Govern obre expedient al SAAS per la mala gestió

El Govern ha començat a prendre mesures per estudiar i corregir les irregularitats detectades en l’ens en els darrers exercicis

48819.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En el document s’explicaven diferents irregularitats comeses per l’organisme que en el Consell General d’ahir van ser posades en relleu per la consellera general Rosa Gili (PS). El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Salut, Carles Álvarez, van detallar que aquest expedient ja està en marxa i que podria derivar en sancions. Martí va destacar que “no estem satisfets amb la gestió del SAAS” i que “si s’escau anirem més lluny” d’un expedient sancionador. En qualsevol cas va descartar cap “tracte de favor” cap als gestors de l’organisme malgrat les “disfuncions repetitives” detectades pel Tribunal de Comptes. Unes irregularitats que Gili va detallar en diferents moments de la seva intervenció: “El SAAS no aporta informació, no es comptabilitzen les despeses suportades pel transport sanitari, no es fan bé els pagaments, hi ha retribucions en espècies”, entre altres conceptes. Per tot, va assegurar que se’n poden derivar “responsabilitats civils i penals greus”. “L’informe és devastador, acumula incompliments any rere any. El SAAS gestiona 62 milions d’euros i té un director de finances amb un sou de 100.000 euros”, va incidir la consellera socialdemòcrata. Gili va considerar que “el ministre i el cap de Govern tenen l’obligació de redreçar-ho” i els va instar a “assumir les seves responsabilitats” perquè “ja fa cinc anys” que governen. En resposta, el ministre de Salut va apuntar que l’executiu “vol seguir les indicacions del Tribunal de Comptes” i va assegurar que “la nova direcció del SAAS actuarà”. Finalment, la consellera general Sílvia Bonet va demanar quan es farà la nova llei del SAAS, que es va posar sobre la taula en el darrer debat d’orientació política. Martí va acceptar que aquesta normativa “és antiga i s’ha de modernitzar”, posant-se a disposició dels grups per arribar a un acord per canviar-la.

DISPUTA ENTRE CINCA I L'OPOSICIÓ PELS 'PAPERS DE PANAMÀ'

G. A. - Andorra la Vella

La presència del ministre de Finances, Jordi Cinca, als papers de Panamà com a apoderat d’una societat offshore va generar una tensa disputa amb els consellers del Partit Socialdemòcrata i Liberals. El titular de Finances va insistir que la participació en la societat era “legal” i que en cap cas va cometre “contraban” de lingots d’or. Després que el conseller general del PS Pere López li recordés que havia assegurat que deixaria el càrrec en cas de perjudicar Andorra, Cinca va replicar-li que “ja he pres la decisió que em sembla millor per al país”. Conseller i ministre van mantenir una disputa en la qual López va recriminar-li “la manca de transparència” en l’afer i que la informació l’anés subministrant amb comptagotes. En un clima ja tens, els membres de Liberals d’Andorra es van sumar a la discussió. Preguntat pel conseller general liberal Jordi Gallardo, Cinca va reconèixer que a banda de treballar per a la refinadora d’or Orfund n’era accionista minoritari. Per aquesta raó hauria estat apoderat d’altres societats que l’empresa havia creat fora d’Andorra, tot i que va remarcar que no n’hi havia cap altra a Panamà. La disputa va pujar de to quan la consellera general liberal Carine Montaner va acusar-lo de “faltar al respecte al Consell General”, afegint a l’afer Panamà el fet que “presentés els pressupostos fora de termini” o abandonés una sessió “per participar en un programa de televisió”. També el liberal Ferran Costa va acusar-lo del mal que estava fent la publicació, en mitjans internacionals, de la seva vinculació amb els papers. Cansat de la insistència de l’oposició, va anunciar que entregaria a Sindicatura la documentació que el vincula amb la societat panamenya “perquè el conseller que vulgui la pugui consultar”.

tracking