El Tribunal de Corts reobre el cas del nadó mort a l’hospital

El tribunal revoca l’arxivament de la causa i ordena a la batlle que continuï el procediment i les diligències sol·licitades

48903.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els magistrats atenen els arguments que els pares de la petita i el ministeri fiscal van al·legar al recurs d’apel·lació que van presentar en contra el tancament de la causa el 3 de febrer, on remarcaven que no havia conclòs la instrucció ni s’havia motivat perquè no s’havien fet les proves demanades. A favor del qual sí que es va posicionar la defensa dels tres imputats en el procés, els doctors Lluís Burgués, en aquell moment director del SAAS, Manuel Medina, l’excap de pediatria, i Josep Gómez, cap d’urgències i trasllats del centre hospitalari. La batlle va decretar l’arxivament de les actuacions del dossier en estimar que de les declaracions dels implicats i dels informes mèdics no es desprenia cap conducta constitutiva de delicte. Argumentava la instructora que no restava acreditat lligam de causalitat entre les preteses negligències, imprudències o mala praxi dels facultatius i la mort del nadó per atribuir-los el delicte major d’imprudència greu que va motivar la querella del juliol del 2014 dels pares de la nena. El Tribunal de Corts es mostra en desacord amb aquestes consideracions de la primera instància, i assenyala que tot i que s’ha raonat el resultat de la instrucció practicada “és insuficient” per l’especificitat dels fets investigats. L’aute incideix que cal fer una pericial forense per determinar amb total objectivitat “les causes i circumstàncies” al voltant de la mort de la menor després de ser traslladada des de l’hospital Clínic de Barcelona.

Patologia o atenció mèdica Corts rebat també els arguments de la batlle respecte a la gravetat de l’estat de la petita i reconeix que aquest delicat estat de salut no pot justificar per si sol els fets que van succeir i la defunció, i per això remarca que “correspon examinar” si la mort va tenir lloc per l’evolució de la patologia o si va influir l’atenció mèdica que va rebre per no ajustar-se als criteris marcats. En aquest sentit, recorda que als informes de les parts enfrontades a la causa hi ha contradiccions flagrants respecte a l’assistència que havia d’haver tingut el nadó. Totes aquestes consideracions porten la magistrada que signa l’aute de revocació del tancament de la causa a ordenar a la batlle reobrir el procediment i continuar la instrucció per practicar les diligències necessàries “per poder determinar les veritables circumstàncies que van produir la mort” de la nena. Des del Tribunal de Corts es destaca que així es podrà determinar si la defunció “era inevitable”, si hi va haver “negligència professional imputable a l’equip i facultatius que la van tractar o per altres disfuncions de l’hospital”. La magistrada de Corts sosté per aquests motius que a la causa hi ha “l’absoluta necessitat” de fer la pericial forense per part dels perits o especialistes que es consideri i que han de tenir accés a tota la documentació que calgui. Argument que coincideix amb la petició dels pares, que consideren essencial que un expert certifiqui si l’atenció a la menor va ser correcta. L’aute precisa a més que la prova “s’ha d’efectuar en el termini més breu possible”. Una de les queixes dels pares va ser per la inactivitat en el procediment durant 10 mesos i que va motivar que el lletrat que els representa presentés una queixa al Consell Superior de la Justícia, poc després de la qual la batlle va decidir l’arxivament de les actuacions.

tracking