Dubtes sobre si a Arinsal s’envasava aigua per a més marques

El Govern va assegurar que l’empresa no subministrava aigua a ningú més, però al novembre tenia ampolles etiquetades per a un supermercat català

48841.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

No obstant això, la situació no és clara del tot. El mes de novembre passat, durant la visita pastoral que va efectuar el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a la planta hi havia diversos palets d’ampolles envasades i etiquetades com a marca blanca d’una cadena catalana de supermercats. A l’etiqueta, amb tot, hi constava que l’aigua era procedent de la font d’Arinsal. Des de l’empresa catalana van assegurar que no tenen cap vinculació amb l’aigua d’Andorra i que les ampolles que es van poder veure al novembre a la planta embotelladora corresponien a unes proves que s’havien fet en el marc d’una negociació per intentar treballar conjuntament. Amb tot, finalment, van indicar que no s’havia arribat a cap acord i que les ampolles es van destruir sense haver arribat mai a comercialitzar-se. Fonts de l’empresa d’Arinsal també van confirmar l’explicació que havia donat la firma catalana. Amb tot, a la planta hi havia una quantitat important d’ampolles emmagatzemades, totes correctament etiquetades i embalades a punt per distribuir. D’altra banda, segons van indicar al Diari algunes fonts d’Aigua del Pirineu, l’empresa també comercialitzava amb etiquetes sota demanda, és a dir, posant el nom que el titular de l’encàrrec li demanava. Malgrat tot, mai s’ha explicat de manera oficial que la societat andorrana treballés per a altres marques. En més d’una ocasió s’havia indicat la voluntat d’expandir-se fora del país, però sempre sota la marca d’Aigua d’Andor­ra Font d’Arinsal, mai com a marca blanca. De fet, un cop consolidada la presència al Principat, la marca s’havia començat a estendre a Catalunya i a les Balears. Allà es treballava amb diverses grans cadenes d’alimentació i la voluntat era seguir potenciant la presència en aquests dos territoris amb acords amb altres grups similars. En paral·lel, segons es va explicar al novembre, s’estava negociant per poder arribar a altres punts d’Espanya, a través de nous distribuïdors, centrant-se especialment en el País Valencià. Alhora també s’havia previst iniciar la comercialització al sud de França durant els primers mesos d’aquest any.

UN BROT DE GASTROENTERITIS AL PAÍS DE MÉS DE 100 CASOS

E. Tost - Andorra la Vella

Malgrat que el ministeri de Salut va negar en diverses ocasions que l’aigua d’Arinsal causés episodis de gastroenteritis al país, a la par­ròquia de la Massana el doctor Joan Carles Miralles va afirmar ahir que aquest hivern hi ha hagut més brots que en anys anteriors. Especialment centra els casos en un període de quinze dies, cap a final de febrer i principi de març, coincidint amb la setmana blanca d’escolars espanyols. Miralles va assegurar que va veure “entre 120 i 130 casos de diferents grups que es trobaven allotjats en diversos hotels de la Massana i Arinsal”. Els pacients eren “francesos, catalans, madrilenys, gallecs i algun portuguès”. El norovirus causant del brot, segons el facultatiu, es transmet amb facilitat, i el fet que es manifestés en joves que compartien habitació encara ajudava més a la seva propagació. Per Miralles, el més particular de la situació era que els afectats “milloraven molt ràpidament”. “Generalment les gastroenteritis duren dos o tres dies, però en aquest cas la majoria en 24 hores estaven resoltes”. Pel que fa als símptomes, el metge va afirmar que tots tenien el mateix:?“Vòmits, deposicions líquides o diar­reiques i, alguns, febre.” Miralles no es va atrevir a establir relació ni amb l’aigua ni amb els 4.000 afectats a Catalu­nya, però va sostenir que tots els malalts tenien una cosa en comú: “Esquiaven a Pal-Arinsal.” De fet, va revelar que “ho vaig posar en coneixement de Govern, que ja ho estava investigant i que mirava a la zona de pistes”. Salut va reconèixer, uns dies després de l’episodi, que havia cercat la causa de les afectacions, encara que no en va fer públic quin va ser el motiu –en cas que el trobés– ni el nombre d’afectats. El que sí que va descartar Miralles és que hi hagués un increment de casos entre els ciutadans de la parròquia. Una visió compartida per la doctora Rosa?Pérez, que exerceix al centre de salut d’Ordino. “No he vist més casos del que és habitual, cada any hi ha alts i baixos”. Tot i això va reconèixer que “ha estat un hivern especialment conflictiu perquè no ha fet prou fred per matar els microbis”.

tracking