Els comuns demanaran una moratòria per al pagament dels drets d'autor

Marsol assegura que existeixen altres opcions per aplicar aquesta llei

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols es reuniran aquest divendres amb el cap de Govern per traslladar-li la seva preocupació i la d'altres agrupacions, com ara la de la Unió de Ràdios Privades d'Andorra (URPA) que aquest dimarts han comparegut a la reunió de cònsols celebrada a Santa Coloma per demanar el suport dels comuns i mostrar el seu neguit. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha assegurat que existeixen altres opcions per aplicar aquesta llei però abans de proposar tarifes parlaran amb el Govern sobre “el fons de la qüestió, però per exemple alguns països funcionen amb forfets”. Els comuns haurien de començar a pagar aquests impostos a finals de juny o principis de juliol.

El proper divendres hi haurà una reunió entre tots els cònsols i el cap de Govern, Toni Martí, la secretària d'Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, i els ministres d'Ordenament Territorial, Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Torres i Jordi Alcobé, per tractar entre altres temes la situació dels comuns a l'hora de pagar els drets d'autor a l'SDADV, previst per a finals de juny o principis de juliol. Els comuns han acordat demanar una moratòria i la revisió de la Llei sobre Drets d'Autor i Drets Veïns perquè consideren que la seva aplicació no és la que necessita Andorra en aquests moments, ja que es tracta de quantitats “difícilment assumibles”, segons la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Així ho han donat a conèixer els cònsols després de la reunió celebrada aquest dimarts a Santa Coloma, en què a més hi han participat representants de la recentment creada Unió de Ràdios Privades d'Andorra (URPA) per fer arribar una carta als cònsols donant a conèixer la seva preocupació pels elevats costos dels drets d'autor.

Marsol, que ha comparegut acompanyada pel cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Julià Call, ha assegurat tenir una especial sensibilitat amb aquest tema perquè consideren que perjudicarà molts col·lectius, “i especialment als comuns perquè els pressupostos d'aquest any estan tancats i no preveuen aquesta despesa”. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que existeixen diferents opcions d'aplicació d'aquesta taxa, com pot ser la creació de forfets, tot i que abans de proposar tarifes, “hem de parlar sobre el fons de la qüestió”. Segons Marsol, el Govern està disposat a trobar una solució per millorar algun aspecte que faciliti l'aplicació de la llei.

D'una altra banda, durant la reunió de cònsols també ha comparegut la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, per presentar el programa Renova i demanar la col·laboració dels comuns. Es tracta d'un projecte que promou la rehabilitació dels edificis existents mitjançant un sistema d'ajuts públics, i la implantació d'energies renovables tant en els edificis existents com en els de nova construcció. Els cònsols s'han compromès a estudiar la possibilitat de facilitar llicències de construcció, reduir taxes o subvencionar-les, i s'han mostrat receptius a col·laborar-hi.

Un altre dels temes a destacar és la intenció de crear una Agència Tributària única. És per això que Marsol ha confirmat l'avançament del treball conjunt entre Govern i comuns, i ha assegurat que les reunions entre els tècnics avançen a bon ritme. L'objectiu és presentar un projecte de llei abans del 31 de desembre que beneficiï a les dues parts per crear un organisme autònom.

tracking