Tanca la planta d’Arinsal per contaminació a la font

Les analítiques demostren que la captació està contaminada pel norovirus fecal que ha provocat els casos de gastroenteritis

48789.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com que és la font el focus de la infecció l’executiu ha decidit ordenar el tancament de la planta, la immobilització de la producció i la retirada de tots els productes d’Aigua del Pirineu que puguin haver a les botigues. Com a mesura paral·lela insten els ciutadans que tinguin aigua d’aquesta marca a casa seva que no en consumeixin i que retornin el producte al comerç on el van comprar. L’executiu obrirà un expedient a l’empresa i el titular de sanitat va reconèixer que “difícilment” l’empresa pugui reobrir després del cop que significa aquest escàndol, segons va explicar el ministre de Salut Carles Álvarez Marfany. Es pressuposa que els vuit treballadors de l’empresa no continuaran. Álvarez va comparèixer ahir, amb el director de Salut Josep Casals, per explicar tota la problemàtica. Marfany va afirmar que “el nombre de partícules virals detectades fa pensar que no és contaminació per aigües fecals”. Concretament, a efectes pràctics significaria que no s’ha filtrat aigua de claveguera a la captació sinó que tan sols hi ha arribat el virus. I com ha arribat? No ho saben i és el principal punt de la investigació que farà l’executiu perquè no deixa de ser paradoxal que hagi arribat el virus de femta sense que s’hi hagin barrejat les aigües fecals que els contenen. Segons Josep Casals, la concentració de norovirus detectada és de 20 unitats virals per cada cinc litres d’aigua en el cas d’una de les variants i 110 unitats virals en el cas de la segona variant. Aquestes xifres “estan molt lluny de les entre mil i deu mil unitats de les quals es parlava”.

Mostra no oficialEl ministre de Salut va incidir que la confusió respecte a la contaminació directe d’aigües fecals, segons havia afirmat un expert català, estaria relacionada que la mostra en la qual es basava no era oficial. Es va fer amb un bidó obert facilitat per una de les empreses que utilitzaven l’aigua de la marca Eden. Si es tractés de concentracions d’entre mil i deu mil virus sí que, segons Josep Casals, es podria considerar que hi havia una filtració d’aigües fecals que hauria contaminat directament la font. Una altra de les preguntes que encara no tenen resposta sobre des de quan està contaminada la font. L’executiu va fer analitzar l’aigua de les ampolles de diferents mides i dels bidons reutilitzables que es van envasar a partir del 23 de març. Encara que en realitat és del 29 de març, perquè durant aquest parèntesi la planta no va treballar per les vacances de Setmana Santa. De les mostres estudiades la major part presenten virus. Des del 15 d’abril, quan va esclatar el cas, ja s’havia immobilitzat la producció no comercialitzada. Álvarez va comentar que es pressuposa que l’aigua embotellada amb data anterior al 23 de març i que s’ha venut no hauria d’estar contaminada perquè no s’ha produït cap cas amb anterioritat. Tot i aquesta pressuposició s’ordena la retirada de tota l’aigua de la marca pel principi de prudència.

Sense afectació al pobleEl ministre va deixar clar que l’aigua de la font només s’utilitzava per a la planta i que la contaminació no té cap afectació per a l’aigua corrent dels veïns d’Arinsal ni de cap altre poble. També va aclarir que l’empresa no aportava aigua per a cap altra marca. Pel que fa a l’impacte per a les 4.000 persones afectades a Catalunya es va explicar que el virus és del tipus autolimitant, el que significa que la gastroenteritis dura entre 24 i 48 hores i la persona es cura sense cap tractament.

GOVERN NEGA LA RELACIÓ AMB ALTRES CASOS

Carles Álvarez va negar que la contaminació de la font tingui res a veure amb altres casos de gastroenteritis que s’havien produït anteriorment a Arinsal. El ministre va afirmar que a Andorra no hi ha constància de cap cas que sigui assimilable a la gastroenteritis que han patit els consumidors d’Aigua d’Arinsal. Un mitjà català citava ahir, però, un metge massanenc que sí que veia relació entre casos que s’han produït anteriorment al poble d’Arinsal entenent que els quadres clínics eren similars. El ministre de Salut també va explicar que fins ara es descartava que la font pogués estar contaminada perquè l’afectació s’havia produït en una línia de producció nova que havia entrat en funcionament a l’abril i on es reomplien els bidons d’aigua per a empreses que són els que van produir la gastroenteritis massiva. En referència als controls, Josep Casals va indicar que no està previst que es canviïn perquè ja s’estan fent amb els paràmetres de les directives comunitàries i en la línia que marca l’OMS. El ministre va reconèixer que aquest cas suposa una taca per a la imatge d’Andorra, però va incidir que s’ha actuat com cal i amb la retirada del producte s’evita qualsevol perill.

tracking