, Ladislau Baró, feia un balanç de “costos i beneficis que ha estat altament satisfactori”. Això sí, feia una crida a “seguir avançant, evitar triomfalismes i ser realistes”.

tracking