Vall Banc oferirà un lloc de treball a 140 empleats de BPA

JC Flowers ja ha signat la compra del banc i només falta l’informe preceptiu de l’INAF

48790.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons va explicar el president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, aquests dies a tots ells ja se’ls està fent una oferta ferma amb l’objectiu que la plantilla estigui completada quan el proper 11 de maig Vall Banc comenci a funcionar. Hinojosa, acompanyat del conseller delegat de l’AREB, César Goyache, va comparèixer ahir davant dels consellers generals de la comissió legislativa de finances i l’especial creada per l’afer BPA. “No és el final definitiu del procés de resolució, però sí un punt d’inflexió important”, va assenyalar Hinojosa, abans de donar pas a Goyache perquè aprofundís en com s’articularà la posada en marxa de la nova entitat resultant de BPA. JC Flowers i l’AREB ja han signat el contracte per la venda. Resta pendent, encarà, l’informe “preceptiu” de l’INAF que ha de donar la llum verd. “JC Flowers no és un fons voltor, com s’està dient. No compra entitats per desmuntar-les i vendre-les. És una entitat reconeguda”, va dir Goyache, abans d’explicar les raons per les quals el fons d’inversió nord-americà ha quedat per davant del britànic Socrates Capital Limited. En va destacar “l’experiència en aprovacions reguladores i gestió de bancs”, el pla estratègic presentat “i el seu compromís total amb la plantilla”, la seva fortalesa financera i, finalment, l’oferta presentada: 29 milions d’euros.

DE 24 A 29 milions A preguntes del conseller del PS, Pere López, el conseller delegat va explicar que el preu final no està determinat. Durant el primer any, JC Flowers efectuarà tres pagaments que suposaran el 25% dels 29 milions d’euros. Un primer amb el tancament de la compra, un segon al cap del mig any i el tercer quan es compleixin els 12 mesos. A partir de llavors, els pagaments s’han de fixar en funció dels beneficis. En aquest sentit, des de l’AREB apunten a “un mínim de 24 milions d’euros vist l’escenari”, va dir Hinojosa. Està previst que en els propers dies, les oficines que passen a Vall Banc –totes menys la de Prat de la Creu– comencin a canviar els logos. Entre el 7 i el 10 es farà el traspàs dels clients que l’AREB considera no sospitosos de blanqueig. En aquest sentit, Goyache va aclarir que ha estat l’organisme andorrà qui ha tingut l’última paraula per decidir qui passa i qui no, malgrat que els resultats de les anàlisis de PwC sí que han estat determinats. “Ells ens van dir quins eren i quins no transferibles, però la decisió és de l’AREB”. A partir de l’11 de maig, Vall Banc obrirà portes i els clients podran accedir als dipòsits “complint amb les mesures de control”, que estableix el màxim de líquid a retirar –el 20% del saldo que disposava en el compte de BPA i amb un topall de 25.000 euros– durant el primer mig any. “Seria temerari no preveure mecanismes de control per als primers mesos, però el comprador les pot aixecar en qualsevol moment”, va dir Hinojosa. A banda dels clients aptes, es traspassaran els actius necessaris per al funcionament del negoci, l’asseguradora i la gestora de fons. Des de l’AREB, però, van avançar que no tots els serveis de l’entitat bancària estaran en funcionament el primer dia “perquè depenen de tercers”, va afegir Hinojosa. És el cas, per exemple, dels dipòsits de valors.

HAURÀ DE DOTAR DE FONS DE FAREB

Per poder dotar de capital Vall Banc, l’AREB ha fet ús dels 27 milions d’euros que quedaven a la FAREB, el fons que va crear l’organisme per finançar les mesures de resolució que hagi d’executar. Al juliol, amb la constitució de la nova entitat, ja se n’havia fet ús de tres. Els 30 milions provenien de les aportacions extraordinàries que van fer els altres quatre bancs. D’acord amb la Llei de mesures per a la reestructuració d’entitats bancàries, han de fer, anualment, contribucions ordinàries al fons. El conseller delegat de l’AREB, César Goyache, va esclarir que Vall Banc no n’haurà de fer cap d’extraordinària. Això sí, abans d’acabar l’any “haurà de fer la regular com un jugador més”. Aquesta és proporcional a la representació de la societat respecte al total agregat de les entitats.

LES ALTRES EMPRESES DELS CIERCO NO ES VEURAN AFECTADES

El conseller delegat de l’AREB, César Goyache, va explicar als consellers generals els mecanismes que s’han emprat per absorbir les pèrdues de 103 milions d’euros de BPA. A banda d’amortitzar a zero el capital social, de 70 milions d’euros, s’utilitzarà el deute subordinat, és a dir, els dipòsits i comptes corrents dels accionistes que tenen més d’un 10% de BPA, de les empreses de les quals són accionistes, dels membres del consell d’administració i de l’alta direcció. La Llei de mesures per a la reestructuració d’entitats bancàries, però, preveu a l’AREB fer excepcions. Se n’han establert dues: els menors d’edat “que tindrien un vincle directe amb els accionistes majoritaris” així com les empreses andorranes amb activitat econòmica. “Hem decidit fer-ho per no posar en risc les societats dels accionistes majoritaris (els germans Cierco) que estan en funcionament”. Paral·lelament, l’AREB també preveu incrementar el capital social de BPA amb 60.000 mitjançant l’emissió de seixanta noves accions preferents de mil euros de valor nominal cadascuna d’elles. Goyache va explicar que es va considerar que “era el millor instrument” per donar solidesa a la nova entitat bancària.

tracking