Eden amenaça amb accions legals pel brot

La distribuïdora de les garrafes es mostra “consternada” pels resultats que confirmen que l’aigua estava contaminada amb femta

48827.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En un comunicat que va fer públic ahir a través de la seva pàgina web, els membres de la companyia es mostren “consternats” pels resultats de les analítiques que confirmen que la captació de l’aigua comercialitzada com a Aigua del Pirineu està contaminada per un norovirus derivat de femta humana i que conclouen que la font és el focus de la infecció. Eden assenyala que “vistos els resultats de les investigacions, estem valorant amb els nostres assessors les possibles accions legals a emprendre un cop finalitzi la investigació”, alhora que posa de manifest que “fa 16 anys que distribuïm aigua envasada al mercat espanyol sense que hi hagi hagut cap tipus d’incident”. L’empresa aprofita la nota per demanar disculpes “un cop més als nostres clients i afectats”, i es posa a disposició dels damnificats.

Responsabilitat del proveïdorEden destaca que els resultats indiquen que “l’origen de la contaminació es troba a l’aqüífer de la Font d’Arinsal”, i defensa la seva tasca, responsabilitzant Aigua del Pirineu de tot el procés. Segons diu, abans d’iniciar la relació comercial amb l’empresa andorrana, “ens van facilitar totes les autoritzacions legals, tant de la font com de les seves instal·lacions”, i recalca que els responsables de la companyia “acreditaven que podien portar a terme l’activitat d’envasat d’aigua mineral natural”. A més, defensa que exigeix als proveïdors “estrictes estàndards de qualitat” i en aquest sentit assegura que abans de distribuir els lots contaminats “vam rebre del proveïdor la certificació de conformitat amb la normativa vigent de cadascun d’ells”. Eden Espanya detalla que els lots d’Aigua del Pirineu s’han retirat del mercat “en la seva totalitat”, i deixa clar que ha interromput totes les relacions comercials amb la societat. Així mateix, insisteix que en detectar-se el brot de gastroenteritis va donar l’ordre “immediata” d’apartar els productes i va alertar les autoritats sanitàries.

LA CONSELLERA DEL PS ROSA GILI QUALIFICA LA GESTIÓ DE "VERGONYA ALIENA"

La consellera general del PS Rosa Gili va qualificar la gestió de l’afer de l’aigua d’Arinsal, per part de l’executiu andorrà, de “vergonya aliena”. Gili va criticar el silenci inicial de Govern, la informació contradictòria amb la Generalitat, que es digués que no hi havia bar­reja d’aigua “i després estigués tot contaminat”. Gili va dur ahir el cas de l’aigua d’Arinsal al Consell General. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va explicar als consellers generals el procediment que s’havia seguit aquests dies. El ministre va negar les diferències amb les autoritats catalanes, “amb les quals hi ha hagut col·laboració des del primer dia”, i només va reconèixer haver-se sentit “molest” per les valoracions del catedràtic en biologia molecular de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, “que va analitzar un bidó, manipulat, i en un altre laboratori”. Preguntat per la consellera, el ministre no es va atrevir a asse­-nyalar si hi podria haver relació amb la contaminació bacteriana del 2008 que va obligar a tancar la primera etapa d’Aigua d’Arinsal. “D’entrada no puc dir ni que sí ni que no”, va afirmar, tot recordant, però, “que en aquesta ocasió es va buscar la font amb més fondària per evitar la contaminació”.

SUPERVISIÓ DE LA GENERALITAT

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, va explicar ahir que la Generalitat, a través de la secretaria de Salut Pública, supervisarà el procés de retirada dels lots d’aigua envasats a la planta d’Aigua d’Arinsal. Precisament, ahir mateix, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va anunciar que des del Govern ja s’ha donat l’alerta sanitària internacional. Així doncs, segons el procediment habitual explicat des de la Generalitat, un cop les autoritats espanyoles rebin l’avís, el transmetran a Catalunya i serà llavors quan es procedirà a la retirada de les ampolles.

tracking