Els cònsols són favorables als canvis a la Llei del sòl

Malgrat que encara s’està treballant en un document conjunt amb observacions i propostes, defensen la cessió gratuïta per a projectes d’interès nacional

48840.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

No obstant això, majoritàriament els mandataris parroquials es mostren favorables a la proposta de l’executiu. I és que ja formava part de l’acord institucional per a la reforma de les transferències i competències. “Hi ha bastanta sintonia. És un tema de país i és lògic que si és per fer equipaments l’adquisició d’un terreny no tingui un cost per a l’estat”, va explicar el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, que és l’encarregat de fer el recull de propostes comunals que s’acabarà de perfilar en la reunió de cònsols de dimarts. Entre els canvis previstos, en destaca que el Govern pugui adquirir un terreny comunal sense cap contraprestació econòmica si és per desenvolupar un projecte d’interès nacional, que l’executiu pugui impulsar plans parcials, que es puguin deslliurar terrenys sense que un pla parcial estigui acabat o que en el cas que es vulgui fer un projecte d’interès nacional però qualificat com a sensible s’hagi de disposar d’un informe previ dels comuns. Un informe que els cònsols defensen que sigui vinculant. “Nosaltres volem que sigui vinculant, però encara estem acabant de revisar el document”, va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que aquesta setmana es va reunir amb els conselles de la minoria per treballar la qüestió.

Entesa fàcil“En el concepte general hi estem d’acord, calen facilitats per al Govern quan es tracta de projectes d’interès nacional”, va apuntar, afegint que no creu que hi hagi “gaire problemes” per arribar a una entesa. I és que obertament ningú manifesta rebuig a cap dels aspectes. “És una proposta interessant, però encara hi estem treballant”, va explicar el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que com la majoria destaca que les modificacions proposades el que busquen és agilitzar els tràmits en temes urbanístics. En aquest sentit Calvet va destacar el fet de poder deslliurar terrenys encara que els plans parcials no estiguin acabats. “És una qüestió molt important, a nosaltres ens hauria facilitat molt la construcció del nou dipòsit de la Plana, ja que el projecte va estar molt de temps bloquejat perquè no es podia desenvolupar el pla parcial. D’aquesta manera es podrà prendre possessió del terreny de manera immediata”, va aclarir. “És només un esborrany, però globalment està bé. Cadascú s’ho ha de mirar i en reunió de cònsols ho treballarem i farem arribar les propostes al Govern”, va manifestar el cònsol major de la Massana, David Baró. Per últim, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, també es va manifestar en termes semblants. “De moment és un esborrany, no és un document definitiu, però els cònsols hi són favorables”, va exposar, recordant que “és un tema que ja es va parlar quan vam abordar les competències i les transferències, amb el document que es va elaborar en l’anterior consolat un dels punts que es va parlar ja era aquest: que el terreny de la cessió si mai l’estat el necessitava per fer equipaments el cedís de manera gratuïta”. D’aquesta manera va aclarir que a partir d’aquest acord ara el Govern estableix de quina manera pot obtenir aquest ter­reny i va afirmar que “ens sembla bé que la cessió sigui de manera gratuïta”. Un altre dels aspectes, però, que volen que quedi clar és la definició de “projecte d’interès nacional sensible”, per si pot incloure, per exemple i tal com apunta el cònsol massanenc, la construcció d’un heliport. Pel que fa als cònsols de Canillo i Sant Julià, malgrat que es va fer la petició des del Diari per conèixer el seu punt de vista, no va ser possible obtenir una resposta sobre la qüestió.

tracking