El 80% dels funcionaris s’ha inscrit al nou pla de pensions

El fons de pensions dels empleats públics té una participació majoritària i ja suma 4 milions d’euros a un rendiment del 2,25%

48858.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El que no han pogut tenir és dades exactes de quins són els percentatges de les contribucions, que poden arribar a un màxim del 3%. De la comissió forma part com a elegit pels companys Salustià Chato, director de pressupost de Govern, que especifica que l’import que aporten els treballadors i que l’executiu dobla suma ja dos milions d’euros. El total del fons que està invertit ara amb un rendiment del 2,25% acumula, però, gairebé 4 milions, “perquè Govern hi ha posat 1,9 milions més com a aportació complementària per garantir que el funcionari cobrarà de jubilació el 60% del sou”, explica Chato en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. Per afegir que s’estima que aquesta xifra sigui cada any “de 4 a 5 milions”. Per al 2015 ha estat inferior perquè només s’han meritat sis mesos, ja que la llei va entrar en vigor al juny. Una aportació que Chato assenyala que resulta de l’aplicació de la disposició addicional primera, “que diu com es repartirà la pensió i que és hipercomplexa, on es regula que es calcula un 60% del salari brut teòric i d’aquest s’ha de deduir la part de la CASS i la del pla definit, que és aquest 3% més el 3% famós i el que resta és la diferència que ha de posar Govern”, i que diu que “no té res a veure” amb la contribució que l’executiu fa mensualment duplicant el que aporta cada empleat.

De 6 a 7 milions més cada anyChato destaca que la comissió de seguiment ja ha pogut comprovar que hi ha moltes incògnites respecte al desenvolupament del pla que encara s’han d’aclarir, entre les quals subratlla que “la llei no regula on ha d’anar l’aportació complementària de Govern”, i es mostra “d’acord amb la decisió unilateral que han pres d’invertir-los al mateix compte bancari” perquè així s’eleva l’import de la inversió i es poden aconseguir millors condicions. El representant de la comissió de seguiment incideix que els càlculs globals apunten que “és un fons atractiu, no ara al principi, però si s’estructura d’aquesta manera estem parlant que cada any podríem tenir entre 6 i 7 milions i en 10 anys tindríem 70 milions”. Tanmateix, puntualitza que amb l’afegit de l’executiu “tenim més potència i capacitat de negociació”, però que s’ha de definir qui agafa els riscos de la inversió, perquè pel fet que Govern aporti el complement al fons general podria suposar que “si aquests diners tinguessin una davallada perquè les inversions no han estat correctes l’haurien d’assumir els participants perquè Govern podria dir: ‘Jo ha he fet l’aportació i vosaltres ho heu perdut’”. Una situació que repercutiria que no cobressin el 60% del sou com a jubilació i que per això fa dubtar els membres de la comissió “si pot ser correcte o no, i per això les coses han de quedar definides per saber qui agafa la responsabilitat de què”. Un altre dels aspectes que generen dubtes als funcionaris és el del rendiment. Chato recorda que es va parlar que seria d’un 3,5%, però assegura que “parlar de rendiment a data d’avui que no tenim estructurats ni els objectius estratègics ni el pla d’inversions ni el mandat de gestió és complicat”. I incideix que per la diferent tipologia de funcionaris hi pot haver diferents interessos. “Nanos que han entrat ara amb 24 anys podrien ser més agressius que gent com jo o amb 50 anys”, exposa, per alertar que segons la llei “les despeses de seguiment, de la gestora, de la dipositària, dels assessoraments que necessitarà la comissió i de l’assegurança de responsabilitat civil que s’ha valorat que hem de tenir han d’anar a càrrec del fons”. Segons Chato, això suposaria unes despeses de l’1% a l’1,5%, per tant, “per tenir un 3,5% net caldria una rendibilitat del 5% que avui dia és inassumible a no ser que assumeixis uns riscos que jo com a membre de la comissió no vull prendre”. Per això, valora que el rendiment del 2,25% “que no sabem quines despeses té està bé sense assumir riscos”.

Actius importants en 20 anysSalustià Chato remarca que els 2 milions d’aportacions “és la quantitat que s’esperava, tenint en compte que el salari mitjà de l’administració és de 2.100 euros”, i incideix que aquesta xifra fora d’Andorra “seria un fons molt petit però s’ha estructurat de manera que sigui sostenible en el temps i d’aquí a 20 anys pugui tenir uns actius importants”. El representant dels funcionaris es va mostrar molt satisfet amb el desenvolupament de la primera reunió de la comissió de seguiment “perquè va ser amb total transparència, ens van ensenyar els comptes bancaris i hi ha una predisposició total de Govern”.

tracking