Veneçolans van rebre a BPA 155 milions sota sospita

La investigació feta per les autoritats judicials d’Andorra, Espanya, els Estats Units i la Xina mostra que empreses xineses van pagar a canvi de rebre contractes a Veneçuela

48927.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les investigacions que està fent la Batllia andorrana en col·laboració amb les autoritats judicials d’Espanya, els Estats Units i la Xina han revelat, segons han publicat mitjans veneçolans, que aquest entramat va rebre presumptes suborns de com a mínim tres empreses xineses. En total es van moure dos mil milions d’euros fins al 2012, tal com recollia l’informe del Tresor dels Estats Units que va motivar la nota contra BPA on se la qualificava d’entitat de risc en blanqueig. L’anàlisi dels moviments de comptes de Diego Salazar a BPA indica que gran part de les transferències que arribaven provenien d’empreses públiques xineses que van rebre contractes milionaris per fer obres en el marc de l’emergència elèctrica decretada per Hugo Chávez el 2010. A partir de l’octubre del 2011 s’incrementa el ritme de transferències d’aquestes empreses xineses, que suposadament pagaven a canvi de ser elegides per a les obres. Aquests presumptes suborns van arribar a sumar 180 milions de dòlars (uns 155 milions d’euros) en un sol compte. Les investigacions judicials mostren que el compte de BPA corresponia al número AD66 0006 0008 25120026 9407, obert el 20 de juny del 2007. El titular era l’empresa Highland Asset Corp, registrada a Panamà, que té com a representant un home de confiança de Diego Salazar, Luis Mariano Rodríguez Cabello, però el propietari real era Salazar. L’anàlisi de BPA posterior a la intervenció, segons les publicacions esmentades, hauria mostrat que en el procés d’obertura de comptes de Salazar i altres veneçolans, els directius de l’entitat andorrana van “obviar” el qüestionari KYC (Know Your Customer) que s’utilitza per tenir dades dels clients i l’origen dels fons. L'anàlisi dels moviments dels comptes de Diego Salazar i el seu testaferro Luis Mariano Rodríguez a BPA assenyala transferències internes dins el mateix banc a comptes d’alts funcionaris, com Francisco Rafael Jiménez Villar­roel, director gerent de PDVSA Xina, entre d’altres.

200 milions congelatsDiego Salazar va tenir congelat el compte de Highland Asset Corp a BPA amb gairebé 200 milions de dòlars durant un any i mig per la investigació de la fiscalia andor­rana per presumpte rentat de diners provinents de la corrupció. Aquests diners finalment es van desbloquejar en no poder-se demostrar les acusacions. Un dels motius pels quals es va haver de desbloquejar el capital es basava en el fet que no hi havia cap causa oberta a Veneçuela contra Salazar. Un cop va poder recuperar els diners, Salazar va transferir-los immediatament al compte que l’empresa Ease Season Holding Limited té en un banc de Hong Kong. Durant la visita del president Nicolás Maduro a la Xina el 2013, alts funcionaris del govern de Pequín van queixar-se de les pressions de Salazar a les empreses xineses.

SOCRATES CAPITAL LLOA EL PROCÉS DE LA SUBHASTA DE VALL BANC

Socrates Capital Limited, finalista del concurs per a la subhasta de Vall Banc que finalment va guanyar el fons nord-americà JC Flowers, va agrair ahir a l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) el tracte rebut. La societat britànica destaca que “volem aprofitar aquesta oportunitat per agrair a l’AREB per haver desenvolupat un procés de licitació professional, robust i exhaustiu”. En el comunicat es mostren “decebuts” per no haver aconseguit la compra de Vall Banc, però desitgen al fons JC Flowers “èxit en els projectes futurs relacionats amb el banc”. Socrates Capital Limited recorda que són un grup amb “una dilatada i profunda experiència en el sector bancari, on ha consolidat una més que provada trajectòria en l’adquisició i la gestió de bancs i societats de gestió d’actius”. I hi afegeix que “prova d’això és el fet que actualment estem immersos en el procés d’una participació majoritària en un altre banc d’Europa” en la línia de “la nostra visió a llarg termini i al nostre pla estratègic”. El punt més important del comunicat fa referència a la voluntat del fons britànic “d’explorar la possibilitat d’invertir i ésser presents a Andorra tant a curt com a llarg termini”. En el text, però, no es dóna més informació respecte a quines són les opcions amb les quals treballen per invertir al Principat, ni tan sols en quins sectors hi hauria interès. Socrates Capital Limited apunta que durant el procés de participació en la subhasta de Vall Banc s’ha consolidat l’interès en “les inversions i oportunitats que Andorra ofereix”. El fons creu que en el futur s’ha d’anar focalitzant en l’àmbit dels serveis bancaris a nivell europeu. I la participació en la subhasta de Vall Banc ha servit “per validar l’estratègia” com el camí a seguir en el futur.

tracking