El ‘roaming’ a l’estranger es rebaixarà al juliol

Andorra Telecom s’ha fixat l’estiu com el moment que arribarà un important descompte als preus que estan pagant els usuaris de Mobiland quan surten a l’estranger

48860.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La companyia està negociant amb els operadors espanyols una reducció molt gran en les tarifes, dins de la línia que marca la rebaixa del servei en itinerància que ha fixat la Unió Europea. Precisament ahir va entrar en vigor en els països comunitaris la normativa europea que obliga a aplicar uns preus màxims quan un ciutadà de la UE utilitza el telèfon en un altre país de la Unió. Andorra no entra dins de les noves tarifes obligatòries en ser un Estat tercer, però la necessitat de negociar amb altres compa­nyies europees porta l’operador nacional a arribar a acords que redueixen substancialment el roaming que paguen els andorrans a fora i el que abonen els turistes al Principat. La xifra exacta en què quedarà el cost de la itinerància no se sap, però podria tenir un efecte molt important per a la població nacional. A Andorra una part important de la ciutadania utilitza dos mòbils, una situació sense gaires exemples en d’altres estats, perquè el servei d’itinerància és tan car que surt molt més a compte disposar d’un terminal amb un operador del país on es viatja. Per aquest motiu, és molt habitual que els ciutadans que es desplacen amb certa assiduïtat a Espanya o França tinguin un telèfon amb una targeta estrangera, o de prepagament o vinculada a un compte en un país veí, per evitar pagar factures gaire elevades.

Servei subvencionatEncara que el roaming és molt car, una part del cost l’està assumint Andorra Telecom perquè en cas contrari les factures serien molt més cares. Cal entendre que encara a dia d’avui un operador espanyol cobra més d’un euro per establiment de trucada d’un telèfon espanyol que truqui a Andorra. El minut pot suposar una xifra similar. Es tracta d’una tarifa elevada, però res comparable amb el cost de connectar-se a Internet. Les tarifes es poden trobar prop d’un euro el megabyte. Per comparar, una tarifa normal a Espanya preveu fins a 2,5 gigabytes de descàrregues gratuïts dins del paquet. Això significa 2.500 megabytes i portats a l’extrem, 2.500 euros. Aquests costos són assimilables al d’un telèfon andorrà a Espanya, motiu pel qual és un risc altíssim connectar la itinerància de dades. Els usuaris de Mobiland que necessiten dades a l’estranger tenen pràcticament obligat disposar d’un terminal amb targeta forana per evitar factures de milers d’euros. Andorra Telecom, conscient d’aquesta realitat, aplica una subvenció al preu, però tot i així continuen sent uns costos inassumibles per a l’usuari mitjà. A partir de juliol la intenció és que els acords permetin uns preus més cars que amb una targeta forana, però assumibles.

Un nou escenariLa realitat europea del roaming és diferent des d’ahir. El concepte és nou: es pagarà el mateix que per l’ús dins del propi país amb un cost extra limitat. En efectes concrets suposa que un usuari pagarà el mateix que prevegi el contracte amb la seva companyia i com a molt el cost suplementari quan ho faci a l’estranger serà de 5 cèntims per minut de trucada, 2 cèntims en els missatges i 5 cèntims per megabyte de dades. Aquesta és la situació que hi haurà a Europa fins al juny del 2017. A partir d’aquesta data ja no hi haurà recàrrecs sempre que hi hagi un ús raonable. Aquest límit s’utilitza per evitar que un usuari pugui fer servir un telèfon amb targeta estrangera al seu país.

tracking