Retirades del mercat més de 121.000 ampolles d'Aigua d'Arinsal

L'analítica definitiva torna a confirmar una presència lleu del Norovirus a la font i en diversos lots dels diferents formats d'envasat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons ha informat el Govern aquesta tarda, els diferents productes embotellats es trobaven distribuïts al territori nacional i també al mercat internacional (majoritàriament arreu del territori català, però també en altres comunitats autònomes espanyoles). D’altra banda, el ministeri de Salut ja ha rebut els resultats de l'analítica de verificació de les mostres recollides a la planta el dia 21 d'abril i que van ser trameses al laboratori de Salut Púbica de Girona de la Generalitat de Catalunya. L'informe de resultats han tornat a confirmar una presència lleu del virus anomenat Norovirus a la font i en diversos lots dels diferents formats d'envasat.

La planta, hores d'ara continua totalment clausurada, d'acord amb la mesura cautelar aprovada pel Govern el passat 27 d'abril.

Donada l'exepcionalitat del cas, el ministeri, dins del marc de la cooperació sanitària, ha mantingut durant els darrers dies, contactes i intercanvis amb diferents agències i estaments especialitzats a França per poder obtenir suport d'alt nivell científic i tècnic. L'objectiu, han exposat des del Govern, "és avançar en la investigació de les causes que han pogut vehicular el virus i contaminar la font", tenint en compte que la planta havia estat totalment recondicionada de nou quan Aigua del Pirineu SL va reiniciar el projecte de captació. Així, han recordat que abans de reobrir la planta, entre les moltes altres actuacions realitzades es va reforçar el perímetre immediat de la captació i es va situar el punt de captació de l'aqüífer al subsòl a una profunditat propera als 100 metres. El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i els Serveis del comú de la Massana ha participat també en el procés i en els darrers dies ha col·laborat en la revisió de l'estudi hidrogeològic que defineix el perímetre d'influència de la captació. Per la seva banda, el comú massanenc ha dut a terme proves de filmació per imatge per confirmar l'estanqueitat de les xarxes residuals del nucli d'Arinsal i no en l'anàlisi no s'ha detectat cap incidència que pugui fer sospitar que s'hagin produït possibles vessaments que s'hagin pogut infiltrar.

tracking